YAŞAYAN TARİH BEYPAZARI -2
İnönü Vadisindeki DOSTLAR Alabalık ve Yöresel Yemekler Tesisindeki kahvaltımız güzeldi. Sohbetler ve fotoğraf çekimleri ile son buldu. Geç kahvaltı yaptığımız için öğle yemeği yoktu. Akşam yemeğinde saat 17.00’de buluşmak üzere ayrılıyoruz.
Kahvaltı sonrası şehir merkezine ilerliyor aracımız. Hava kapalı ve hafif yağışlı. Cumhuriyetimizin 94. Kuruluş Yıldönümü olan 29 Ekim günü olduğu için şehrin girişindeki cadde Türk Bayraklarıyla süslenmiş bir durumda.
Aracımız Hanlar Önü Meydanında bizleri bırakıyor. Park etmek sıkıntılı. İndiğimiz yerde saat 17.00’de buluşmak üzere dağılıyoruz. Sabah aceleyle çıktığımızdan hazırlamış olduğum notları evde unutmuştum.
Hanlar Önü Meydanı.
Eşim daha önce iki kez gittiği için biraz olsun bilgili Beypazarı hakkında. Satıcıların olduğu sokağa giriyoruz. Sonradan öğreniyoruz. Adaşımmış sokak.
Alaattin Sokak ve Satış standları.
Alaattin Sokak: Çok geniş değil. Başka zaman buralarda yürümek ne mümkünmüş. Hava durumundan sanırım kalabalık olsa da o kadar değildi. Restorasyonu tamamlamış ve hizmete açılmış bir çok Tarihi Konağı barındıran sokakta; yöresel ürünlerin satıldığı standlar kurulu. Beypazarı ev hanımlarının tarhana, ev makarnası, cevizli tatlı sucuk, bazlama gibi el emeği ürünleri tadarak alışverişimizi yapıyoruz. Elbette tur şirketlerinin rehberli gezisi gibi değildi bizimkisi.
Bir bölümümüz, Suluhan Nasuh Paşa Hanı’nın önündeyiz.
17. yy başında 1683 yılında yapılmış. Klasik Osmanlı şehir içi hanları tarzında olan Suluhan’ın planı kare şeklinde ve iki katlıdır. Han eski görünümüne kavuşturulması için başlanan restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır.
Prof. Dr. Mükerrem Arslan’ın “Yaşadığımız Çevre” resim sergisi varmış. İçeriye giriyoruz geniş bir han. Her yerde resimler. Soruyoruz. Girişte okuduğumuz Resim Sergisi biraz sonra protokolün gelmesiyle açılacakmış.
Prof. Dr. Mükerrem Arslan’la tanışıyoruz. Sohbet etmeye başladığımızda ortak yurt dışı gezilerimizden tanıdığımız kişiler çıkıyor. Açılışı beklerken, resimleri inceliyoruz.
Protokol açılış için hazırdı. Çektiği fotoğraflarla “Yaşadığımız Çevre” isimli sergisini açan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Başkanı Prof. Dr. Mükerrem Arslan’ın fotoğraf sergisi için Protokol yerini almıştı.
Ülkemizde ve yurt dışında çektiği doğal ve kültürel fotoğrafları derleyen Prof. Dr. Mükerrem Arslan’ın fotoğraf sergisi açılışına Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan, Beypazarı kaymakamı Kadir Ekinci, Beypazarı Belediyesi Kültür Müdürü Zafer Poyraz ve biz vatandaşlar katılıyordu. İlk kez Beypazarı Nasuh Paşa Hanı’nda fotoğraf sergileniyormuş.
Daha öncede Ankara’da “Çocuk Temalı” bir sergi açan Prof. Dr. Mükerrem Arslan’ı tanıyalım.
15 Mart 1954 tarihinde Ankara’da doğdu. İlk okulu Fatih İlkokulunda, Liseyi Yükseliş Kolejinde tamamladıktan sonra, Ankara Üniversitesi Ziraat fakültesi Peyzaj Mimari Bölümünden 1976 yılında mezun olmuş. Ankara Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve Orman Bakanlığı Nilli Parklar Genel Müdürlüğü’nde Peyzaj Mimari olarak çalıştı. Ocak-1978’de Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimari Bölümünde asistan olarak göreve başladı. 1982’de Doktor, 1989’da Doçent, 1997’de Profesör ünvanını aldı. Halen Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığında öğretim üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Mükerrem Arslan’ın Peyzaj Mimarlığı konularında yayımlanmış kitapları, makaleleri ve açtığı fotoğraf sergileri bulunuyor.
devam edecek…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.