Pehlivanlı’dan kültür ve sanat ziyafeti
Kırıkkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Selda Pehlivanlı Akgün, Kırıkkale Güzel Sanatlar Lisesi’nde “Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100.Yılında, Rahmi Pehlivanlı Anısına Yaşanmışlıklar, Portre Gösterimi ve Portre Sergisi” düzenledi
Kırıkkale Üniversitesi’nde yaptığı başarılı çalışmalarla her zaman kendisinden söz ettiren Kırıkkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Selda Pehlivanlı Akgün, bu kez de Kırıkkale Güzel Sanatlar Lisesi’nde düzenlediği sunum ve resim sergisiyle öğrencilere, öğretmenlere ve Kırıkkale halkına sanat ziyafeti çekti.
ÇOK SAYIDA DAVETLİ KATILDI
Cumhuriyetimizin 100. yılı şerefine ve Kırıkkale’mizin dünyaca ünlü sanatçısı, “Kralların Ressamı Rahmi Pehlivanlı” anısına düzenlenen programa Kırıkkale Üniversitesi’nden akademisyenlerin yanı sıra Kırıkkale Güzel Sanatlar Lisesi idarecileri, öğretmenleri, sanatçının yakınları ve çok sayıda sanatsever Kırıkkaleli katıldı. Programda bir konuşma yapan Kırıkkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Gör. Selda Pehlivanlı Akgün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünde böyle bir program hazırlamış olmanın gururunu taşıdığını ifade etti.
CUMNURİYETİMİZİN KURULUŞUNUN 100. YILI ŞEREFİNE
“Cumhuriyetimizin 100. yılını hep birlikte büyük bir coşku ve gururla kutlarken, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluşta ve kuruluşta emeği geçen tüm kahramanlarımızı minnetle ve özlemle rahmetle anıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun,” cümleleriyle programa başlayan Pehlivanlı, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün burada sizlerle beraber, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında, Rahmi Pehlivanlı Anısına ‘Yaşanmışlıklar Portre Gösterimi ve Portre Sergisi’ için bir araya geldik. Kırıkkale Güzel Sanatlar Lisesi Rahmi Pehlivanlı Resim Bölümü, Hacı Taşan Müzik Bölümü değerli öğretmenlerine, kıymetli öğrencilerine, Kırıkkale Güzel Sanatlar Fakültesi’nin değerli öğretim elemanlarına, bugün bizleri yalnız bırakmayan tüm değerli misafirlerimize saygı ve hürmetlerimi sunuyorum. Nice 100 yıllara…”
RAHMİ PEHLİVANLI’NIN ANISINA
Rahmi Pehlivanlı’nın ünlü eseri “Aziziye Kahramanı Nene Hatun” portresini tanıtarak ve Türk kadınının gurur kaynağı Nene Hatun’un yaşam hikâyesini anlatarak sunumuna başlayan Selda Pehlivanlı Akgün, Rahmi Pehlivanlı’nın hayatını anlattığı “Abdullah’ın Gaderi” isimli kitabında da yer alan Nene Hatun’la ilgili şu anısına yer verdi: “Nene Hatun portresine de başlamıştım. Onu 3. Ordu’ya getirdiler ve bana modellik etti. İlk modelliğine oğluyla geldi. İkisi de bastonla zor yürüyordu. Oğlu 78 yaşında, Nene Hatun ise 100’ün üstündeydi. Gençliğinde sağlam yapılı irice olduğu her halinden belli olan Nene Hatun’un gözlerindeki fer ne kadar zayıflasa da bakışlarındaki kararlılık hâlâ mevcuttu.”
“KRALLARIN RESSAMI RAHMİ PEHLİVANLI”
Rahmi Pehlivanlı’nın hayatının ve sanatçı kişiliğinin yer aldığı bir sunum yapan Selda Pehlivanlı Akgün, Rahmi Pehlivanlı’nın 1926 Keskin doğumlu olduğunu, Türkiye'de 5, dünyanın çeşitli merkezlerinde 60'ın üzerinde kişisel sergisinin büyük bölümünün, müzelerde, devlet başkanları tarafından açılmış olduğunu ifade etti.
PEHLİVANLI’NIN ESERLERİ ÖNEMLİ MÜZELERDE SERGİLENİYOR
Selda Pehlivanlı Akgün, ressam Rahmi Pehlivanlı’yla ilgili sözlerine şöyle devam etti: “Sanatçıya ödül kazandırmış eserlerinin bir bölümü Avrupa ülkeleri, Ortadoğu ülkeleri ve Türkiye dâhil olmak üzere toplam 17 değişik müzede sergilenmektedir. Kendisine uluslararası düzeyde birçok takdirname ve nişan verilmiştir. Pehlivanlı’nın en ünlü resimleri arasında Aziziye kahramanı Nene Hatun portresi yer alıyor. Resimler Millî Savunma Bakanlığı'nın davetiyle Harbiye Askerî Müzesi'ne alındı. Yine ‘Atatürk'ün Doğduğu Ev’ isimli eseri ise Kültür ve Turizm Bakanlığı koleksiyonunda bulunmaktadır.”
24 AĞUSTOS 1992’DE ARAMIZDAN AYRILDI
“1953-1990 yılları arasında yirmi beşten fazla kral, kraliçe ve devlet adamı portrelerini çizmesi için ünlü ressamı ülkelerine davet etmiştir. En ünlü tablolarından biri olan Zina, 1967 yılında Vatikan yönetimi tarafından çok beğenilmiş ve dönemin Papası IV. Paul, madalya ile ödüllendirmiştir. Tablo Roma'daki Dal Vaticano Floransa Müzesi'ne kaldırılmıştır. 1984 yılında Nurhan hanımla evlenen ünlü sanatçı 24 Ağustos 1992 tarihinde hayatını kaybetmiştir.
PEKSAV, ÖNEMLİ BİR VAKIFTIR
“Rahmi Pehlivanlı, Kırıkkale’mizin bağrından çıkmış ‘Kralların Ressamı’ olarak tarihe geçmiştir. Yeni nesillere sanat konusunda hem maddî hem de manevî destek olmak için PEKSAV’ı (Rahmi Pehlivanlı Plastik Sanatlar Kültür ve Sanat Vakfı) kurmuştur. Gelecek nesillere, gerçekleştirdiği tüm eserleriyle birlikte örnek olmuştur. O bir Anadolu aşığı, vatanına milletine bağlı ve ülkesi için elinden gelen her türlü fedakârlığı yapan bir ressamdır, sanatçıdır. Ülkemizde ve dünyada bırakmış olduğu tüm eserleriyle, her zaman kalbimizde ve gönlümüzde yaşayacaktır.”
HACI TAŞAN TÜRKÜLERİ EŞLİĞİNDE RESİM SERGİSİ
Konuşmasının ardından, yine Kırıkkale’mizin yetiştirdiği en önemli sanatçılardan olan Hacı Taşan’ın türküleri eşliğinde “Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 100. Yılında, Rahmi Pehlivanlı Anısına Yaşanmışlıklar Portre Gösterimi ve Portre Sergisi’ne” geçildi. Ay sonuna kadar Kırıkkale Güzel Sanatlar Lisesi’nde açık kalacak olan sergi tüm Kırıkkale halkı tarafından gezilebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.