Tıbbi atıkta örnek uygulama
Uzun yılların birikimi çöp sorununu kökünden çözerek, sessizce Başkent’in gündeminden çıkaran Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’te...
Uzun yılların birikimi çöp sorununu kökünden çözerek, sessizce Başkent’in gündeminden çıkaran Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent’te üretilen tıbbi atığı da sağlık kurallarına uygun biçimde imha ediyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara’nın metropol ilçelerinde, Avrupa Birliği standartlarında başarı ile sürdürdüğü tıbbi atıkların özel yöntemlerle ayrıştırılması, depolanması, taşınması ve imhası Başkent’in mücavir alanına dahil olan ilçe ve beldelerinde de aynı titizlikle uygulanıyor.
Büyükşehir Belediyesi’nce sürdürülen uygulama kapsamında, Ankara’da tıbbi malzeme tüketen sağlık kuruluşları kırmızı poşetlerde topladıkları tıbbi atığı özel korunaklı depolarda saklıyor. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi’ne ait eğitimli personel tarafından depolardan teslim alınan tıbbi atık, işin niteliğine uygun donanımdaki araçlarla taşınarak, Sincan Çadırtepe Çöplüğü’nde sağlık kurallarına uygun biçimde imha ediliyor.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nca sürdürülen uygulamayla, Ankara’daki toplam 83 devlet, askeri ve özel hastane, 1714 özel poliklinik, medikal laboratuar, hayvan hastanesi, veterinerlik hizmeti veren poliklinik, 272 sağlık ocağı, 39 diyaliz merkezinin de aralarında bulunduğu toplam 2108 kuruluştan günde ortalama 23 ton tıbbi atık toplanıyor.
Büyük hastanelerden her gün, bazen de günde 2 defa tıbbi atık topladıklarını belirten Sağlık İşleri Daire Başkanlığı yetkilileri, bu sayıyı küçük sağlık kuruluşları için ise kapasitesine göre haftada 1 veya 3 olarak ifade ettiler.
GÜVENLİ TAŞIMA
Sağlık İşleri Daire Başkanlığı yetkililerince yapılan açıklamada, tıbbi atık taşımasında işin niteliğine uygun dizayn edilen 9 aracın hizmet verdiği, özel eğitim alan görevli personelin koruyucu elbise, enfeksiyon tehlikesi ve kokuya karşı koruyucu maskenin yanı sıra, kesici ve delici maddelere karşı dirençli eldiven ve çelik tabanlı ayakkabı ile donatıldığını söylediler. Araçların her gün yıkanarak dezenfekte edildiğini ifade eden yetkililer, taşıma ve imha işleminin AB standartlarına uygun sağlıklı bir şekilde gerçekleştirildiğini vurguladılar.
ÇAĞDAŞ İMHA
Tıbbi atıklar, sağlık kuruluşlarındaki depolama alanlarından, yazılı belge karşılığı teslim alınarak, imha yeri Sincan Çadırtepe depolama alanına taşınıyor. Metan gazı sızıntısını ve kokuyu önleyen polietilen membrank kaplı özel muhafazalı bir alanda 3 metrelik bir çukura gömülen tıbbi atıkların üzerleri kireç ile kaplanarak dezenfekte işlemi tamamlanıyor.
Sağlık kuruluşlarında tüketilen tıbbi malzemelerin atıklarının enfeksiyon riski taşıdığını hatırlatan yetkililer, evsel atığa karışması veya gerekli şekilde imha edilmemesi durumunda tıbbi atığın toplum sağlığı ve çevre kirliliği için tehdit oluşturacağına dikkat çektiler. Yetkililer, tüm hastane, poliklinik ve sağlık kuruluşlarının belediyeyle tıbbi atık sözleşmesi imzalamak zorunda olduğunu, sözleşme imzalamayan sağlık kuruluşunun ruhsat alamayacağını kaydettiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.