Sabır ve Engelliler
Bu bahse sabrın tanımı ile başlamak daha uygun olurdu fakat İslam'da üçtür sabırdan söz edildiği biz konumuz itibariyle sabrın ağırlıklı olarak sadece bir türünde yoğunlaşacakmız için önce üç taburdan bahsedip tanımlamayı daha uygun gördük:
1.)İbadetlerde sabır: İbadet yapmak nefse ağır gelir hele ibadetleri devamlı yapmak çok daha ağır ve zordur. Halbuki bir taraftan da ibadetlerin azda olsa devamlı olanı övülmektedir. Sabır işte bu devamlılığını sağlamak için gereken enerji ve çabanın adıdır.
2.)Günahlara karşı sabır: Günahların Özünde hoşuna gitmek haz duymak vardır. İnsanın en zayıf olduğu yönlerinin başında gelir. Bu sebeptendir ki mal ve hizmet üreten kişiler insanın bu yönüne hitap etmeye çalışırlar. Kendini frenleyebilmek İrade koyabilmek ve Allah'ın cennette va'dettiği güzellikleri düşünerek dünyanın geçici aldatıcı güzellikler nerede diye bilmek ancak sabırla olur.
3.)Musibete karşı sabır: Başa gelen beklenilmeyen ve istenilmeyen durumlara musibet denir. Böylesi durumlar can yakıcıdır bazen kısa bazen uzun sürebilir. İster kısa ister uzun sürsün olgun insana düşen sabırlı olmaktır.
Her üç sabrın üçününde herhangi bir Müslümanı ilgilendirmemesi mümkün değildir. Fakat konumuzla alakası sebebiyle biz musibete karşı sabır meselesine eğleneceğiz. Sabır acıya zorluğa haksızlığa ve başa gelen üzücü olaylara dayanma gücüdür. Bu felakete veya belaya uğrayanın telaş ve feryat etmeden gösterdiği sakinliktir.
Kuran ve hadis de insanların sürekli sabretmeleri istenir. Allah sabredenlerle beraberdir. ASR Suresinde "Yemin olsun ki insanlar ziyandadır. Ancak iman edenler salih amel işleyenler sabri ve hakkı tavsiye edenler müstesna." buyurulmaktadır.
Allahu Teala " Ey İman edenler! Sabır ederek ve namaz kılarak Allah'tan yardım dileyin mi Sippin yok ki Allah sabredenlerle beraberdir."(Bakara,153) buyurarak sabrın önemine dikkat çekmiştir.
Kuranıkerim de ve hadisi şerif ilerde Sabra çok yer verilmiş sabır tavsiye edilmiş ve sabredenler örülerek müjdeler verilmiştir. Nitekim Allahu Taala şöyle buyuruyor:
"Sabredenlerin alacakları ecir muhakkak hesapsızdır."(Zümer,10)
"Sabr etmek ve namaz kılmak suretiyle yardım dileğiniz muhakkak ki Allah sabredenlerle beraberdir."
Hayatımızın değişik dönemlerinde zorlandığımız şeylerle karşılaşırız. Başımıza gelen açlık işsizlik hastalık çaresizlik gibi şeyler sanki tesadüfen ve kendi başlarına oluyorlarmış gibi davranır arkalarındaki gerçek gücü unuturuz. Halbuki bunların Allahın emri ön müsadesi ile olduğunu ve karşımıza çıkarılan zorluklara sabretmemiz gerektiğini şu ayeti kerime ne güzel ifade etmektedir:
"İçinizden mücahit olanlar sabır gösterenler belli oluncaya kadar elbette sizi deneriz"(Muhammed,31)
Efendimiz Sallallahüaleyhivesellem şöyle buyurmaktadır:
"Sen yakini bir iyimanla tam bir rıza ile Allah için çalışmaya muhteber olabilir sen çalış. Şayet buna muh tedir olamazsan hoşuna gitmeyen şeyde sabır da çok hayır var. Şunuda bil ki nusret sabırla birlikte gelir kurtuluşta sıkıntıyla gelir zorlukta da kolaylık vardır bir zorluk iki kolayla asla galebe çalanmayacaktır."
"
"Haya zinettir. Takva da Keremdir. En hayırlı binek de sabırdır. İbtila halinde İnsanın musibetinin bertaraf olmasını Allah'tan beklemek ibadettir." Hz. Cabir(r.a)
Hazreti Ömer buyurduki:
"Bana bir bela gelirse üç türlü sevinirim:
Birincisi belayı Allahu Teala göndermiştir sevgilinin gönderdiği her şey tatlı olur.
İkincisi Allahu Taala ya bundan daha büyük bela göndermediği için şükür ederim.
Üçüncüsü Allahu Teala insanlara boşyere faydasız bir şey göndermez belaya karşılık ahirette nimetler ihsan eder dünya belaları az ahiretin nimetleri ise sonsuz olduğu için gelen belalara sevinirim."
Yine Kuranıkerim de Allahu Teala:
" And olsun sizi biraz korku biraz açlık mal can ve mahsulün eksilmesi ile imtihan edeceğiz. Ey Habibim Sabredenlere ihsan'ımın müjdele!"
Sabri öğütleyen ne kadar da çok hadis ve ayet var değil mi? Bütün bunlar bizleri sabırla yönetmektedir. Sabırın gerek dünyevi gerekse uhrevi bir çok faydası bulunur. Bunun ötesinde sırf Rabbimiz böyle istediği için sabredebilmek sabrın ihlaslı olanıdır. Elbetteki sabretmek tevekkül etmek meselesinde de olduğu gibi sabır edilecek güçlükleri ortadan kaldırmaya yönelik bir şey yapmadan beklemek değildir. Sabreden kişi problemi bertaraf etmek için herhangi bir faaliyet göstermesin anlamında söylemiyoruz. Asıl olan problemlerin olmaması dır. Sabretmek problemi çözme adına bir şeyin yapılamadığı durumlarda gösterilmesi gereken çabanın adıdır . Yoksa sabretmek hoş bir özelliktir problemin ortadan kaldırılması noktasında herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur anlamında bir şeyi asla ifade etmiyoruz. Yanlış anlaşılmak istemeyiz. Evet değerli dostlar sabır ne kadar da önemliymiş. Sabır kapıyı çalmak değil kapıda beklemektir. SELAM ve dua ile...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.