Öğretmen rotasyonla karşı karşıya geldi
Türk Eğitim Sen Kırıkkale Şube Başkanı A. Yücel Karabacak, 8 yıllık öğretmene uygulanacak rotasyon ile ilgili bilgi verdi. Başkan Karabacak, sendika...
Türk Eğitim Sen Kırıkkale Şube Başkanı A. Yücel Karabacak, 8 yıllık öğretmene uygulanacak rotasyon ile ilgili bilgi verdi. Başkan Karabacak, sendika olarak yıllardır rotasyon uygulamasının iş verimliliğinin artırılması amacına katkı sağlamayacağını savunduklarını dile getirdi.
ROTASYON KATKI SAĞLAMAYACAK
Başkan Karabacak yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu; “Sendika olarak yıllardır rotasyon uygulamasının iş verimliliğinin artırılması amacına katkı sağlamayacağını savunuyoruz. Nitekim tecrübelerimiz de bu kanaatimizi pekiştirmiştir. Şimdi de öğretmen rotasyonuyla karşı karşıya getirilmiş bulunuyoruz. Bu konuda da tavrımız değişmemiştir. Rotasyonu savunanlar, bir yerde uzun yıllar görev yapmış olmanın iş verimliliğini azalttığını iddia etmektedir. Oysa ki, öğretmenlerimiz, her yıl yeni bir öğrenci ve veli profiliyle muhatap olmaktadır. Yani öğretmenin, her yıl muhatap olduğu koşulları yenilenmektedir. Dolayısıyla bu gerekçeyle öğretmelere rotasyon uygulaması geçersiz kalmaktadır”
MEB’TE YANLIŞ ATAMA
“MEB yanlış atama ve nakil politikalarıyla tayinleri yapamaz duruma gelmiş ve bu açmazdan kurtulabilmenin yolu olarak da rotasyona yönelmiştir. Öğretmenlerimizi mağdur edecek ve milyonlarca öğrencimizi etkileyecek bu ucube uygulamaya şiddetle karşı olduğumuzu ifade ediyoruz. Zorunlu hizmetini tamamlayan öğretmenlerimizin, istediği okulda istediği sürece görev yapabiliyor olması en önemli kazanımıdır. Öğretmenlerimiz bu kazanımlarına sahip çıkma iradesinde olmalıdır. Bu konuda da her türlü demokratik ve hukuki mücadeleyi ortaya koyacağımızın bilinmesini istiyoruz”
TAYİN TALEPLERİ
“Bakanlık, yaşanan tayin problemini çözmek istiyorsa bunun başkaca yolları vardır. Her il özelliğine göre hizmet bölgelerine ayrılır, o bölgenin mahrumiyet derecesine göre de görev yapan öğretmene tazminat ödenir. Böylece taşradan merkeze doğru ödenen kademeli tazminat ücretiyle, belli eğitim bölgelerinde yaşanan öğretmen sıkıntısının önüne geçilmiş olur. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yaşanan öğretmen açığı sıklıkla gündem oluşturmaktadır. Bu problem hem eğitimi aksatmakta hem de bölgede görev yapan öğretmenlerimizin çok uzun yıllar tayin taleplerinin karşılanamamasına neden olmaktadır”
EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALMIŞ OLACAKLAR
“Bu problemin çözünü için Zorunlu Hizmet Tazminatı uygulaması getirilmelidir. Bu çerçevede; belirlenen hizmet alanlarından 1. Hizmet bölgesine zorunlu hizmet kapsamında atananlara 1 brüt asgari ücret, 2. Hizmet bölgesine atananlara 1,5 asgari ücret, 3. Hizmet bölgesine atananlara 2 brüt asgari ücret tutarında tazminat ödenmelidir. Ayrıca bu bölgelere isteğe bağlı olarak atananlara da zorunlu çalışma kapsamında atananlara ödenen tazminatın yarısı kadar ücret ödenmelidir. Böylece hem bölgenin öğretmen açığı giderilecek, hem de bölgede görev yapan öğretmenlerimizi emeklerinin karşılığını almış olacaklardır” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.