Bilim Kafe’de tüm sorular yanıt buldu: Telefonlarımız bizi dinliyor mu?
Kırıkkale Üniversitesi’nin akademik bilgi ve tecrübesini toplumla buluşturmayı amaçlayan “Bilim Kafe” etkinlik dizisinin dokuzuncusu gerçekleştirildi. Yahşihan Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi’nde (ADEM) düzenlenen etkinliğin bu ayki odak noktası, modern çağın en kritik meselelerinden biri olan “Kişisel Verilerin Korunması” oldu.
“BİLİMİ LABORATUVARDAN KAHVE MASASINA TAŞIYORUZ”
Programın açılış konuşmasını yapan Bilim İletişiminden Sorumlu Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuray Öztürk, Bilim Kafe’nin amacını şu sözlerle özetledi: “Bilim Kafe, bilimi ağır terimlerden ve ulaşılmaz kürsülerden çıkarıp hayatın içine, bir kahve masasına taşıma sanatıdır. Bugün kapımızı kilitlemek yetmiyor; dijital ayak izlerimizi de korumamız gerekiyor. Özellikle kadınlar olarak bizler ailenin ‘veri yöneticisiyiz’. Bu dijital kaleyi ne kadar koruyabiliyoruz, bunu konuşacağız.”
“DİJİTAL BİR TUZAĞA DÜŞMEK BİR TIK UZAĞIMIZDA”
Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İslam Safa Kaya, “Dijital Dünyada Güvende Kalmak” başlıklı sunumunda çarpıcı uyarılarda bulundu. Teknolojinin sağladığı kolaylıkların yanı sıra ciddi riskler barındırdığını ifade eden Kaya, “Bir linke tıklamanız önünüzdeki beş yılı etkileyecek bir mağduriyete yol açabilir,” dedi.
Prof. Dr. Kaya’nın sunumunda öne çıkan kritik başlıklar arasında; Rızasız Paylaşım Riski: Sosyal medyada başkalarının olduğu fotoğrafları izin almadan paylaşmak hukuki sorumluluklar doğurabilir. “Telefonumuz Bizi Dinliyor mu?”: Bu endişenin temel kaynağı, uygulamalara farkında olmadan verilen mikrofon ve erişim izinleridir. Dijital Olta ve Deepfake: Banka veya resmi kurum adı kullanılarak gönderilen linklere karşı dikkatli olunmalı. Yapay zeka ile ses ve görüntü taklidi (deepfake) yapılarak gerçekleştirilen dolandırıcılık faaliyetlerine karşı temkinli hareket edilmesi konuları yer aldı.
AİLELERE “DİJİTAL MAHREMİYET” ÇAĞRISI
Çocukların dijital dünyadaki güvenliğine özel bir parantez açan Kaya, ailelerin çocuklarına erken yaşta “dijital mahremiyet” bilinci kazandırması gerektiğini vurguladı. Başarı yerine sadece “beğeni” odaklı bir karakter inşa etmeye çalışan gençlerin risk altında olduğunu belirten Kaya, “Önce tedbirleri kendimiz uygulayacağız, sonra çocuklarımıza öğreteceğiz,” diyerek ebeveynlik sorumluluğuna dikkat çekti.
GÜVENDE KALMAK İÇİN ALTIN KURALLAR
Etkinlik sonunda katılımcılara şu somut öneriler sunuldu:
-
Güçlü ve benzersiz şifreler kullanın.
-
İki aşamalı doğrulama sistemlerini mutlaka aktif edin.
-
Uygulamaların veri erişim izinlerini düzenli kontrol edin.
-
Güvenli olmayan (HTTP) sitelerden alışveriş yapmayın.
İnteraktif bir soru-cevap bölümüyle devam eden etkinlik, Dr. Öğr. Üyesi Nuray Öztürk’ün Prof. Dr. İslam Safa Kaya’ya günün anısına hediye takdim etmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Kaynak:Kırıkkale Üniversitesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.