Suriyelilere vatandaşlık verilmesiyle ilgili 2 farklı görüş
"5 YILDIR YAŞADIKLARI ARAFTAN ÇIKMALARINI SAĞLAR"
İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhat Kentel, Türkiye’nin...
"5 YILDIR YAŞADIKLARI ARAFTAN ÇIKMALARINI SAĞLAR"
İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhat Kentel, Türkiye’nin Suriyelilere karşı ilk insani tavrının, savaştan kaçan insanlara kapılarını açması olduğunu söyledi.
“İkincisi bu insanlara vatandaşlık vererek 5 yıldır yaşadıkları araftan çıkmalarını sağlamak olur” diyen Kentel şöyle devam etti: “Suriyeli mühendis, doktor ve avukatların Türkiye vatandaşlığına alınması ‘iyilik dilinin, çıkar diline dönüşmesi’ demek. Avrupa’nın yaptığı gibi sadece kalifiye Suriyeliler alınmamalı, kapsayıcı ve iyilik dili korunmalı.”
Ölümden kaçan Suriyelilere kim kapıyı açtıysa o hükümete, partiye sempati duymalarını ve oy vermelerini doğal bulduğunu söyleyen Prof. Kentel, Türkiye’den Almanya’ya göç eden Türklere nasıl vatandaşlık verildiyse, Türkiye’nin de Suriyelilere vatandaşlık vermesinin o kadar normal olduğunu söyledi.
Prof. Kentel, “Toplumu korkutan ve tedirgin eden, Suriye’den gelmiş olan cihatçı militanlara da vatandaşlık verilme ihtimalinin de olması. Bu konuda hükümetin halka güvence vermesi gerekir” ifadelerini kullandı.
'ÖNCE ENTEGRASYONUN SAĞLANMASI GEREKİYOR'
İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fatmagül Berktay da, Suriyelilere vatandaşlık verilmesinin, üzerinde çok iyi düşünülmesi gereken bir konu olduğunu söyledi.
Bu kararın öncesinde toplumsal infialin sürmemesi, daha sağlıklı ve huzurlu bir politika üretilmesi için vatandaşlıktan önce entegrasyonun sağlanması gerektiğine vurgu yapan Berktay, şunları dedi: “Suriyeli kadınlar topluma karışamadıkları için hiç Türkçe öğrenemediler ve entegre olamadılar. 1 milyona yakın genç, Türkiye’de bulundukları sürede, yani 5 yılda eğitim alamadan büyüdü. Türk vatandaşlığı verildiğinde de bu eğitim eksikliklerini tamamlayamayacaklar. Aksine bir anda işsiz genç nüfus yükselmiş olacak. Türkiye’nin birçok yerinde bu infial ve tepkilerin büyüme ve sürme ihtimali çok yüksek. Entegrasyon süreci gerçekleşirse o aşamada Türk vatandaşlarının da Suriyelilere karşı tepkileri azalmış olur.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.