OĞUZ TÜRKLERİ (2)
SEYHUN OĞUZLARI Muhtemelen 603 yıllarında Töles Boyları daha sonra On-Okları yani Seyhun Oğuzlarını oluşturmuşlardır. 627’den önce Göktürk kayıtlarında...
SEYHUN OĞUZLARI
Muhtemelen 603 yıllarında Töles Boyları daha sonra On-Okları yani Seyhun Oğuzlarını oluşturmuşlardır. 627’den önce Göktürk kayıtlarında Oğuz isminin hiç geçmemesi Töleslerin, Oğuz öncesi fonksiyonlarını işaret etmektedir. (6)
OĞUZ YURDU
İsticab Şehri’nden Hazar Denizi’ne uzanan Mangışlak dâhil geniş bir alan da “Oğuzların yurdu” olarak ortaya çıkmaktadır. Mangışlak’ta güney sınır Gürgenç idi. Siyah-kuh (Karadağ) Yarımadası tamamen Oğuzlarca işgal edilmişti. Doğuya doğru gittikçe Aral Gölü’nün güneyinden Baratekin kasabasına varıyordu. Buhara’nın kuzeyine yayılan Oğuzların esas ağırlık merkezi Seyhun (Sir derya) boylarıydı. Karaçuk adıyla anılan Karadağların kuzeyindeki Sozak, Oğuzların en doğudaki şehirleri idi. Kuzeyde sınırlar İtil ve Cim-Emba Irmağı’nın kuzeyine ulaşıyordu. (7)
OĞUZ ŞEHİRLERİ
Sir Derya kıyısındaki Yenikent, Cend, Barçınlıg-kent, Sığnak, Karnak, Sütkent, Savran, Aşnas, Otrar, İkan, Özkent, Sayram-İsficab Oğuz şehirleri idi. Dede Korkut ve Oğuz Destanlarının konuları Sir Derya boyundaki Karadağlar’da geçmektedir. (8)
(Devam edecek…)
Resim- 1- Oğuz Kağan Destanı
(6) Ahmet Taşagil, Çin Kaynaklarına Göre Eski Türk Boyları, TTK Yay. Ankara, 2004, s.93
(7) Sümer, a.g.e. s.46
(8) Bahaeddin Öğel, Türk Mitolojisi I, Ankara, 1993; Muharrem Ergin, Dede Korkut Kitabı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.