Unutmayınız ki! İnsanın yedek parçası yok.
Bayram geliyor ama bayram süresince meydana gelebilecek trafik kazaları hepimizin yüreğini ağzına getiriyor. Geçen bayramda 4 gün gibi kısa bir sürede 64 ölü 379 yaralı olduğunu okudum. Bu kazaların çoğunun aşırı hız, kurallara uymama gibi şoför kusurlarının sebep olduğu maalesef acı bir gerçek.
Neden bu anlamsız ölümler neden? Bence hepimiz bayram öncesi, kendimizi sorguya çekmeliyiz. Acaba trafik levhaları bize neler anlatıyor; biliyor muyuz? Peki levhaların bize neler anlattığını mesajları bildiğimizi farz edelim. O levhaların kısıtlamalarına kaçımız uyuyor. Şehir içinde kaçımız 50 km. ile gidiyor? Kavşaklarda geçiş önceliğine riayet ediyor. Yayalara saygı duyup yol veriyor. Bisiklet ve motosikletleri önemsemeyip, onlarda trafiğin bir unsuru olarak görüyor. Motosiklet sürücülerinden kaç kişi trafik kurallarına uyuyor. Kaskını takıyor. Sürat limitlerine kaç kişi uyuyor. Yaya olarak giderken yoldan geçiş kurallarına kaç kişi uyuyor. Kaçımızın arabasında reflektör, yangın tüpü, sağlık seti var. Araç sollarken aynadan arka tarafı kaç kişi kontrol ediyor. Kör noktada araç olabileceğini hesap edip kaç kişi kuralına uygun sollama yapıyor. Öndeki aracı kaç kişi, takip mesafesini hesaplayıp ona göre arada mesafe bırakıyor. Kimler emniyet kemeri takıyor. Hatta emniyet kemerini takmayıp polisi görünce bazıları sadece ceza yememek adına kemerini takıyor. Ve emniyet kemeri uyarısı ötmesin diye kendisine takmadan direkt olarak emniyet kemerini yuvasına arkadan bağlıyor. Kaç kişi radarı görünce süratini sırf radara düşmemek için düşürüyor. Kaç kişi radar var diye karşıdan gelene selektör yapıyor. Hangimiz kazaları görünce polisi jandarmayı 112 acile ( Bu konuda daha hassas olduğumuza eminim) haber veriyor. Kaç kişi kaza olmuş bir yerde kazalı araca bakarken yeni bir kazaya davetiye çıkarmıyor. Trafik o kadar komplike bir şey ki! Trafikte kurallara uymadığımız anlardan bir tanesinde, hiç beklemediğimiz bir manzara ile karşılaşabilme ihtimali çok yüksek. Dünyada meydana gelen ölümlü trafik kazalarında ilk 10 içinde olmak ise onur kırıcı bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Lütfen trafikte saygılı olalım. Kurallara uyalım. Şehir içlerinde bile otobanda gider gibi gidenler var. Bu sürücüleri de lütfen şikâyet edelim. Yolda bir aksaklık görünce karayolları 159 ihbar hattını arayalım.
Önümüzdeki yıllarda ise akıllı yol sistemlerine geçilecek. Akıllı yol uygulaması sebebiyle de kazaların oluşumunu azaltacak önemli bir faktör olacağını da umuyorum.
Bende diyorum ki! Yollar akıllı olmadan biz akıllanalım. Yoksa durumumuz gerçekten çok vahim. Bu kazalardan kurtulmanın en önemli yollarından birisi ise trafik cezaların caydırıcı olmasıdır. Birde işin eğitim yönü var. Ehliyet alan herkes 5 senede bir yeniden sınav olmalı. Ayrıca psikoteknik raporu almalıdır. 55 yaş üstünde olanlar için psikoteknik raporu 5 yerine 2 senede bir tekrarlanmalı.
Kazasız belasız mutlu huzurlu ve neşeli bayramlar diliyorum. Bu arada kurban keserken de dikkatli olmak lazım. Hayatın her anında hem kendi hem de çevrenizdekilerin emniyetinizi asla ihmal etmeyin. Unutmayınız ki! İnsanın yedek parçası yok.