Trafikte şaka bitti, Ceza yağmuru başlıyor! Yeni cezalar dudak uçuklattı!

Trafikte şaka bitti, Ceza yağmuru başlıyor! Yeni cezalar dudak uçuklattı!
 Yazı İşleri Müdürü
1 Ocak 2026’dan itibaren yürürlüğe girecek yeni trafik cezalarıyla birlikte kural ihlallerine ağır yaptırımlar geliyor.

Türkiye’de trafik güvenliğini artırmak ve son yıllarda artan kural ihlallerinin önüne geçmek amacıyla cezalar 1 Ocak 2026 itibarıyla ciddi şekilde artırılıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte birçok kural ihlali, sadece para cezası değil, aynı zamanda sürücü belgesi geri alma ve trafikten men yaptırımlarıyla da karşılık bulacak.

Yeni yılın en dikkat çeken düzenlemeleri arasında saldırı amacıyla araçtan inme, düğün konvoyuyla yol kapama ve trafikte makas atma gibi tehlikeli davranışlara getirilen ağır cezalar yer alıyor. Buna göre, saldırı amacıyla araçtan inen sürücülere 180 bin TL para cezası, 60 gün ehliyet geri alma ve trafikten men uygulanacak.

Düğün konvoylarıyla yol kapatanlara ise 90 bin TL ceza kesilecek. Bu eylem köprü, tünel, viyadük ve otoyollarda yapılırsa ceza iki katına çıkacak.

Trafikte makas atan sürücüler 90 bin TL ceza ödeyecek, drift atanlar ise 140 bin TL ceza ve 60 gün ehliyet geri alma yaptırımıyla karşılaşacak. “Dur” ihtarına uymayan sürücülere ise 200 bin TL’ye kadar para cezası verilecek.

Gürültü kirliliği de artık ciddi bir ihlal olarak değerlendirilecek. Araçta yüksek sesle müzik dinleyenlere 3 bin TL, mevzuata aykırı ses sistemi taktıranlara ise 21 bin TL ceza uygulanacak. Ayrıca bu araçlar 30 gün trafikten men edilecek ve ses sistemleri sökülerek araç sahibine teslim edilecek.

Cep telefonu kullanımı da yeni dönemde en sıkı denetlenecek konular arasında. Sürücüler ilk ihlalde 5 bin TL, ikinci ihlalde 10 bin TL, üçüncü ihlalde ise 20 bin TL ceza ödeyecek ve ehliyetleri 30 gün süreyle geri alınacak.

Alkollü araç kullanımı cezalarında da ciddi artışlar var. İlk ihlalde 25 bin TL ve 6 ay ehliyet geri alma, ikinci ihlalde 50 bin TL ve 2 yıl, üçüncü ihlalde ise 150 bin TL para cezası ve 5 yıl ehliyet geri alma cezası uygulanacak.

Emniyet kemeri takmamanın cezası 2 bin 500 TL, ambulans veya itfaiyeye yol vermemenin cezası ise 46 bin TL olarak belirlendi. Ayrıca geçiş üstünlüğü bulunan diğer araçlara yol vermeyen sürücüler 15 bin TL ceza ödeyecek.

Kırmızı ışık ihlali yapan sürücülere ilk seferde 5 bin TL, ikinci seferde 10 bin TL, üçüncü seferde ise 15 bin TL para cezası uygulanacak.

Dikkat çeken bir diğer madde ise sosyal medyada trafik kuralı ihlalini öven paylaşımlar. Bu tür içeriklere 25 bin TL para cezası getirildi.

Yeni düzenlemeyle birlikte hız sınırını aşan sürücülere de daha yüksek oranlarda para cezaları kesilecek.

Yetkililer, 2026’da yürürlüğe girecek bu düzenlemelerin temel amacının trafik kazalarını azaltmak, caydırıcılığı artırmak ve can güvenliğini korumak olduğunu vurguluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.