Mehmet Bayrak

Mehmet Bayrak

Ramazan ve oruç

Ramazan ve oruç

Rabbimize sonsuz şükürler olsun ki bizleri böyle mübarek bir Ramazan’a daha kavuşturdu. Cenab-ı Allah’ın rahmetinin, kulları üzerine okyanuslar gibi dalga dalga geldiği, milyonlarca günahkârın bu rahmet sayesinde affa ve mağfirete nail olduğu mübarek ve bereketli bir aya. Bu aya değer kazandıran en önemli üç şey vardır.

A) İnsanları küfrün karanlığından iman nuruna, aydınlığına çıkaran Kur’an-ı Kerîm’in bu ayda indirilmeye başlaması.

B) Bir gecelik ibadetin, bin ay ibadetten daha hayırlı olduğu Kadir gecesinin bu ayın içinde bulunması.

C) İslam’ın beş şartından biri olan ve günahları silip süpüren orucun bu ayda farz kılınmış olması.

Oruç İslâm'ın beş şartından biridir. Allah'ın Kesin emridir. Farzıyyeti kitap ve sünnet ile sabittir. İnkâr eden kâfir olur. Bu konuda Allahü Teâlâ şöyle buyurur: “Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, günahlardan korunasınız diye, belirli günlerde oruç tutmak size de farz kılındı.” “O Ramazan ayı ki, insanları irşad için, hak ile batılı ayıracak olan, hidayet rehberi ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya şahit olursa onda oruç tutsun. Kim de hasta yahut yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diler zorluk dilemez. Sayıyı tamamlamanızı, size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah'ı tekbir etmenizi ister. Umulur ki şükredersiniz” (Bakara:183-185)

* Enes bin Malik (r.a.) der ki:

Hz. Peygambere soru sormaktan nehyedilmiştik. Bunun için, isterdik ki aklı başında bir bedevî gelsin de Hz. Peygambere bazı şeyler sorsun, biz de dinleyip öğrenelim. Bir ara bedevilerden bir adam geldi ve dedi ki:

- Y Muhammed! Senin elçin bize geldi ve senin, Allah'ın seni peygamber olarak gönderdiğini söylediğini, söyledi?

- Doğru söylemiştir, buyurdu.

- Peki, Göğü kim yarattı? dedi.

- Allah yarattı, buyurdu.

- Yeri kim yarattı? dedi.

- Allah, buyurdu.

- Dağları kim yerleştirdi ve üzerlerindekileri kim yarattı?

- Allah, buyurdu.

- Öyleyse, şu göğü yaratan, yeri yaratan ve dağları yerleştirip diken hakkı için ant veriyorum. Seni (Peygamber olarak) Allah mı gönderdi? diye sordu.

- Evet, buyurdu.

Senin gönderdiğin elçin bize, Bir gün ve bir gecemizde üzerimize beş (vakit) namaz kılmamız farz olduğunu, söyledi?

- Doğru söylemiştir, buyurdu.

- Seni gönderen adına and veriyorum, bunu Allah mı emretti?

- Evet, buyurdu.

- Senin elçin, Mallarımızın zekatı olduğunu söyledi?

- Doğru söylemiştir.

- Seni gönderen adına and veriyorum, bunu Allah mı emretti?

- Evet, buyurdu.

- Senin elçin, senede Ramazan ayında oruç tutmamız gerektiğini, söyledi?

- Doğru söylemiştir, buyurdu.

- Seni gönderen adına and veriyorum, bunu Allah mı emretti?

- Evet, buyurdu.

- Senin elçin, gücü yeten kimseye, Kâ'beyi hac yapmamızın gerektiğini söyledi?

- Doğru söylemiştir, buyurdu.

Ravî derki, adam geri döndü ve şöyle diyerek çekip gitti: "Seni hak ile gönderen zat'a yemin ederim ki, bunların üzerine hiç bir şey fazla da yapmam, bunları eksik de yapmam." Bunun üzerine Hz. Peygamber s.a.v. şöyle buyurdu:

-Eğer doğru söyler, dediğini yaparsa, cennete girer. Diğer bir rivayette de: “Senin getirdiğin şeye iman ettim, inandım; ben de, benim arkamdaki kavmime elçiyim. Benim adım (Sa‘d b. Bekrin kardeşi) Dımam ibn-i Sa‘lebe’dir, dedi.(Müslim İman/10)

Oruç tutmanın fazileti ile ilgili hadisler:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

Aziz ve celîl olan Allah "İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim" buyurmuştur.

