Nene Hatun ışık saçıyor
Nene Hatun İlkokulu özel okulları aratmayan eğitim standardıyla bölgesinde fark yaratıyor. Okul Müdürü Şükrü Işlak bu başarıyı, okulda görev...
Nene Hatun İlkokulu özel okulları aratmayan eğitim standardıyla bölgesinde fark yaratıyor. Okul Müdürü Şükrü Işlak bu başarıyı, okulda görev yapan öğretmenlerin fedakarca yürüttükleri eğitim mücadelesine borçlu olduklarını söylüyor.
Nene Hatun İlkokulu’nun 20 Kasım 1968 tarihinde geçici olarak inşa edilen bir barakada 3 öğretmen 140 öğrenciyle başlayan eğitim macerası bugün modern sınıflarda devam ediyor. Bulunduğu semtteki çok büyük bir boşluğu dolduran okulda ilk yıllarda hızla artan öğrenci sayısına karşılık verebilmek için önce ikili öğretime ardından da üçlü öğretime geçilmiş. 1973 yılında Milli Eğitim Bakanlığı projelendirmesi sonucu yapılan bina inşa edilerek hizmete açılmış. 1976-1977 öğretim yılından itibaren öğrenci sayısının artması nedeni ile baraka ile yeni bina ihtiyacı karşılamaz duruma geldiği için yapılan yazışmalar ve keşif sonucu yeni bir binanın yapılması 1979 yılı programına alınmış. 1978-1979 yılının ilk aylarında 32 öğretmen 4 yönetici ve 1475 öğrenci 11 derslik, üçlü öğretim şekli ile eğitim-öğretime devam edilmiş. Ancak yapımı biten yeni binanın devreye girmesi ile 1981-1982 ders yılında tekrar ikili öğrenime geçilebilmiş. 1998 yılında ise yeni bir bina daha yapılarak hizmete açılmıştır.
Bugün artık ortalama 18 kişilik sınıflarda tekli öğretim veren okul 3 binadan oluşmaktadır. Modern olanaklara sahip olan okulda 32 derslik, 2 Teknoloji Tasarım, 2 anasınıfı,1 laboratuar, 1 Görsel Sanatlar Atölyesi, 1 Kütüphane, 1 Rehberlik Servisi, 1 Çok amaçlı salon, 1 Depo, 1 Arşiv, 3 İdare odası, 1 Memur odası, 2 Soyunma odası, 1 Kantin, her katta lavabo ve tuvaletler bulunmaktadır. 456 öğrencinin kayıtlı bulunduğu okulda 43 öğretmen eğitim öğretim hizmeti sunmaktadır. Okulun şu anki müdürü ise deneyimli eğitimci Şükrü Işlak.
OKUL MÜDÜRÜ ŞÜKRÜ IŞLAK:
4 yıldır Nene Hatun İlkokulu’nda görev yapan Müdür Şükrü Işlak birçok farklı projeye öncülük etmiş deneyimli bir eğitimci. Müdür Işılak okul olarak vizyonlarını şöyle özetliyor: Eğitim anlayışıyla Atatürk İlkelerine bağlı, okulunu seven ve benimseyen, günümüzün teknolojik gelişmelerini yakalayabilen, yenilikçi, topluma ve bilime hizmet eden, güven ortamına sahip öğrencilerin yetiştirildiği bir okul yaratmak.
Öğrencilerin Türkçe’yi en doğru ve yerinde kullanabilen bireyler olarak yetişmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Müdür Işılak, “Öğrencilerimizi sosyal ve kültürel değerlerine sahip çıkan, özsaygısı olan ve bunu çevresine yansıtabilen, hayata dair hedeflerini oluşturabilen, bireysel özelliklerini geliştirmeyi amaçlayan, liderlik özelliklerine sahip, bilimsel düşünceyi benimsemiş, teknolojiyi kullanabilen, kendisiyle barışık, hoşgörülü, toplumun beklentilerine uygun mutlu bireyler olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz.” diyor.
BAŞARININ GÜVENCESİ FEDAKAR KADRO
Nene Hatun İlkokulu’nun en büyük artısı deneyimli öğretmen kadrosu. Okul, Müdür Şükrü Işlak’ın öncülüğünde her biri 15-20 yıllık öğretmenlik deneyimi bulunan, mesleğini seven, araştırmayı, sürekli öğrenmeyi mesleğinin bir parçası haline getirmiş, her zaman öğrencilere nasıl daha faydalı olabileceğini düşünen ve en önemlisi de kendi arasında büyük bir uyum yakalamış bir eğitimci kadrosuna sahip. Kadrosuyla gurur duyduğunu söyleyen Müdür Işlak, “Bu okulda göreve başladığım zamanlarda ilk fark ettiğim şey kadro niteliğinin yüksekliğiydi. Öğretmenlerimiz pratikleriyle ve mesleki özellikleriyle bana kısa sürede büyük bir güven aşıladı. Fedakarca çalışıyorlar, çocukları gerektiğinde evlerinde takip ediyorlar, eksiklerini gideriyorlar. Hepsi mesleğini çok seviyor ve özgüven sahibi öğretmenler. Bu öğrencilere ve genel okul başarısına çok olumlu şekilde yansıyor.” diyor.
