Yapay zekanın geleceği: Adalet mi, adaletsizlik mi?
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 7. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nda yapay zekanın geleceğine dair önemli mesajlar verdi: “Yapay zeka dünyada adaleti mi sağlayacak, yoksa adaletsizliği daha da mı derinleştirecek?”
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, 7. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, yapay zekanın insanlık üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, teknolojinin etik ve adalet temelinde şekillenmesi gerektiğini vurguladı.
Konuşmasında, “Yapay zeka, teknolojiyi üretenlerin avantajlı hale geldiği bir dünyada adaleti mi sağlayacak, yoksa mevcut adaletsizliği daha da mı derinleştirecek?” sorusunu soran Kurtulmuş, teknolojinin insan hayatını kolaylaştırma amacıyla geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
YAPAY ZEKA YENİ BİR TARİHSEL KIRILMA NOKTASI
Kurtulmuş, bilgi teknolojilerinin tarihte büyük bir kırılma yarattığını hatırlatarak, yapay zekanın da benzer şekilde yeni bir kırılma noktası olduğunu belirtti. “Bu gelişmeleri sadece teknik başarılarla değil, aynı zamanda irfanla ve adalet duygusuyla takip etmeliyiz” dedi.
REFAH ARTIŞI YERİNE DERİNLEŞEN ADALETSİZLİK
Geçmişte sanayi toplumlarının ortalama vatandaşın refahını artırdığını, ancak günümüzde yüksek teknolojilerin gelişimiyle birlikte orta sınıfların daraldığını ve yoksulluğun arttığını söyleyen Kurtulmuş, yapay zekanın bu süreçte nasıl bir rol oynayacağının kritik olduğunu belirtti. “Bugün dünyada çok küçük bir kesim zenginlikten faydalanırken, büyük çoğunluk dışarda kalıyor” dedi.
ETİK DEĞERLERLE BESLENEN TEKNOLOJİYE İHTİYAÇ VAR
Teknolojinin sadece bilimsel veya mühendislik temelli bir üretim süreci olmadığını söyleyen Kurtulmuş, “Teknoloji sadece akıl ve bilgiden değil, aynı zamanda hikmetten, irfandan, adaletten ve hakkaniyetten de beslenmelidir” diyerek, Türkiye’nin bu insani yaklaşımı teknoloji alanında da sürdüreceğini ifade etti.
KACIR: “7 TURCORN’LA KÜRESEL ARENADAYIZ
Açılışta konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise Türkiye’nin teknoloji ihracatındaki başarısına ve girişimcilik ekosistemine değindi. “2019’a kadar unicorn’u olmayan bir ülkeydik. Bugün milyar dolar değeri aşan 7 unicornumuz, bizim deyimimizle 7 Turcorn’umuz var” dedi. Türkiye’nin Çin’den Orta Avrupa’ya kadar en fazla çeşit ürünü rekabetçi biçimde ihraç eden ülke olduğunu hatırlatan Kacır, bu başarının arkasında teknoparklar, Ar-Ge merkezleri ve girişimlerin olduğunu söyledi.
FUAR GENİŞ KATILIMLA AÇILDI
Açılışa TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de katıldı. Fuarın, teknoloji alanında Türkiye’nin geldiği noktayı sergilemesi ve yeni iş birliklerine zemin hazırlaması bekleniyor.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.