Okul alışverişleri bütçeleri zorluyor! Kırtasiye ve servis ücretlerinde büyük artış
Yeni öğretim yılı yaklaşırken veliler, okul alışverişlerinde yüksek fiyatlarla karşılaşıyor. Kırtasiye malzemeleri, okul kantinleri ve servis ücretlerinde belirgin artışlar dikkat çekiyor. Kırtasiye ürünleri ortalama yüzde 55, çantalar ise geçen yıla göre
Yeni öğretim yılı yaklaşırken velilerin okul alışverişlerinde karşılaştığı yüksek fiyatlar, bütçeleri zorluyor. Üretici ve satıcılar maliyet artışlarına rağmen fiyatları düşük tutmaya çalışsa da, enflasyon ve artan maliyetler bu çabaları sınırlıyor. Okulların açılmasıyla birlikte kırtasiye ürünleri, okul kantinleri ve servis ücretlerinde belirgin artışlar yaşanıyor.
YÜKSEK FİYATLAR, OKUL ALIŞVERİŞLERİNDE DE KENDİNİ GÖSTERİYOR
Son yıllarda alışverişlerde karşılaşılan yüksek fiyatlar, okul alışverişlerinde de kendini gösteriyor. Kırtasiye malzemelerinde ortalama yüzde 55'lik bir artış gözlemlenirken, geçen yıl 1.053 TL olan bir çanta bu yıl 1.625 TL'ye satılıyor. Kantinlerde de yeni sezonda yüzde 25 zam bekleniyor. Servis ücretlerinde ise İstanbul'da UKOME'nin belirlediği yüzde 16'lık zam oranı, özel okullarda yüzde 200'leri buluyor. Ankara'da ise resmi zam oranı yüzde 40 olarak belirlenmiş durumda. Türkiye Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Genel Sekreteri İrem Özkal, kırtasiye ürünlerindeki artışın enflasyonla paralel olduğunu, hatta bazı ürünlerde enflasyonun altında kaldığını belirtti. Özkal, “Bu ürünler bir yıl kullanılıyor ve yıllık bir masraf. Eğitimden taviz vermemeliyiz. Fiyatları düşük tutmak için çabalıyoruz. Bu yıl malzeme fiyatlarının sınırlı ölçüde artmasının sebebi sektörümüzün hammaddeleri erkenden alıp stoklu üretmesidir” dedi.
SINAR İSE SERVİS ÜCRETLERİNDEKİ ARTIŞIN YETERLİ OLMADIĞINI SÖYLEDİ
İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Günhan Sınar ise servis ücretlerindeki artışın yeterli olmadığını vurguladı. Sınar, “UKOME yüzde 16 zam kararı aldı ama esnaf açısından bu yetersiz. Özel okulların zam oranları yüzde 200'leri buluyor. Arada komisyoncular var ve bu durum hem velileri hem de esnafı mağdur ediyor” ifadelerini kullandı. Kantin işletmecileri de zorlu bir süreçten geçiyor. Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyonu Başkanı Vahap Osmanoğlu, maliyetlerin altında bir zam yapma zorunlulukları olduğunu, aksi takdirde satışların düşeceğini ve kiralarını ödeyemeyeceklerini belirtti. Osmanoğlu, “Veliler genellikle aylık 4-5 bin lira harçlık vermekte zorlanıyor. Mecburen fiyatları düşük tutuyoruz, ancak bu durum kamuoyunda suçlu olarak gösterilmemize neden oluyor” dedi.
MERDİVENALTI ÜRÜNLERDEN UZAK DURUN!
TÜKİD Başkanı Vecdet Şendil, velileri merdivenaltı ürünlerden uzak durmaları konusunda uyardı. Şendil, “Veliler, kimliği belli olmayan ürünlerden kaçınmalı. Etiketlerine dikkat etmeli ve ambalajlı, üreticisi veya ithalatçısı belli olan ürünleri tercih etmelidirler. Özellikle boya kalemlerinde ‘CE’ işareti ve ‘EN71’ standardına uygunluk ibaresi bulunup bulunmadığını kontrol etmelidirler” şeklinde konuştu.
Kaynak:CUMHURİYET
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.