Uzman Diyetisyen Beyza Nur Bişkin

Uzman Diyetisyen Beyza Nur Bişkin

Sağlıklı beslenme Antioksidan beslenme

Sağlıklı beslenme Antioksidan beslenme

Birçok sağlık sorunun inflamasyon (iltihap) kaynaklı olduğunu biliyor muydunuz? Bedenimiz yabani bir şeyle (örneğim bir mikrop, polen vb.) karşılaştığından bağışıklık sistemimiz aktifleşir. Bu genellikle inflamasyon adı verilen bir süreçtir. Bağışıklık sistemimiz bu tehditkar maddelere yönelik iltihaplanmayla sağlığımızı korur. Ancak bazen de, yabancı madde olmasa bile iltihaplanma devam eder. İşte o zaman bu durumun kronikleşmesiyle birçok hastalığın zemini hazırlanır ve obezite, kalp hastalığı, diyabet, depresyon, Alzheimer gibi hastalıklara sebep olabilir. İltihaplanmayla savaşmada en güçlü yardımcılardan bazıları ecza dolabınızdan değil, bu dolabından gelir. Bu yüzden anti-inflamatuvar beslenme sizin için kurtarıcı olabilir. Üstelik kolayca ulaşılabilir, çok fazla anti-oksidan besin var. Bu besinlerden günlük beslenmenize daha sık tüketmek, başlangıç için güzel bir adımdır. Amaç mükemmel beslenmek değil, anti-inflamatuvar besinleri daha sık yemektir.

7 BASİT ADIMDA ANTİ-İNFLAMATUVAR BESLENME

  1. Renklerin gücünü kullanın (Mor, sarı, turuncu, kırmızı, yeşil, beyaz sebze ve meyvelere sık sık yer verin).
  2. Kaliteli yağları arttırın (Zeytinyağ, avokado, çiğ fındık, ceviz vb yağlı tohumlar).
  3. Baharatların ve bitkilerin şifasından yararlanın (Karanfil, zerdeçal, zencefil, biberiye, kekik, rezene, adaçayı, yeşil çay vb)
  4. Yüksek lifli besinlere yer açın (yeşil mercimek, nohut, karabuğday, keten tohumu, tam tahıllar, kepekli yiyecekler vb)
  5. İşlenmiş besinleri azaltın (Salam, sosis, paketli gıdalar vb), Omega-3’ten zengin yiyecekler tüketin.
  6. Mayalanmış besinleri ihmal etmeyin (kefir, yoğurt, lahana turşusu vb fermente besinler).
  7. İltihabı azaltmada çok etkili bu 3 şeye de dikkat edin; yeterli uyku, egzersiz ve stresi yönetimi.

ANTİ-İNFLAMATUVAR MERCİMEK ÇORBASI

Malzemeler:

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet mor soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet havuç ve kereviz
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal ve yarım çay kaşığı karabiber
  • Yeteri kadar tuz

Servis için;

  • Limon ve kıyılmış taze nane

Hazırlanışı;

Bütün malzemeleri düdüklü tencereye alın. Yeteri kadar su ilave ettikten sonra yaklaşık 20 dk pişirin. Blendırdan geçirip limon ve kıyılmış taze nane ile servis yapın. Tarifin püf noktası zerdeçal ve karabiberi bir arada kullanın ki, karabiber zerdeçalın emilimini ‘2000 kat’ arttırıyor.

Uzman Diyetisyen Beyza Nur Bişkin

İletişim; beyzanurbiskin@gmail.com

Bu yazı toplam 2370 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uzman Diyetisyen Beyza Nur Bişkin Arşivi