Tarihi köprülere LED ve kamera

Tarihi köprülere LED ve kamera

Türk mimarisinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen İstanbul Büyükçekmece'deki Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'nün çalınan aydınlatma lambaları...

Türk mimarisinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen İstanbul Büyükçekmece'deki Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'nün çalınan aydınlatma lambaları yeniden yapılacak. Mimar Sinan tarafından inşa edilen Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Silivri'deki tarihi köprüler, teknolojik LED sistemiyle aydınlatılacak. Haziran ayında hırsızların gazabına uğrayan tarihi köprülerde, kamera sistemi de genişletilecek.

SİNAN'IN EN GÖZDE KÖPRÜLERİ
Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü'ndeki aydınlatma ekranları ve armatürler haziran ayında hırsızlar tarafından çalındı. Tarihi köprüdeki kabloları ve ışık sistemlerini sökmek isteyen hırsızlar tarihi esere de zarar verdi. İstanbul'da kendi alanında en önemli üç tarihi eser olarak bilinen Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Silivri Mimar Sinan köprüleri, özel teknolojik aydınlatmayla ışıklandırılacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2015'te yapılan tasarım çalışmasıyla üç köprü için özel bir aydınlatma oluşturulmasını kararlaştırdı.

TURİZM TURLARI DÜZENLENECEK
Festival ve organizasyonlar kapsamında aydınlatılan tarihi Büyükçekmece Köprüsü için ışıklı özel tasarım hazırlandı. Projenin uygulanmasından bir süre önce çalınan ışıkların yerine yeni oluşturulan aydınlatma tasarımı uygulanacak. Uzun yıllar ulaşım amacıyla araçlar tarafından kullanılan tarihi köprüler, tarih turizmine dönük turlara da ev sahipliği yapacak. Mimar Sinan'ın İstanbul'da inşa ettiği üç köprü, hırsızlığa karşı korunmak için kamera sistemi de genişletilecek.

ORDULAR İÇİN YAPILMIŞTI
Osmanlı ordusunun Zigetvar seferinde gölü rahat geçebilmesi için 1566'da inşa ettirilen Büyükçekmece'deki köprüye, Kanuni Sultan Süleyman'ın vefatı nedeniyle onun adı verildi. 636 metre uzunluğu sahip olan köprüde, 28 kemer yer alıyor. 1560'ta yapılan Küçükçekmece'deki Sinan köprüsü ise, Roma döneminde yıkılan taş köprünün yerine inşa edildi. 227 metre uzunluğundaki tarihi köprüde 13 kemer yer alıyor. 2006'ya kadar İstanbul Edirne karayolunda araçların kullandığı Silivri'deki köprü ise 1568'de inşa edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.