2021 Yılında Kaybettiklerimiz (21)

 SANAT KALEMİ
.

Atilla PEKDEMİR!

(Sinema-dizi oyuncusu-tiyatro sanatçısı)

     Sinema, dizi oyuncusu ve tiyatro sanatçısı Atilla Pekdemir, 1943 yılında Giresun‘da doğdu.   İlkokul, ortaokul ve liseyi Giresun'da okudu.  Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden üçüncü sınıfta ayrıldı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümünden 1968 yılında mezun olmuştur.

     Daha Konservatuar öğrencisi iken Kenterler Tiyatrosu’nda “Üç Kişilik Opera” oyunuyla profesyonel oldu. Sırasıyla Münir Özkul, Nisa Serezli, Tolga Aşkıner, Gülriz Sururi, Engin Cezzar, Ali Poyrazoğlu, Gurup Altı (aynı zamanda kurucu olarak), 3 Maymun Kabere, Devekuşu Kabere ve Levent Kırca – Oya Başar Tiyatrosu’nda oynadı.

     Bir süre Bodrum’a yerleşerek sanat çalışmalarına ara verdi. Sonra özlediği sanat dünyasına geri döndü. Hadi Çaman Yeditepe Oyuncuları Tiyatrosu’nda “Aşkın Yaşı Yoktur” adlı tiyatro oyununda Suna Keskin ile başrolü paylaştı. Sadri Alışık Tiyatrosu’nun “Kaç Baba Kaç” adlı tiyatro oyununda Cengiz Küçükayvaz, Özlem Savaş, Aybüke Karakullukçu ile oynadı

     Atilla Pekdemir karikatür ve seramikle uğraşmayı seviyordu. Sanatçı Karikatürcüler Derneği’nin üyesiydi. Kendi karikatürlerinden oluşan bir sergi açmayı düşünüyordu. Koyu Gençlerbirliği Spor Kulübü taraftarıydı.

    Rol aldığı bazı tiyatro oyunları: Her Aşk Biraz Komiktir, Evet İstiyorum,

    Oynadığı sinema filmleri: Vay Başıma Gelenler 2,5,  Seytan-i racim, Çok mu Komik?, Nene Hatun, Hür Adam, Sultan Avrupa’da, Devrim Arabaları, Kabadayı, Gönül Yarası,  Cumhurbaşkanı Öteki Türkiye’de, Ömerçip, Şeytan Bunun Neresinde, Son, Derviş, Vay Başımıza Gelenler, Köşe Kapmaca, Sivri Akıllılar, Aslan Bacanak, Zeliha’nın Gözleri.

    Oynadığı tv dizileri: Yedikule Hayat Yokuşu, Nizama Adanmış Ruhlar, Otisabi, Ben Onu Çok Sevdim, Aramızda Kalsın, Yol Ayrımı, Zehirli Sarmaşık, Umutsuz Ev Kadınları, Sevgi Bağlayınca, Gece Gündüz, Zoraki Koca, Aşk Fırtınası, Menekşe ile Halil, Arka Sıradakiler, İyi ki Varsın, Selena, Davetsiz Misafir, Şeytan, Beşinci Boyut, Yusuf Yüzlü, Yağmur Zamanı, Kalp Gözü, Cennet Mahallesi, Kurtlar Vadisi, Sırlar Dünyası / Sır Kapısı, Çifte Bela, Koltuk Sevdası, Güz Gülleri, Hayatım Roman, Fırat, Köşe Kapmaca, Olacak O Kadar…

    Oynadığı Tv filmleri; Kirli Oyunlar, Memleket Hikayeleri – Bir Dalda İki Kiraz, Memleket Hikayeleri – Aman Doktor, Kaç Baba Kaç, Berberler, Anadolu Efsaneleri – Gelin Geldi, Acı Günler,  Paydos.
    Oynadığı reklamlar: Lays, Doritos reklamı, Gazi reklamı, Haribo, Yapı Kredi Bankası reklamı.

     Son iki senedir akciğer kanseriyle mücadele ederken koronavirüse yakalanan Atilla Pekdemir,     31 Ocak 2021 tarihinde 77 yaşında İzmir’de aramızdan ayrıldı.

     Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun!

 

 

*     *     *     *     *

Şadan GÖKOVALI!

(Gazeteci – Muhabir- Akademisyen)

     Gazeteci, muhabir, akademisyen Şadan Gökovalı 1939 yılında Muğla’nın Gökova Beldesinde  doğdu. İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni bitirdi.

     Halikarnas Balıkçısı'nın manevi oğlu olarak eserlerini ölümünden sonra yayımlayan, tüm kitaplarına önsöz yazan, Balıkçı'nın manevi mirasını yaşatan kişi olarak tanınmıştır. Aynı zamanda Azra Erhat’ın da manevi oğludur. Turizm alanında Türkiye'’de kültür turlarının başlatıcıları arasında yer alır.

     1959'da İzmir'de yayımlanmakta olan Ege Expres'te gazeteciliğe başladı. 1961 yılında Sarı Basın Kartı aldı.

     Turizm üzerine yüksek lisans ve doktora yaptı; İletişim Bilimleri dalında doçent oldu. TRT ve bazı yayın organlarında muhabir ve yapımcı olarak çalıştı. 1980’den sonra Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu ile Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1993 yılında Ege Üniversitesi Çeşme Meslek Yüksek Okulu’nda öğretim görevlisi ve idareci olarak hizmet vermeye başladı. Akademik kariyer olarak 79'da Üniversite doktoru, 94'te ise Üniversite Doçenti ve Üniversite Profesörü hak ve unvanlarına lâyık görüldü. İzmir Yaşar Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

     İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye İletişim Vakfı, İzmir Turist Rehberleri Odası, Onursal Üyeliği "İleri Yaş Dostu" ödüllerine değer görüldü.

     Çoğu Türkiye’nin turistik yerleri hakkında olmak üzere yirmiden fazla kitabı çeşitli dillerde yayımlandı. 2013 yılında, Muğla – Marmaris yolu üzerinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi arka tarafında bir açık hava tiyatrosuna adı verilmiştir.

     1965 yılında “Yılın Gazetecisi” seçildi.

     31 Ocak 2021 tarihinde, gırtlak kanserinin tekrar nüksetmesi sebebiyle Muğla'da aramızdan ayrıldı.

     Ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Köşe Yazıları Haberleri