Oruç kalkandır. Biriniz oruç tuttuğu gün kötü söz söylemesin ve kavga etmesin. Şayet biri kendisine söver ya da çatarsa: ‘Ben oruçluyum’ desin.

Muhammed'in canı kudret elinde olan Allah'a yemin ederim ki, oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.

Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır: Birisi, iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır." (Buhârî, Savm 9; Müslim, Sıyâm 163)

Allah Teâlâ buyurur ki: "Oruçlu kişi yemesini, içmesini, cinsî arzusunu benim rızâm için terkeder. Oruç, doğrudan doğruya benim rızâm için yapılan bir ibadettir. Her iyiliğin karşılığı on misli sevap olduğu halde, orucun mükâfatını ben vereceğim." (Buhari Savm/3)

Müslim'in bir rivayeti de şöyledir:

"İnsanın her ameline kat kat sevap verilir. Bir iyilik, on mislinden yedi yüz misline kadar katlanır. Allah Teâlâ, "Ama oruç başka. O benim içindir, mükâfatını da ben veririm. Oruçlu, şehvetini ve yemesini benim için bırakır" buyurmuştur.

Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, iftar ettiği zamanki sevinci; diğeri, Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. Hiç kuşkunuz olmasın ki, oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir".

"Cennette reyyân denilen bir kapı vardır ki, kıyamet günü oradan ancak oruçlular girecek, onlardan başka kimse giremeyecektir. Oruçlular nerede? diye çağrılır. Onlar da kalkıp girerler ve o kapıdan onlardan başkası asla giremez. Oruçlular girince o kapı kapanır ve bir daha oradan kimse girmez." (Buhârî, Savm/4; Müslim, Sıyâm/166)

"Allah rızâsı için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teâlâ, bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar." (Buhârî, Cihâd 36; Müslim, Sıyâm 167-168)

"Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır." (Buhârî, Îmân 28, Savm 6; Müslim, Sıyâm 203)

"Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır." (Buhârî, Savm 5, Bed'ul-halk 11; Müslim, Sıyâm 1)

“İslâm beş temel üzerine bina kılınmıştır: Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Resulü olduğuna şahitlik etmek. Namazı dosdoğru kılmak, zekâtı hakkıyla vermek, Allah’ın evi Kâbe’yi haccetmek ve Ramazan orucunu tutmak.” (Buhârî, Îmân 1, 2, Tefsîru sûre(2) 30; Müslim, Îmân 19)

Beş esasın hadisimizdeki sayımı, farz oluş sırasına göre bir sayım değildir. Bu beş ibadet niteliklerine göre bir sıralamaya tâbi tutulmuştur. Şöyle ki; ibadetler ya fiilî ya da terkî niteliklidir. Fiilî olan yani bir iş olarak ortaya konan ibadetler de kelime-i şehâdet gibi lisânî, namaz gibi bedenî, zekât gibi malî, hac gibi hem malî hem bedenîdir. Yeme-içme ve cinsî ilişkiden vaz geçme esasına dayalı olan terkî ibadet ise oruçtur. İşte hadisimizde bu beş ibadet bu noktadan ve bu sıra ile sıralanmıştır.

Yine Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Allah yolunda çift sadaka veren kimse, cennetin muhtelif kapılarından, ‘Ey Allah'ın (sevgili) kulu! Burada hayır ve bereket vardır’, diye çağırılır. Sürekli namaz kılanlar namaz kapısından, mücahidler cihad kapısından, oruçlular reyyân kapısından, sadaka vermeyi sevenler de sadaka kapısından (cennete girmeye) davet edilirler."

‎Ebû Bekir radıyallahu anh:

- Anam babam sana kurban olsun ey Allah'ın Resulü! Gerçi bu kapıların birinden çağrılan kimsenin diğer kapılardan çağırılmaya ihtiyacı yoktur ama, bu kapıların hepsinden birden çağrılacak kimseler de var mıdır? dedi.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem:

- "Evet, vardır. Senin de o bahtiyârlardan olacağını ümit ederim" buyurdu. Buhârî, Savm 4, Cihâd 37, Bed'u'l-halk 9,

Aklı başında ve sıhhati yerinde olan bir Müslümanın oruç tutmaması düşünülebilir mi?

Allah’a emanet olunuz..

Mehmet Bayrak

https://mehmetbayrakhoca.blogspot.com

Bu yazı toplam 8084 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Bayrak Arşivi