Mehmet Bayrak

Mehmet Bayrak

Hasta ziyaretinde ne demeli?

Hasta ziyaretinde ne demeli?

Peygamber (S) bir kere ıyâde (hasta hatırı sormak) için bir Bedevi'yi ziyarete gitmişti. İbn Abbâs der ki: Peygamber ıyâde için bir hastanın yanına gittiğinde ona:

— "Zararsız, geçmiş olsun, günahlarına keffârettir inşâallah" demek i'tiyâdında idi.

Bu A'râbî'ye de:

— "Hastalığın zararsız geçmiş olsun, günahlarına keffârettir inşâallah" duasında bulundu.

A'râbî ise Peygamber'e:

— Sen, günahlarına keffârettir; geçmiş olsun diyorsun, fakat hiç de öyle (geçici bir hastalık) değildir. Belki o ergin bir ihtiyar hasta üzerinde harareti feveran yâhud galeyan edip duran ve onu kabirleri ziyarete götürecek olan humma hastalığıdır, dedi.

Peygamber de:

— "O hâlde pekiyi (öyle olsun)/" buyurdu

Taberânî'nin ve daha başkalarının rivayet tariklerinde hadis şöyle bir ziyade ile bitiyor: Resûlullah:

— "Madem ki sen hakkındaki dileğimizi kabulden çekiniyorsun; şu hâlde senin dediğin olacaktır ve Allah'ın takdiri yerini bulacaktır" buyurmuştur.

Hakîkaten hasta Bedevî, hastalığından iyi olmamış ve ertesi günü akşamına erişemeden Peygamber'in haber verdiği üzere o hastalıktan ölmüştür.

Oysaki hastalık bir yönüyle mümin için rahmettir. İmam Gazzali şöyle bir hadis nakleder: bir Müslüman hastalandığında Allah cc ona üç tane melek gönderir. Bunlardan birisi hastanın ağzının tadını alır, ikincisi kaslarının kuvvetini alır, üçüncüsü de günahlarını alır.

Sonra hasta iyi olmaya başlayınca, ağzının tadını alan melek yavaş yavaş ağzının tadını geri verir. Kuvvetini alan da yavaş yavaş aldığı kuvvetini geri verir. Günahını alan melek ise: “Ya Rabbi! Ben de bunun günahlarını geri vereyim mi” diye sorar. Rahmeti sonsuz olan rabbimiz ona: “Aldığım günahı geri vermek bana yakışmaz; götür onu denize dök” buyurur.

İnananlar için ne büyük bir müjde! Sabredip dua etmek varken, sızlanıp şikayet etmek neyin nesi?

Müslüman, hasta olmamak için elinden gelen tedbirleri alır. Ama, gene de hastalanırsa bu sefer tedavi için ne gerekiyorsa onu yapar; duasını yapar, ondan sonrasını da Allah’tan bekler.

Bu konuda Hazreti İsa as. Hakkında bir menkıbe nakledilir. Şöyle ki: İsa aleyhisselam hastalanmış ve hastalık devam ediyormuş. Cebrail as. Ziyaretine gelip hal hatırını sormuş. Dua ediyorum, sabrediyorum, şükrediyorum, demiş. Cebrail aleyhisselam: sadece dua ile yetinme, doktora da git ilacını kullan, demiş. Bu da denileni yapınca iyileşmiş. Aradan zaman geçmiş Hazreti İsa gene hastalanmış. Hemen doktora gidip muayene olmuş ve tavsiye edilen ilaçları almış. Fakat gene iyileşmemiş. Cebrail as. Ziyarete geldiğinde: “İlaçları aldım ama gene iyileşemedim” demiş. Cebrail as. Ona:

İlaçları aldın ama bu sefer de duayı bıraktın! İkisi beraber olacaktır, demiş.

Allaha emanet olunuz..

Mehmet Bayrak

Bu yazı toplam 5144 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Bayrak Arşivi