Prof. Dr. Erol Koçoğlu

Prof. Dr. Erol Koçoğlu

Yüzsüzleşen Dünya: Yaşlanma Korkusu ve Tek Tiplilik

Dünyamız giderek birbirine benzeyen, aynı kalıptan çıkmış gibi duran yüzlerle dolduruluyor. Estetik müdahalelerin ve güzellik endüstrisinin geldiği son noktada, sadece bireysel bir kaygıdan değil; toplumsal bir kimlik yitimi ve yaşlanma fobisinden bahsetmek zorundayız.

Yüzlerin Anonimleşmesi ve Özgünlük Kaybı

Sokaklara, ekranlara veya sosyal ortamlara baktığımızda dikkat çekici bir detay var: Birbirine benzeyen elmacık kemikleri, aynı hizada dudaklar, aynı burun tipleri ve mimiksiz ifadeler...

Güzellik, çeşitliliğin ve özgünlüğün getirdiği bir zenginlik olmaktan çıkıp, seri üretim bir fabrika ürününü andırmaya başladı.

Herkesin aynı ideal kalıba girmeye çalıştığı yerde, bireyin benzersizliği yok oluyor. Oysa insanı güzel kılan şey, kusursuzluğu değil; ona karakter katan kendine has detaylarıdır.

Zamanın İzlerini Silme Savaşı

Bu tek tipliliğin arkasındaki en büyük yakıtlardan biri de yaşlanma korkusudur. Doğanın en muazzam ve kaçınılmaz kanunu olan zamanın izlerini silme çabası, insanı kendi biyolojisiyle bitmeyen bir savaşa sokuyor.

Yaşlanmayı bir olgunlaşma, bilgelik ve birikim süreci olarak görmek yerine; yenilgi ve "değer kaybı" olarak kabul eden bir kültürün içinde sıkışıp kaldık. Kaz ayaklarımızı, tecrübelerimizin nişanesi olan kırışıklıklarımızı birer "kusur" gibi gizlemeye çalışırken, aslında kendi hikayemizi siliyoruz.

Geleceğin En Büyük Lüksü: Kendi Olabilmek

Bir insanın değerini yüzündeki kırışıklıkların azlığı veya elmacık kemiklerinin yüksekliği değil; birikimi, karakteri, merhameti ve ürettikleri belirler.Gelecekte bizi en çok farklı ve değerli kılacak şey, herkesin birbirine benzemeye çalıştığı bir dünyada kendi özgün yüzümüzü, ifademizi ve ruhumuzu koruyabilme cesaretimiz olacak.

Aynadaki izlerimizi yaşanmışlıklarımızın gurur madalyası olarak görebildiğimiz gün, zamana ve tek tipleşmeye karşı en büyük zaferimizi kazanmış olacağız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Erol Koçoğlu Arşivi

Yangınlar cigerimizi yakıyor

12 Eylül 2026 Cumartesi 18:00

Modern Zamanların Konfor İllüzyonu

27 Haziran 2026 Cumartesi 05:25

Medya ve Beslenme Bağımlılığı

13 Haziran 2026 Cumartesi 10:18