Mehmet Bayrak

Mehmet Bayrak

İsrailler ve tarihçesi

İsrailler ve tarihçesi

Kur'ân'da kırk bir yerde geçen Benî İsrâil terkibi, Hz. Ya'kûb'un çocukları ve onların soyundan gelenleri, Hz. Mûsâ'nın ve Hz. Îsâ'nın kavmi gibi geçmişte yaşamış insanların yanı sıra Hz. Muhammed (s.a.v.) zamanında başta Medine olmak üzere Arap yarımadasında yaşayan Yahudileri de ifade etmektedir.

Kur’an-ı Kerimin beyanına göre İbrahim (a.s.)ın iki oğlu vardı. Birisi Hâcer isimli eşinden doğan İsmail (a.s.)dır; ikincisi ise Sâre isimli eşinden doğan İshak (a.s.)dır. İshak peygamberin oğlu Yakub aleyhisselam ki onun diğer bir adı da İsrail’dir.

Kur’an-ı kerimde (Benî İsrail = İsrail oğulları) adı ile anılan kavim –millet, Hazreti Yakub (a.s.)ın on iki oğullarının nesli olarak türeyen insanlardır ki bunların içinde Yusuf (a.s.) da var.

Hazreti Yakub ailesi Filistin’de yaşamaktaydı. (Yusuf suresinde genişçe beyin edildiği üzere) İsrail oğulları, Filistin’de çıkan kıtlık sebebiyle 70 kişilik bir kafileyle; kardeşleri tarafından kuyuya atılıp daha sonra ilâhî bir takdirle Mısır’a iktidar olan kardeşleri Yûsuf aleyhisselâm’ın yanına, Mısır’a göç etmişlerdi.

Hazreti Musa zamanına kadar orada yaşadılar. Zamanın uzamasıyla itikadlarında ve amellerinde bozulmalar meydana geldi. Dolayısıyla da bunlar Firavun’un kölesi durumuna düştüler. Sonra Yüce Allah, bunların içinden Hazreti Musa’yı peygamber olarak gönderdi ve kendisine “Tevrat” isimli büyük bir kitab verdi. Bunlar Hazreti Musa’ya ve getirdiği kitaba iman ederek tekrar doğru yola geldiler.

Hazreti Musa bunları Firavun’un zulmünden kurtarmak için Mısır’dan ayrıldı. Bunları yakalamak için peşlerinden gelen Firavun ve ordusu Kızıldeniz’de boğulup geberdiler.

Kur’an-ı Kerimde şöyle beyan ediliyor:

“Hor görülüp ezilmekte olan o kavmi de (İsrail oğullarını) içini bereketlerle doldurduğumuz ülkenin doğu taraflarına ve batı taraflarına mirasçı kıldık. Sabırlarına karşılık rabbinin İsrâil oğulları’na verdiği güzel söz yerine geldi. Firavun ve kavminin yapıp yükselttikleri binaları yerle bir ettik.” (A’raf/137)

Bundan sonra Ayet şöyle devam ediyor:

“Biz İsrail oğullarını denizden geçirdik. Onlar (çölde) putlarına tapmakta olan bir topluma rastladılar. Dediler ki: “Ey Musa! Onların tanrıları gibi, sen de bize bir Tanrı yap!” Musa dedi: “Siz gerçekten cahillik eden bir kavimsiniz!”(A’raf/138)

“Çünkü o gördüklerinizin içinde bulundukları din, yok olmaya mahkûmdur ve bütün yaptıkları batıldır. Sizi âlemlere üstün kılmış iken, Allah'tan başka ilâh mı araştırayım size?" dedi.” (A’raf/139,140)

Açıklama: 138 nci âyete göre, İsrail oğulları denizi geçtikten sonra buzağıya tapan Amalika kavmine rastladılar. Bundan etkilenerek Hz. Musa’dan benzer put yapmasını istediler. Hz. Musa bu gibi yararsız sembollerin cahillik eseri olduğunu, kendilerinin de düşünmeden hareket eden kimseler olduklarını bildirerek onları kınadı. (A’raf/138)

Bu yazı toplam 4502 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Bayrak Arşivi