KOLEJ STANDARDINDA
Genelde çevredeki velilerin dış görünüşle ilgili bir önyargıya sahip olduğunu aktaran Müdür Işlak, bu önyargıların son derece yersiz olduğunu ve Nene Hatun İlkokulu’nda kolej standardında eğitim-öğretim hizmeti sunduklarını ifade ediyor. Öğrenci-öğretmen-idare-veli işbirliği ile okulun ne ihtiyacı varsa eksiksiz yerine getirdiklerini anlatan Işlak diğer okullarda ücretli olan birçok sosyal ve akademik olanağı kendilerinin öğrencilere ücretsiz olarak sunduğunu söylüyor. Bu durumun velilerin de dikkatini çektiğini belirten Müdür Işlak, “Birçok etkiliğe katılıyoruz ama hiç para vermiyoruz.” türünde tepkiler aldıklarını aktarıyor. Işlak, özellikle de başka okullarda kardeşleri bulunan öğrencilerin velilerinin bu duruma çok şaşırdıklarını söylüyor.
Akademik başarısı oldukça yüksek olan Nene Hatun İlkokulu’nda projektör ve bilgisayarla donatılmış sınıflarda son derece modern bir eğitim sunuluyor. Okuldaki sınıf mevcut sayısı ise kolej standardının bile üzerinde; sınıflarda ortalama 18 öğrenci bulunuyor.
EVİMİZDE BU KADAR ÇALIŞMIYORUZ
Okulda kültürel ve sosyal aktiviteler de ihmal edilmiyor. Futbol, voleybol, futsal gibi birçok spor branşında çalışmalar bulunan okulun müzesi de turnuvalarda kazanılan ödüllerle dolu. Ayrıca okulda drama, tiyatro, resim, müzik alanlarında da çalışmalar bulunuyor. Okul idaresi tarafından düzenlenen kültürel geziler ile de öğrencilerin ufku genişliyor. Tüm bu çalışmaları dışarıdan destek almadan, kurslar için öğretmen tutmadan gerçekleştirdiklerini aktaran okul öğretmenlerinden Vildan Özbay ne kadar fedakârca çalıştıklarını şöyle özetliyor, “Evimizde bu kadar çalışmıyoruz. Öğretmenler olarak tüm enerjimizi okulda harcıyoruz. Bazen kendi cebimizden de harcıyoruz. Sorunları bazen idareye bile yansıtmadan kendi olanaklarımızla çözüyoruz, kendi cebimizden veriyoruz. Çünkü biz bu okulu kendi evimiz,
“Annem de Okuyor”
Nene Hatun İlkokulu’nda sadece öğrenciler değil veliler de okuyor. “Annem de Okuyor” isimli bir proje hayata geçiren okul idaresi örnek bir çalışma başlatmış. Projeye göre, her sabah çocuğunu okula getiren anneler kendilerine ayrılan sınıflarda rehber öğretmen eşliğinde yarım saat kitap okuyor. Müdür Işlak MEB’in “Türkiye Okuyor” ve “Ankara Okuyor” projeleri kapsamında hayata geçirdikleri “Annem de Okuyor” projesinin amacını şöyle anlatıyor, “Bu proje ile çocuk şunu görüyor; okul annem için de bir yaşam alanı. Bu da onu olumlu yönde etkiliyor. Projeye velilerin ilgisi yoğun ve gün geçtikçe de artıyor. Velilerimizi başka zamanlarda da sınıflarımıza davet ediyoruz. Gelip derse katılıyorlar, çocuklarının seviyesini görme şansı buluyorlar.”
Bir süre önce MEB tarafından uygulamaya konulan 4+4+4 sistemi tartışmaları da beraberinde getirmişti. Özellikle farklı yaş gruplarının aynı sınıfta eğitim görecek olması sebebiyle eleştirilen sistem veliler tarafından yeterince benimsenmemişti. Ancak Nene Hatun İlkokulu’nda uygulanan örnek bir proje umut verici nitelikte. Okulda 5,5-6 yaş gurubunu tek bir sınıfta toplanarak örnek bir sınıf oluşturulmuş. Bu sınıf ile önemli bir başarı yakalanmış. Örnek sınıfın öğretmeni olan Gonca Apaydın öğrencilerin başarısını şöyle özetliyor, “Büyük yaş grubuna akademik olarak yetiştiler, yakaladılar. 1 öğrenci dışında hepsi okudu, bu da neredeyse yüzde yüz başarı anlamına geliyor. Bu başarı örnek sınıf sayesinde oldu. Bu sınıf ülke genelinde tek ve tüm Türkiye’ye örnek olacak nitelikte.”
Nene Hatun İlkokulu, Çankaya tiyatro festivalinde her sene muhakkak bir oyunla temsil ediliyor.
Öğrencilerini kültürel ve sosyal alanda da donanımlı bireyler olarak yetişritmek isteyen Nene Hatun öğretmenleri sık sık bilim merkezlerine, müzelere geziler düzenliyor.
Derslerden geri kalan öğrencilerin, öğretmenler tarafından uygulanan birebir etütlerle eksikleri gideriliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.