‘Yenidoğan Çetesi’ davasında yeni gelişme: Yeni tutuklanma kararları

‘Yenidoğan Çetesi’ davasında yeni gelişme: Yeni tutuklanma kararları

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde görülen 'Yenidoğan Çetesi' davasında önemli gelişmeleri açıkladı.Davada, 22 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verilirken, tutuksuz yargılanan 25 sanıktan 7’si tutuklandı.

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde görülen 'Yenidoğan Çetesi' davasında önemli kararlar aldı. Davada 22 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verilirken, 25 tutuksuz sanıktan 7’si tutuklandı. Duruşmanın ardından, mahkeme tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına karar verirken, bazı sanıkların tutuklanmasına da hükmetti.

Mahkeme, sanık avukatlarının savunmalarının ardından verdiği ara kararında, suçtan zarar görebileceği düşünülen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın davaya katılmasına onay verdi. Bunun yanı sıra, tutuksuz sanıklardan TRG Hospitalist Hastanesi doktorları Mehmet Gürül, Murat Mantuş ve Şeyhmus Çelik’in tutuklanmasına karar verildi. Ayrıca, Birinci International Hastanesi sahibi Ali Aksu, Esenler Güney Hastanesi mesul müdürü doktor Ali Dirik ve iki hemşire için yakalama kararı çıkarıldı.

Mahkeme, eksik hususların tamamlanması amacıyla duruşmayı 13 Ocak 2025'e erteledi. Erteleme kararının ardından, tutuklama kararı verilen sanıklar jandarma ekiplerince kelepçelenerek salondan çıkarıldı.

İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, suç örgütünün elebaşı olarak tanımlanan doktor Fırat Sarı’nın, doktor İlker Gönen ve ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir ile birlikte yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde hasta bebeklerin sağlık durumunu olduğundan daha ağır göstererek, SGK’dan yüksek ücret tahsil etmek amacıyla dolandırıcılık yaptıkları belirtiliyor. İddianamede, sanıkların bebekleri gereksiz yere hastanede tutarak ve uygun sağlık hizmeti almadan, çıkarlarına hizmet eden hastanelere yatırarak suç işledikleri ifade ediliyor.

Örgütün kar paylarını sağlık çalışanlarıyla paylaştığı, ancak asıl amacın bebeklerin sağlıklarını iyileştirmek değil, maddi çıkar elde etmek olduğu vurgulanıyor. Sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen için, 10 bebeğin ölümünden sorumlu tutuldukları için toplamda 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9 aya kadar hapis cezası talep ediliyor. Gıyasettin Mert Özdemir içinse 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası isteniyor. 44 sanık hakkında ise benzer suçlardan hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede ayrıca, dolandırıcılık suçunun işlendiği hastaneler ve şirketler için tüzel kişilere özgü güvenlik tedbirleri uygulanması, bu kurumların kapatılması ve mal varlıklarına el konulması isteniyor. İstanbul'da 9, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde ise 1 hastanenin ruhsatı iptal edilerek, tedavi gören bebekler ve hastalar kamu hastanelerine sevk edilmişti. Ayrıca, soruşturmayı yürüten Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı Y.E.'yi ölümle tehdit eden kişiler de tutuklanmıştı.

Davanın seyrine ilişkin gelişmeler merakla bekleniyor. Mahkeme, 13 Ocak 2025’te yapılacak duruşmada eksik hususların tamamlanmasını bekleyecek ve sanıkların savunmalarına göre bir karar verecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.