UNESCO, Halide Edip Adıvar'ı ölümünün 50. yılında andı
Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), ünlü Türk yazar Halide Edip Adıvar'ın ölümünün...
Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), ünlü Türk yazar Halide Edip Adıvar'ın ölümünün 50. yıldönümü dolayısıyla anma etkinlikleri düzenledi. Etkinlik çerçevesinde gerçekleştirilen panelde ünlü yazarın hayatından kesitler aktarılırken, Adıvar'ın kadın hakları ve eğitim üzerine düşünceleri dinleyicilerle paylaşıldı.
Türkiye'nin UNESCO nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, Türkiye ve diğer ülkelerden gelen 4 akademisyenin Halide Edip Adıvar'ın biyografisi, siyasi geçmişi, edebi kişiliği ve eserleri hakkında konuştuğunu ifade etti. Adıvar'ın Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşü ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş günlerinde, tarihi gelişmelere şahit olmuş bir kadın hakları savunucusu ve yurtsever olduğunu vurgulayan Botsalı, ''Yeni Türkiye'nin idealine inanmış aydınlarımızdan birisi olan Halide Edip Adıvar’ın ölümünün 50. yıl dönümünü UNESCO çatısı altında idrak ettik.” dedi.
Panelde konuşan UNESCO Cinsiyet Eşitliği Bölümü Direktörü Saniye Gülser Corat da, Adıvar'ın hayatının ve eserlerinin değişik yönlerinin özet olarak anlatıldığını belirtti. Toplantının çok yönlü olduğunu belirten Corat, “UNESCO bu tür toplantıları genellikle ülkelerin teklifi üzerine; etkinlikler, olaylar veya kişiler üzerine yapıyor. Teklif edilen kişilerin çoğunluğu da erkek oluyor. Özellikle UNESCO'nun kadın hakları ve eşitlik üzerine çalışmalarını göz önüne alırsak, Türk Milli Komisyonu'nun ve Türkiye Temsilciliği'nin Halide Edip Adıvar gibi Türk tarihinde önemli yeri olan bir kadını teklif etmiş olması güzel bir tesadüf oldu.” dedi.
Panel sonrası piyanist Ayşe Celasun tarafından piyano resitali gerçekleştirildi. Gece, UNESCO merkezinde verilen resepsiyonla son buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.