Piyasalarda sürpriz gelişme: Standard and Poor's, Türkiye'nin notunu artırdı, borsa coştu

Piyasalarda sürpriz gelişme: Standard and Poor's, Türkiye'nin notunu artırdı, borsa coştu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Türkiye'nin ''BB '' olan yerel para cinsinden kredi notunu ''BBB-''ye yükseltti, kredi...

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Türkiye'nin ''BB '' olan yerel para cinsinden kredi notunu ''BBB-''ye yükseltti, kredi not görünümünü ise ''pozitif'' olarak belirledi. Kuruluş İtalya'nın notunu ise düşürdü.
S&P, böylece Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmış oldu. Kuruluştan yapılan açıklamada, ülkenin döviz cinsinden kredi notunu ise hala ''BB'' düzeyinde bıraktığı belirtildi. İMKB YÜKSELDİ Standard and Poors'un Türkiye'nin notunu artırım kararının ardından İMKB'de dikkat çekici hareketler yaşanıyor. S&P'nin Türkiye'nin notunu 'BB /B'den 'BBB-/A-3'e yükseltmesinin ardından İMKB 100 Endeksi 10 dakikada 3 bin puanın üzerinde artarak 62 bin puana yaklaştı. İMKB 100 Endeksi bu seviyeleri en son geçtiğimiz Ağustos ayında görmüştü. Endeks yaklaşık 10 dakikalık hızlı çıkış süreci sonunda, bir önceki seansa göre 3.585,34 puan ve yüzde 6,17 oranında artarak 61.721,84 puana kadar yükseldi. DOLAR GERİLEDİ Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard And Poor's'un (S&P) Türkiye'nin notunu yükseltmesinin ardından döviz piyasasında gerileme yaşandı. Serbest piyasada sabah saatlerinde 1,8150 lira seviyelerine çıkan dolar, S&P'nin not artırım kararının ardından bir miktar düşüş yaşayarak 1,7800 düzeyine kadar geriledi. Avroda ise sabah 2,4700 olan satış fiyatı bu dakikalarda 2,4400 liraya geriledi. İTALYA'YA DARBE
Öteyandan, Standard and Poor's, İtalya'nın ''A '' olan uzun vadeli kredi notunu bir basamak düşürerek ''A''ya çekti, not görünümünü ise ''negatif'' olarak belirledi.
Kuruluştan yapılan açıklamada, karara, zayıflayan ekonomik büyüme görünümünü ve hükümetin gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 120'sine ulaşan kamu borcunu azaltamayacağına yönelik endişeleri gerekçe göstererek, ülkenin zayıf ekonomik büyüme görünümünün İtalya'nın mali konsolidasyon programının etkinliğini sınırlayabileceği uyarısında bulundu. S&P, Avro Bölgesi'nin en yüksek ikinci kamu borcuna sahip ülkesi İtalya'nın bu borcunun önümüzdeki dönemde daha da yükseleceği ve beklentilerin üzerine çıkabileceği endişelerinin de kararda etkili olduğu vurgulandı. Kuruluş, not görünümünün ''negatif'' olarak belirlenmesinin ise ülkede süregelen politik farklılıkların İtalya'nın borç krizine etkin şekilde yanıt verme kabiliyetini sınırlama olasılığını yansıttığına dikkat çekti. İtalya ekonomisinin 2012 yılında yüzde 0,6 oranında daralacağı öngörüsünde bulunan S&P, ülke ekonomisinin 2013 ve 2014'te ılımlı bir toparlanma kaydetmesinin beklendiğini ifade etti. S&P, Avro Bölgesindeki borç krizine maruz kalan ülkeler arasında bulunan İtalya'nın kredi notunu düşüren ilk kredi derecelendirme kuruluşu oldu. İtalya'nın uzun vadeli kredi notu Ekim 2006'dan bu yana ''A '' seviyesinde bulunuyordu. Öte yandan bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de geçen hafta İtalya'nın kredi notuna ilişkin değerlendirmesini bu ay sonunda tamamlayacağını açıklamıştı. BERLUSCONİ: S&P'NİN HAREKETİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P), İtalya'nın ''A '' olan uzun vadeli kredi notunu bir basamak düşürerek ''A''ya çekmesi ve not görünümünü de ''negatif'' olarak belirlemesinin gerçeği yansıtmadığını savundu. Başbakan Berlusconi, S&P'nin kredi notunu düşürmesini, kurumun gazetelerde çıkan yazılardan ve politik söylemlerden etkilenmesine bağladı. Berlusconi, S&P'nin kararının gerçeği yansıtmadığını, hükümetinin 2013 yılına kadar bütçe denkliğini sağlayacak gerekli önlem paketlerini uygulamaya koyduğunu bildirdi. Kuruluştan yapılan açıklamada, karara, zayıflayan ekonomik büyüme görünümünü ve hükümetin gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 120'sine ulaşan kamu borcunu azaltamayacağına yönelik endişeleri gerekçe göstererek, ülkenin zayıf ekonomik büyüme görünümünün İtalya'nın mali konsolidasyon programının etkinliğini sınırlayabileceği uyarısında bulunmuştu. S&P, Avro Bölgesi'nin en yüksek ikinci kamu borcuna sahip ülkesi İtalya'nın bu borcunun önümüzdeki dönemde daha da yükseleceği ve beklentilerin üzerine çıkabileceği endişelerinin de kararda etkili olduğunu vurgulamıştı. S&P, Avro Bölgesi'ndeki borç krizine maruz kalan ülkeler arasında bulunan İtalya'nın kredi notunu düşüren ilk kredi derecelendirme kuruluşu oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.