Tatildeki çocuklarda obezite riski!
Okullar yarıyıl tatiline girdi, çocuklarda beslenme ve fiziksel aktivite iki haftalığına da olsa değişiyor. Özellikle havaların soğuması ile beraber...
Okullar yarıyıl tatiline girdi, çocuklarda beslenme ve fiziksel aktivite iki haftalığına da olsa değişiyor. Özellikle havaların soğuması ile beraber artan hareketsizlik ve karbonhidrat tüketimi ile ağırlık artışı olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, ailelere sağlıklı karbonhidratlardan oluşan atıştırmalıkları öneriyor. GRİP SALGININDAN KORUNMAK Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse okulların yarıyıl tatiline girmesi ile birlikte çocukların tatil dönemindeki beslenmesi ile ilgili ailelere önerilerde bulunuyor. Öncelikle çocukların grip salgınından korunması için günde 3 meyve tüketmeleri gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, bu meyveleri de ikisi taze biri ise kuru meyve şeklinde tüketilmesini öneriyor. ÖĞÜNLE RENKLENDİRİLEBİLİR Hareketsizliğe bağlı oluşabilecek kabızlık sorunu için ise sabah kahvaltılarında kuru kayısı, hurma gibi kuru meyveler tüketilmesini, ara öğünlerde de hazır ürünler kullanmak yerine, evde yapılacak atıştırmalıklarla çocuğun bağışıklık sisteminin güçlendirilebileceğini belirtiyor. Gündelik beslenme sistemi için önerilerde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse diğer öğünler için önerileri şu şekilde sıralıyor; Öğlen ve akşam yemekleri arasındaki uzun arayı karbonhidrat ve proteinden zengin bir öğünle renklendirilebilir.” AVANTAJA DÖNÜŞTÜREBİLİRSİNİZ “Tahıllı ekmekle yapılan peynirli sandviç, muz yanında süt, ev yapımı meyveli kek yanında süt, ev yapımı sütlü tatlılar gibi seçenekleri değerlendirilebilir. Hazır alınan paketli toz karışımlar yerine nişastayı kullanarak evde sütlü tatlılar hazırlanabilir. Örneğin: 1 litre süt, 2 yemek kaşığı nişasta, 1 yemek kaşığı çavdar unu, 1 paket kakao ile sağlıklı bir ara öğün hazırlayabilir, çocuğunuzun tatlı isteğini kalsiyum içeren bir öğünle avantaja dönüştürebilirsiniz.” SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ Kış aylarında en çok unutulanın su tüketimi olduğuna değinen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, bu dönemde çocuklarda su tüketiminin azalmasına bağlı sindirim ve dolaşım sorunlarının ortaya çıkabileceğini vurguluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse çocuklarda su tüketimi için; “Yemeklerden önce ve yemek sırasında su tüketmek iştah kontrolüne yardımcı olur. Suyu eğlenceli hale getirmek için, içerisine nane, portakal kabuğu, tarçın atarak hafif aromalı hale getirip tüketimi sağlanabilir. Önemli olan günde en az 1 litre su tüketimini sağlayabilmenizdir” diyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.