Mehmet Bayrak

Mehmet Bayrak

Ümmü Haram (Hazreti Peygamber (sav)in halası

Ümmü Haram (Hazreti Peygamber (sav)in halası

Enes ibn Mâlik (R) şöyle derdi: Rasûlullah (S) Kubâ'ya gittiği zamanlarda teyzem Ümmü Haram bintu Milhân'ın yanına girerdi, o da kendisine yemek ikram ederdi. O sırada Ümmü Haram, Ubâde ibnu's-Sâmit'in nikâhı altında idi. Yine bir gün Rasûlullah onu ziyarete geldi ve evine girdi. Teyzem de O'na yemek ikram etti. Ye­mekten sonra Rasûlullah bir müddet uyudu. Sonra gülerek uyandı. Ümmü Haram dedi ki: Ben:

— Yâ Rasûlallah! Seni güldüren nedir? diye sordum. O:

— "Rüyamda bana ümmetimden birtakım insanlar şu deniz üs­tündeki gemilere biniyorlar da, hükümdarların tahtları üzerine ku­ruldukları gibi kurularak, Allah yolunda deniz harbine giden gaziler olarak gösterildiler" –Râvî İshak: Yahut "Tahtlar üzerindeki melik­ler gibi" demiştir- buyurdu.

Ben:

— (Yâ Rasûlallah!) Beni de o deniz gazilerinden kılması için Al­lah'a duâ ediver! dedim.

Rasûlullah da duâ etti. Bundan sonra başını yastığa koyup bir müddet daha uyudu. Sonra yine gülümseyerek uyandı. Ben yine:

— Yâ Rasûlallah! Seni güldüren nedir? diye sordum. Rasûlullah:

— "Bu defa da bana ümmetimden birtakım insanlar gösterildi ki, bunlar da yine denizin üstündeki gemilere biniyorlar ve tahtları üzerine kurulmuş hükümdarlar olarak -yâhud: Tahtları üstüne kurulmuş hükümdarlar gibi- Allah yolunda gazaya gidiyorlardı" bu­yurdu.

Ben yine:

— Beni de onlardan kılması için Allah'a duâ ediver! dedim.

— "Sen birincilerdensin" buyurdu.

Enes dedi ki: Hakîkaten Ümmü Haram, Muâviye ibn Ebî Sufyânın Şâm Valiliği zamanında ve onun kumandasında tertîb edilen deniz gazasına katılmak üzere gemiye bindi. Denizden karaya çıktığı zaman bindiği hayvanından düştü de şehîd oldu. (Buhari İsti’zan/41)

Vâkıdî ve siyer âlimlerinin beyânına göre, bu deniz sefe­ri hicretin 28. yılında Hz. Osman'ın halifeliği zamanında, Muâviye'nin Şâm Vâlîliği sırasında, onun kumandasında yapılmıştı. Ümmü Haram orada defnedilmiş, türbesi hâlen güney Kıbrıs'ta, Larnaka'da mevcûd olup ziyaret edilmektedir.

Bu yazı toplam 4077 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Bayrak Arşivi