İslam’a göre kutsal yerler 5
İslâm’da genel olarak üç yer için “kutsal belde” ifadeleri kullanılır.
a) Mekke’de Kâbe ve çevresi ki, buraya “Harem bölgesi” denir. (Bakara/125, 126; Nitekim hadislerde, bu beldenin dünyanın yaratıldığından, kıyametin kopmasına kadar, Allah’ın saygın kılmasıyla, kutsal olarak kalacağı bildirilmiştir. (Buhârî, İlim/37, Tirmizî, Hac/1)
b) Medine’de Mescid-i Nebevî merkez olmak üzere, yaklaşık 22 km’lik bir alanın harem bölgesi (kutsal/saygın bölge) olduğu Hz. Peygamber tarafından bildirilmiştir. (Buhârî, Cihâd, 71, Müslim, Hac, 45)
Hadis-i şeriflerde bu iki maddede zikredilen kutsal yerlerde kılınan namazın ne kadar daha fazla sevab olduğu şöyle beyan edilmiştir:
“Benim şu Mescidimde (kılınan bir) namaz, başka yerde kılınan bin namazdan daha efdaldır. Sadece Mescid-i Haram (Kâbe) müstesnadır. Mescid-i Haram’da (Kâbe’de) kılınan bir namaz yüz bin namazdan daha efdaldır. ( Tecrid-i Sarih 4 / 204 İbn-i Maceh, Ahmed b. Hanbel Hazreti Cabir’den.)
c) Beytülmakdis (Mescid-i Aksa) ve çevresi: Kur’an’da, Hz. Peygamber’in Mirac gecesi, Mekke’deki Mescid-i Harâm’dan, çevresi bereketli kılınan Mescid-i Aksa’ya gece yolculuğu yaptığından söz edilir (İsrâ/1).
d) Yine Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
“Dâvûd (a.s), Beytülmakdis’in yapımını tamamlayınca, Cenab-ı Hak’tan üç şey istemişti: Kendisine mülk ve saltanat verilmesi, adaletle hükmetme gücü ve Beytülmakdis’e sırf ibadet için gelenlerin, annelerinden doğdukları gündeki gibi, geçmiş hatalarının bağışlanması. Allah ona ilk ikisini vermiştir. Üçüncüsünü de vermiş olmasını umarım!” (Nesâî, Mesâcid, 6; Miras, Tecrîd Terc 4/167)
Ebu Zer radıyallahu anh şöyle dedi: “Ya Resûlullah! Yeryüzünde ilk kurulan mescit hangisidir?” dedim. “Mescid-i Haram’dır” buyurdu. “Sonra hangisidir?” diye sordum. O, “Mescid-i Aksa’dır” buyurdu. “Bunların arasında ne kadar zaman vardır?” dedim. “Kırk yıl vardır” buyurdu. (Müslim, Mesacid, 2 )
Ebu Hureyre radıyallahu anh, Rasûlullah'ın sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurduğunu rivayet etti: “Üç mescit dışında hiçbir mescidi ziyaret için yola çıkılmaz. Benim bu mescidim, (Medine’deki Mescid-i nebevî), Mescid-i Haram (Kâbe-i Muazzama) ve (Kudüs’teki) Mescid-i Aksa.” (Müslim, Hac, 511)
Şurası bir gerçektir ki, Kâbe’nin ilk yapılış şekli şimdiki şekli gibi olmadığı, Kabe’den kırk sene sonra yapılan Mescid-i Aksa’nın da şimdiki şeklinde olmadığı, bir çok defa yıkılıp yeniden imar edildiği tarihî bir gerçektir.
Devam edecek
Allah’a emanet olunuz..
Mehmet Bayrak
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.