Türkiye, UNESCO’ya katkı payını iki katına çıkarıyor
İstanbul’un ev sahipliğini yaptığı UNESCO 40. Dünya Mirası Komitesi Toplantısı, İstanbul Kongre Merkezi’nde devam ediyor. Toplantının ikinci gününde...
İstanbul’un ev sahipliğini yaptığı UNESCO 40. Dünya Mirası Komitesi Toplantısı, İstanbul Kongre Merkezi’nde devam ediyor. Toplantının ikinci gününde “İstanbul Bildirisi” yayınlandı. Bildiride, mali ve insani kaynak yetersizliğinin sözleşmenin gerektiği gibi uygulanmasını engellediği vurgulanarak taraf devletlerin zaman kaybetmeksizin mali katkıda bulunmaları istendi. Türkiye mali kriz yaşayan UNESCO’ya katkı payını artırma kararı aldı. Kararı açıklayan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, “Türkiye olarak yıllık katkı payını önümüzdeki dönemde yüzde 1’den yüzde 2’ye çıkarıyoruz” dedi.
Avcı şöyle konuştu: “UNESCO’nun maalesef hızla derinleşmekte olan mali krizine belki tek başımıza çözüm üretemeyebiliriz. Ancak el ele verdiğimizde yaratacağımız sinerji ve artı değerin küresel planda dikkatleri celbedeceğinden eminim. Türkiye olarak biz bu bağlamda, fona yaptığımız yıllık katkı payını önümüzdeki dönemde yüzde 1’den yüzde 2’ye çıkarıyoruz. Ayrıca istişari organların koruma, muhafaza çalışmalarına katkıda bulunmak için özel gayret sarf edeceğiz. Özellikle turizm potansiyeli yüksek olan miras alanlarımızın yönetimlerini de fona bağış yapmaya teşvik edeceğiz.”
KÜLTÜR MİRASINA KASITLI SALDIRILAR ARTIYOR
İstanbul Bildirisi’nde, dünya genelinde kültürel mirasın yok edilmesi ve özellikle kültürel mirasa yönelik kasıtlı saldırıların artması karşısında kaygı duyulduğu ifade edildi. Bildiride, yasadışı kazıların yanı sıra tarihi eserlerin yağmalanmasının da ve yasa dışı ticaretin artmasının dünya mirasına ciddi tehdit oluşturduğuna dikkat çekilirken; dünya miras alanları üzerindeki iklim değişikliği, çevresel tehlikeler ve sosyoekonomik baskının artması gibi olumsuz etkilerin de kaygı verici düzeyde olduğu belirtildi.
ANİ KARAR AŞAMASINDA
UNESCO Dünya Mirası Komitesi 40. Oturum Başkanı Büyükelçi Lale Ülker, UNESCO Dünya Mirası Merkezi Direktörü Mechtild Rossler ve UNESCO Genel Direktör Yardımcısı Francesco Bandarin dün düzenledikleri basın toplantısında, Dünya Miras Listesi’ne adaylıklar konusunun ele alınacağını ve bu kapsamda 27 adaylığın komite tarafından inceleneceğini açıkladılar. Rossler, “Ani (harabeleri) kültürel mirasının korunmasıya ilgili olarak BM’nin de katkısıyla Ermenistan’la Türkiye arasında ortak bir operasyon olacak mı?” sorusu üzerine Ani Harabeleri’nin adaylık listesinin içerisinde yer aldığını hatırlatarak “Komite bu bölgeyle ilgili bir karar verecek. Dünya Kültürel Mirası Sözleşmesi’nin ruhunda işbirliği yatmaktadır. Daha sonraki aşamalarda neler yapılacağını göreceğiz, ama komitenin kararına bağlı her şey” diye konuştu.
‘SUR BENZERİ VAKALAR İLK KEZ OLMUYOR’
Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri’nin Dünya Mirası Listesi’ne 1 yıl önce girdiği, ancak bölgede tahribat olmasına ilişkin bir soru üzerine Rossler, “Bir bölgenin listeye girmesi ve hemen arkasından birtakım tehlikelerle karşı karşıya kalması ilk defa olan bir şey değil” yanıtını verdi. Aynı konuyla ilgili olarak Lale Ülker ise “Alanın durumu o tarihten bu yana UNESCO ile işbirliği halinde yetkili makamlarımızca ele alınmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 60 uzmanı alanda hasar tespitinde bulunmuş ve ön raporlar UNESCO Sekretaryası, Dünya Mirası Merkezi ile paylaşılmıştır” dedi.
SOSYAL MEDYADA UNESCO’YA TEPKİ MESAJLARI
-“İnsanlığın mirası Sur’u, Sulukule’yi, Ayvansaray’ı, Hevsel’i, Hasankeyf’i, Dört Ayaklı Minare’yi korumayan UNESCO neyi koruyor?”
-“Doğal ve kültürel varlıklar sadece listelere alınarak, yakılıp yıkılmalarını sağlayanlarla birlikte korunamaz.”
-“Kültürel dokuların hükümetler ve onların oluşturduğu kurumlarla değil; halklarla birlikte korunabileceğini düşünüyoruz.”
-“Karşıyız çünkü, Hasankeyf listede olmadığı için gündeme bile alınmayacak.”
UNESCO TOPLANTISINA ALTERNATİF FORUM
Doğal ve kültürel varlıkları ortak miras kabul eden UNESCO Dünya Mirası Komitesi’nin toplantısına karşı 16 Temmuz’da alternatif bir forum düzenlenecek. Forum, farklı sivil toplum kuruluşları tarafından UNESCO’nun, aralarında Sur, Balat, Sulukule’nin de olduğu kültürel birikimi olan bölgelerin koruyamadığı gerekçesiyle düzenleniyor. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde gerçekleşecek foruma, Amed Sur Dayanışma Derneği, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi, Dersim Gazetesi, Dersim Araştırmalar Merkezi, Boğaziçi Dernekleri Platformu, Gökkuşağı Kadın Derneği, Haliç Dayanışması, Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi, Kent Hareketleri, Sur Koruma ve Yaşatma Derneği, Yargıçlar Savcılar Birliği (YARSAV) gibi STK ve kurumlar destek veriyor. UNESCO Genel Direktör Yardımcısı Francesco Bandarin, basın toplantısında gelen bir soru üzerine alternatif forumdan haberlerinin olduğunu belirterek “Herkesin kendi fikrini ifade etme özgürlüğü vardır. O platformdan herhangi biri bize doğrudan gelmedi. Yoğun program nedeniyle katılabileceğimizi sanmıyorum” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.