Alaattin Karaer

Alaattin Karaer

ŞANLIURFA SIRA GECESİ!

ŞANLIURFA SIRA GECESİ!

alaattin-karaer--kose-yazisi-022.jpg

  60 yaşına geldim. Görenlerden, izleyenlerden çok duymuştum. Herhangi bir aksilik ve iptal durumu söz konusu olmazsa ilk kez bir Sıra Gecesi göreceğim. Hem de Şanlıurfa ekibinden! Mardin’de de olduğunu duysam da, uygarlığın doğduğu şehir Şanlıurfa’yla özdeşleştiğini biliyorum.     

    Sıra Gecesi; Genellikle kış gecelerinde, birbirine yakın yaş grubundaki gençlerin veya orta yaşlardaki arkadaş gruplarının, her hafta bir başka arkadaşın evinde olmak üzere, haftada bir akşam, belirli bir niteliğe ve düzene göre sıra ile yaptıkları toplantılara Şanlıurfa’da “Sıra Gecesi” denmektedir.

    Bir Halk Kültürü dağarcığıdır kısaca…

    Tarih süreci içerisinde bazı geleneklerimiz yozlaşmakta, bazıları da çeşitli nedenlerle kaybolmaya yüz tutsa da, bazı geleneklerimiz ilk günkü şevk ve heyecanıyla sürdürülmektedir. İşte bunlardan biriside Şanlıurfa ve Şanlıurfa dışındaki Şanlıurfalıların sürdürdükleri “Sıra Gecesi” geleneğidir.

    Sıra Gecesi bir müzik toplantısı gibi bilinse de, Şanlıurfalı, genç yaşından itibaren sıra gecelerine katılarak, cemaatle oturup kalkmayı, gelenek ve göreneklerini, cemaatle konuşmanın adabını, yeri geldiği zaman konuşmayı, yeri geldiğinde dinlemesini bilmeyi, büyüğüne saygıyı öğretir. Bir yönüyle “Sıra gecesi” bir halk okuludur.

    Sıra gecelerinde zaman zaman çeşitli kitaplar okunur ve yorumlar yapılır. Bu yönüyle “Sıra Gecesi” bir eğitim-öğretim kurumu görevini yerine getirir.

    “Sıra geceleri” acıyı ve mutluluğu paylaşmaktır. Sıra arkadaşlarından birinin yakını ölse, diğer sıra arkadaşları cenazenin hazırlanmasından kaldırılmasına kadar arkadaşlarının yanında olurlar, arkadaşlarının acısını paylaşırlar. Düğün, sünnet gibi mutlu günlerde yine arkadaşlar bir araya gelir ve mutluluğu paylaşır.

    Şanlıurfa’da müziğin gelişmesi ve yaygınlaşmasının en büyük nedeni sıra geceleridir. Bu geceler bir usta çırak geleneğine uygun olarak müziğin öğretildiği ve icra edildiği meşk ortamıdır. Bu yönüyle sıra geceleri bir “Halk Konservatuarı”dır.

    Keklik, at gibi belirli hayvanlara merakı olanlar, sıra gecelerinde sevdikleri konuları konuşurlar; bu yönüyle sıra gecesi bir cemiyet, bir dernek gibidir.

    Şanlıurfa’nın sosyal, kültürel ve ekonomik sorunları sıra gecesinde konuşulur ve tartışılır, çözüm yolları üretilir. Bu yönüyle sıra geceleri birer istişare toplantılarıdır.

    Sıra geceleri sosyal ve dayanışmanın yoğunlaştığı ve pratiğe dönüştüğü yerdir. Sıra arkadaşları kendi aralarında yardımlaşma sağladıkları gibi, sıra gecelerinde toplanan paralarla fakirlere yardım edilir. 

    Sıra geceleri nezih bir sohbet ortamıdır; ilim ve irfan sahipleriyle sohbetler edilir., kültür ve edebiyat üzerine konuşulur.

    Sıra geceleri geleneksel “Tolaka” ve “Yüzük Fincan” oyunlarının oynandığı, geleneklerin yaşatıldığı gecelerdir.

    Sıra gecesi, Şanlıurfa ve Şanlıurfalının tanıtımının yapıldığı bir lobidir.

    Sıra gecesi; zengin Şanlıurfa sofrası ve yemeklerinden çiğköfte ve tatlılarının yenildiği, misafirlere tanıtıldığı ortamdır.

    Bizim göreceğimiz sanırım biraz temsili olacak gibi!

    Acı kahve “Mırra” ikram edilecek mi?

    Acı kahve yapmak için önce çekirdek kahve kavrulup ve irice çekilecek mi?

    Çekilen kahve “gümgüm” denen büyükçe cezveye konularak iyice kaynatılıp, kaynayan kahve başka bir cezveye süzülerek, dinlendirilip tekrar süzülecek mi?

    Süzülen kahveye “hel” denen ve özel bir tad veren bitki tohumu konularak ve kaynatılarak sıcak su olarak ikram edilecek mi?

    Kahve, özel kulpsuz fincanlarla sunulacak mı?

    Mırra, fincanın dibine az miktarda konulup ve iki defa ikram edilecek mi?

    Ne kadar ekmek o kadar köfte? 

    35 TL. ye ne yapacaklar…

    Yine de; çiğ köfte, baklava ve içecek vereceklermiş!

    Sonuç olarak “Sıra Gecesi”nin bir halk okulu, eğitim ve öğretim kurumu gibi olmasıdır. Arkadaşlıkların dostluklara dönüştüğü, dayanışma ve yardımlaşmanın, hoş sohbetin, müziğin, edebiyatın harman olduğu gecelerdir.

    13 Ocak 2018 Cumartesi Öğretmen Evi Mavi salonda saat; 19.00’da!

    Bizde arkadaşlarımızla katılacağız bu geceye!

    Emeği geçenlere şimdiden teşekkür ederiz.

 

Bu yazı toplam 2421 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Alaattin Karaer Arşivi