Mehmet Bayrak

Mehmet Bayrak

Orucu bozanlar ve bozmayanlar

Orucu bozanlar ve bozmayanlar

Bilindiği gibi oruç İslam’ın beş şartından birisidir. Bu konuda geçen yazımızda izahatta bulunmuştuk. Konumuza açıklık getirme sadedinde, bir hadis-i Kudsiyi tekrar ele alıyoruz: “Âdemoğlunun bütün amelleri(nin mükâfattı) on kattan yedi yüz kata kadar katlanır. Allahü Teâla buyurur ki: “Ancak oruç müstesnadır. O yalnız benim içindir. Onun mükâfatını da ben veririm. Çünkü o şehvetini ve yemesini benim (rızam) için terk ediyor.” Oruç benim içindir, onun mükâfatını da ben veririm” (Buhari, Müslim)

Bu hadisten anlaşıldığı gibi, Oruç tutmak, Allah rızası için yemeyi, içmeyi ve cinsel ilişkiyi, imsak zamanından, akşam iftar zamanına kadar terk etmektir. Özet olarak da, bilerek yapıldığı zaman bunlar orucu bozar. Yeme, içme kabilinden olmayan, özellikle de vücut sağlığı için, tedavi maksatlı olan bir takım şeyler orucu bozmaz.

Orucu bozmayan bazı muayene ve tedavi yöntemleri

1-Astımlı hastaların, sağlığı oruç tutmalarına uygun olup başka bir hastalıkları da yoksa rahat nefes almalarını sağlamak amacıyla ağza püskürtülen oksijenli ilaç orucu bozmaz. 2- Göz damlası Tadı boğazda hissedilse bile orucu bozmaz. 3- Burun damlası orucu bozmaz. 4- Dil altı. Bazı kalp hastalarında dil altına konulan ilaç ağız dokusu tarafından emilip, kana karışarak kalp krizini önlemektedir. Mideye bir şey gitmemektedir. Bu da orucu bozmaz. 5- İdrar kanallarına giren cihazlar veya akıtılan ilaçlar orucu bozmaz. 6- lokal anestezi orucu bozmaz. 7- Ağrıyı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak amacıyla yapılan iğne orucu bozmaz. Ancak gıda veya keyif verici iğne orucu bozar. 8- Şeker hastalarının kullandıkları İnsülin iğnesi orucu bozmaz. İnsüline bağımlı olarak yaşayan hastaların oruç tutmaları sağlıklarına zarar veriyorsa oruç tutmayabilirler. Tutamadıkları oruçların sayısınca her gün için bir fidye verirler. Fidye veremeyecek derecede fakir iseler, onu da vermezler, Allah’tan af dilerler. 9- Hastaya herhangi bir sıvı maddesi verilmeden gerçekleştirilen hemodiyaliz de orucu bozmaz. 10- Anjiyo yaptırmak orucu bozmaz. 11- Biyopsi yaptırmak. Tahlil amacıyla vücudun herhangi bir organından parça alınması orucu bozmaz. 12- Oruçlu iken kan vermek orucu bozmaz. Kan almak orucu bozar. 13- Deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz. 14- Kendi isteği olmayarak kusmak. 15- Kulak damlası ve kulağın yıkattırılması da orucu bozmaz. 16- Oruçlu iken banyo yapmak. Ağza burna su kaçmadığı sürece soğuk ya da sıcak su ile banyo yapmak orucu bozmaz. (13 Mayıs 2019 tarihli Diyanet takvimi, Diyanet İslam ilmihali)

Ramazanımız hayırlara, bereketlere ve mutluluklara vesile olsun. Âmin.

Allah’a emanet olunuz..

Mehmet Bayrak

https://mehmetbayrakhoca.blogspot.com

Bu yazı toplam 1818 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Bayrak Arşivi