TMO: Makarnalık buğday ihtiyacı karşılayacak seviyededir

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Türkiye’de makarnalık buğday üretiminde sıkıntı olduğu yönündeki spekülatif haberlerin gerçeği yansıtmadığını...

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Türkiye’de makarnalık buğday üretiminde sıkıntı olduğu yönündeki spekülatif haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, gerek piyasalarda gerekse TMO stoklarında yeterli miktarda makarnalık buğday bulunduğunu vurguladı.

TMO, son günlerde bazı yayın organlarında durum (makarnalık) buğdayı üretiminde sıkıntı olduğu yönünde piyasaları bozucu spekülatif haberler üzerine açıklama yaptı. Türkiye’nin dünya makarna ihracatında İtalya'nın ardından ikinci sırada, bulgur ihracatında ise birinci sırada yer aldığına işaret edilerek başlayan açıklamada, “Makarna ve bulgur ihracatımız sürekli artış göstermektedir. Yapılan ihracat karşılığında zaman zaman yurt dışından makarnalık buğday ithal edilerek işlenmekte ve mamul madde halinde tekrar ihraç edilmektedir. TÜİK verilerine göre 3,3 milyon ton olan 2012 yılı makarnalık buğday üretimimizin, 2013 yılında 770 bin ton artışla 4,07 milyon ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Ülkemizin iç tüketim ve ihracatı dâhil olmak üzere toplam makarnalık buğday ihtiyacı 3,2 milyon ton civarında olup üretimimiz, tüketimimizi fazlasıyla karşılayacak seviyededir. TMO, 2013 yılı ekmeklik buğday müdahale alım fiyatını 720 TL/Ton, makarnalık buğday müdahale alım fiyatını 765 TL/Ton olarak açıklamıştır. Yüksek kaliteli makarnalık buğdayların müdahale alım fiyatı ise 788 TL/Tona kadar yükselmektedir.” denildi.

“SPEKÜLATİF HAREKETLERE İZİN VERİLMEYECEK”

 TMO’nun bu uygulamalarla makarnalık buğday üretimini teşvik ettiği dile getirilen açıklamada, “Kuruluşumuz stoklarında toplam 413 bin ton makarnalık buğday bulunmakta olup alımlar devam etmektedir. Gerek piyasalarda gerekse TMO stoklarında yeterli miktarda makarnalık buğday bulunduğundan, bazı basın organlarında yer alan makarnalık buğday üretiminde sıkıntı olduğu yönündeki spekülatif mahiyetli haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Makarna ve bulgur sektörü temsilcileriyle yapılan görüşmelerde, ülkemizin üretim ve tüketim miktarlarına bağlı olarak, piyasalarda durum buğdayı temininde herhangi bir sıkıntı bulunmadığı teyit edilmiştir. Kuruluşumuzca iç ve dış piyasalar yakından izlenmekte olup gerektiğinde uygulamaya konulacak tedbirler ile spekülatif hareketlere izin verilmeyecektir.” ifadelerine yer verildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri