Tuzun en lezzetli hali Mayi Tuz

Tuzun en lezzetli hali Mayi Tuz

Mineral bakımından dünyanın en zengin, sağlıklı doğal kaynak tuzu unvanına sahip olan ve Delice ilçesinin dağ eteklerinden doğal şekilde hem katı hem de sıvı şekilde çıkartılan tuz, insan sağlığına da büyük yarar sağlıyor.

TOPRAĞIN ALTINDAN DOĞAL OLARAK ÇIKAN BU TUZ, MİNERALLERİ KAYNAĞINDAN İŞLEME MARUZ BIRAKMADAN EN SAF HALİYLE SUNULUYOR. DÜNYACA ÜNLÜ FUTBOL TAKIMLARI BU TUZU ALIYOR 

Mineral bakımından dünyanın en zengin, sağlıklı doğal kaynak tuzu unvanına sahip olan ve Delice ilçesinin dağ eteklerinden doğal şekilde hem katı hem de sıvı şekilde çıkartılan tuz, insan sağlığına da büyük yarar sağlıyor. Mayi Tuz Madencilik şirketinin koordinatörlüğünde bu tuzlar sofralara kadar ulaştırılıyor.


KIRIKKALE’NİN GURUR MARKASI 
Yaklaşık 4 yıl önce Kırıkkale’nin Delice ilçesi Hacıobası köyü bölgesine kurulan tuz işletme tesisi, doğal kaynak tuzlarını vatandaşa sunuyor. Mineral bakımından dünyanın en zengin ve sağlıklı doğal kaynak tuzu, fay kırığından çıkan sıcak suyun milyarlarca ton kristal kaya tuzlarının içerisinden geçerek toprak minerallerini de alarak erimiş halde yer yüzüne çıkıyor. Güneş ortamında doğal olarak elde edilen bu tuz, dünyaca ünlü futbol kulübü Arsenal ile Avustralya ve Yeni Zelanda'daki rugby takımlarının yanı sıra birçok ülkeye gönderiliyor.


YEMEKLERDE TUZU PİŞTİKTEN SONRA KULLANIN 
Tuzlarda bulunan doğal iyot; tiroitlere, vadanyum; şeker hastalığına, kas ve kemik erimesine, yüksek miktarda bulunan magnezyum; romatizma, kramp ağrılarına çinko, altın, günüm mineralleri ise bağışıklık sistemini güçlendiriyor.84 mineral değeriyle rafine edilmeden, katkı maddesiz doğal ve sağlıklı hali ile tuzun en lezzetli haliyle sofralara ulaştırılıyor. Mineral değerinin kaybolmaması için ise yemeklerde tuzun piştikten sonra kullanılması öneriliyor. Dağlık bölgeden çıkan kaynak suyunun sera tipi havuzlarda güneş ışınlarıyla buharlaştırılması sonucu kimyasal işleme maruz kalmadan elde edilen tuz, özellikle magnezyum oranının yüksekliğiyle rağbet görüyor.


ERİMEYEN MADDE ORANI YÜZDE SIFIR 
Tuz hakkında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren  Mayi Tuz Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Gözüyukarı, tuzun, magnezyum, vanadyum, kalsiyum ve potasyum bakımından da zenginliğinin en önemli özelliklerinden biri olduğunu kaydetti. Erimeyen madde oranının yüzde sıfır olduğuna dikkat çeken Gözüyukarı, “Vadanyumdan zengin 84 mineralli doğal kaynak tuzu, insanlarda bulunan bazı hastalıklara da çare oluyor. Mineral açısından da zengin. Yemeklere ayrı bir lezzet katıyor. Dünyada eşi benzeri yok” dedi.


TUZUMUZDA 1,45 MİLİGRAM DOĞAL İYOT VAR 
Gözüyukarı, “Tuzumuz sıvı olarak topraktan iyot ve bazı mineralleri alarak çıkıyor. En büyük özelliği bu. Dünyanın en büyük sorunu iyot noksanlığı. Özellikle yeni doğan bebeklerde zeka gelişimi için iyot gerekli. Türkiye'nin yüze 75-80'i tiroid hastası ve tiroidler iyot noksanlığından çalışmıyor. Bizim tuzumuzda 1,45 miligram doğal iyot var. Daha önce dünyaca ünlü futbol takımı Arsenal ile Yeni Zelanda ve Avustralya'daki bazı rugby takımlarına da gönderilen tuz, ABD başta olmak üzere Güney Kore, Belçika, Danimarka, Rusya, İngiltere, Almanya, Avustralya ve İsviçre gibi birçok ülkeye ihraç ediliyor.”


KANSER HÜCRELERİNİ ÖNEMLİ DERECEDE DURDURUYOR  
“Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odasının talebi doğrultusunda daha önce Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ) Bilimsel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde "Delice tuzu"nun içeriğiyle ilgili yapılan çalışmada, Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Konseyi ile diğer kuruluşlar tarafından belirlenen kriterlere uygunluğu ve mineraller yönünden zengin olduğu tespit edildi. Yine Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Araştırma Laboratuvarı'nda yapılan ön araştırmada tuzun su formunun, uygulandıktan özellikle 72 saat sonra yumurtalık kanseri hücrelerinin çoğalmasını önemli derecede durdurduğu belirlendi.


DOĞAL ORTAMDA ÜRETİP ELDE EDİYORUZ'
Magnezyum, vanadyum, kalsiyum ve potasyum bakımından zenginliğiyle ön plana çıkan tuzun üretiminden bahseden Gözüyukarı, 'Tuzun üretim aşaması dağlardan sıvı olarak kendi cazibesiyle doğal olarak çıkıyor. Biz bunu dinlendirme havuzlarımız var, önce orada biriktiriyoruz. Sonra bu sera tipi havuzlarımızla doğal ortamda üretiyoruz. Ürettikten sonra da doğal ortamda kurumaya geçiyor. Fazla sıcaklık vermeden, içindeki mineralleri öldürmeden hiçbir katkı ve kimyasal madde kullanmadan nemini alıp paketleme aşamasına geçiyoruz.” 


TÜRKİYE'DE TÜM MARATONCULAR KULLANIYOR
“Fay kırığından gelen bir sıcak su hattı, yerin altında bin metreye kadar kaya tuzları var. Bunları eritiyor, tuzlu su çözeltisi haline geliyor. Bu gördüğünüz kırmızı topraklardan da mineralleri bünyesine toplayıp dağın eteklerinden yeryüzüne çıkıyor. Biz bunları havuzlara alıyoruz buralardan. Doğal ortamda üretip elde ediyoruz. Şu anda Türkiye'de tüm maratoncular kullanıyor. Bu tuzları kullananlarda kramp, eklem ağrıları olmuyor, ödem yapmıyor. Futbolcular kullanıyor. Avusturalya, Yeni Zelanda tarafından rugby sporcuları kullanıyor. Tesisimize çok gelen oluyor. Yurt dışından da gelenler oluyor. Görmek isteyenler oluyor. Nasıl çıktığını merak edip görmek isteyenler oluyor. Bu dünyada nadir bulunduğu için burada yerinde görüp inceliyorlar” dedi.


Haber: Ahmet Gökdemir 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.