NADİR RASTLANAN DOĞA OLAYLARI

NADİR RASTLANAN DOĞA OLAYLARI

Birazdan başlarına geleceklerden habersiz gün batımında balık tutmanın keyfini çıkarıyorlardı. Araçlarını yakına park edip, kıyıda balık tutmaya...

Birazdan başlarına geleceklerden habersiz gün batımında balık tutmanın keyfini çıkarıyorlardı. 

Araçlarını yakına park edip, kıyıda balık tutmaya başladılar.

Ancak bir süre sonra başlarına gelecekleri tahmin bile edemezlerdi.

Güzel havanın ve doğanın keyfini çıkaran gençler bir süre sonra araçlarının yanında uykuya daldı.

Saatler sonra uyandıklarında gördükleri manzara karşısında gözlerine inanamadılar.

Grup, gelgit nedeniyle aniden yükselen sulara kapılmıştı.

Araçlarını kurtarmaya çalıştılar ancak başarılı olamadılar.

Sonunda tüm eşyaları toplayarak oradan uzaklaşmak zorunda kaldılar.

O anları yanlarında bulunan kamera ile kayıt altına alan gençler yaşadıkları bu ilginç durumu sosyal medyadan tüm dünyaşa böyle paylaştı.

DOĞA OLAYLARININ KORKUNÇ ESERLERİ!

Doğa olayları bazen öyle bir görüntü yaratıyor ki, aksiyon filmi seti gibi heyecanlandırıcı bir görüntü alıyor. İşte o olaylardan birkaçı...

 

New Wales, Avustralya

Tabaka halinde çökmüş zeminler, çöken zeminin içinde kalmış arabalar, evler ve çoğu zaman bu çöküntülerin içinde ne olduğunu anlamadan kurtarılmayı bekleyen kişiler...

Shenzhen, Çin

Doğa ananın belki de en ilginç fenomenlerinden birisi olan obruklar son yıllarda daha çok ABD'nin Florida eyaletinde görülüyor.

Chicago, ABD

Meksika’da, Belize’de, İtalya’da ve Çin’de de karstik alanlar olmasına rağmen bu aniden çöken obruklara çoğunlukla Amerika’da rastlanıyor.

Toowoomba, Avustralya

Bu obruklar facialara neden olabiliyor. Çünkü yüzey yeterli destek kalmayıncaya kadar sağlam kalır ve desteksiz kalan tabaka aniden çökebilir.

Kanarya Adaları, İspanya

İşte insanları şaşkına çeviren bu ilginç doğa olayının yaşandığı yerlerde çekilmiş inanılmaz fotoğraflar...

EN KORKUNÇ DOĞA OLAYLARI!

1. Bir yıldırım volkanik bir bölgeye düşüp toz bulutu yarattığında ortaya çıkan görüntüye ' volkanik yıldırım ' denir.

Cehennem fragmanı gibi...

2. Cehennem Kapısı, Türkmenistan: Bilim adamları tarafından 1971 yılında ateşlenen bu krater tam 43 yıldır yanıyor.

3. Yanıcı buz kabarcıkları: Alberta'da bulunan Abraham Gölü'nde buzların arasında sıkışan metan gazı baloncukları bulunmaktadır.

4. Catatumbo Şimşekleri: Diğer adıyla ‘Dinmeyen Fırtına’ dünyada eşi benzeri olmayan bir doğa olayıdır. Venezuela'da Catatumbo Nehri ile Marakaibo Gölü'nün buluştuğu yer üzerinde oluşan bulutların çarpışması sonucu şimşek fırtınası meydana geliyor.

5. Christmas Adası yengeç akını: Her yıl 43 milyondan fazla kırmızı yengeç çiftleşmek ve yumurtalarını okyanusa bırakmak için kovuklarından çıkıp adada dolaşıyorlar.

En az 1 hafta süren bu doğa olayı boyunca adada tüm yollar trafiğe kapatılıyor.

6. Kral kelebeği göçü: Yıl boyunca Kuzey Amerika, Meksika ve Kanada arasında sürekli göç halindelerdir.

Bir döngünün tamamlanması sırasında 4 nesil geçer. Yani belirli bölgelerde yetişkinler ölür ve göçe yeni yavrular devam eder.

7. Sürreal örümcek ağları: Avustralya'nın Wagga Wagga bölgesinde sel sularından kaçan binlerce örümcek çok büyük bir alanı ağlarla kaplamaktadır.

8. Namibya'daki gizemli çemberler: Burada yaşayan bir kum termiti türünün sebep olduğu doğa olayıdır.

9. Japonya'daki sualtı çemberleri: Erkek kirpi balıklarının dişileri etkilemek için yaptıkları bir çalışmadır.

10. Yeni Zelanda'daki yuvarlak kayalar: Çamurtaşını çevreleyen kıyı erozyonu sonucu denizin içinde ve sahilde oluşan yuvarlak kayalar.

11. Büyük Mavi Delik: 300 metre çapında ve 124 metre derinliğinde, Belize kıyılarında bulunan bir denizaltı düdeni.

12. Kara Güneş: İngiltere'de kış aylarında yaşanan bu olay sayıları 50.000'i bulan dev sığırcık sürülerinin gün batımından hemen önce ortaya çıkması ile oluşur.

13. Sardalya göçü: Sayıları milyonları bulan sürülerin mayıs ve temmuz ayları arasında Güney Afrika sahillerinin kuzeyine gitmeleriyle oluşur. Bu beslenme çılgınlığı birçok hayvanı buraya çeker.

14. Bazalt Sütunlar: Kuzey İrlanda'da eski bir volkanik patlama sonucu oluşmuş 40.000 bazalt sütün.

15. Hareket eden kayalar, Ölüm Vadisi, ABD : Herhangi bir insan ya da hayvan etkisi olmaksızın kendi kendine çok uzun mesafeler kat eden ilginç kayalar.

16. Amazonlar'da ve Severn, İngiltere'de oluşan 'gelgit dalgaları' : Taşkın sularının denize döküldüğü noktada oluşan dalgaların nehirlerin yukarılarına doğru ilerlelemesi olayı.

17. Çiçek açan çöl, Atacama, Şili: Yılda ortalama 12 mm yağış alan bu çöle aşırı yağış düştüğü yıllarda oluşan görüntü.

18. Ateş Gökkuşağı: Sirius bulutlarının mevcut olduğu ve güneşin tepede bulunduğu dönemlerde, buz kristallerinin yatay olarak hizalanmış olmasından dolayı meydana gelen ve normal gökkuşağının aksine düz bir yapıya sahip olan gökkuşağı türüdür

19. Olimpos Dağı üzerindeki merceksi bulutlar: Troposferde oluşan bu lens şeklindeki bulutlar dağların etrafında esen dikey rüzgarlar sonucu oluşuyor.

20. Meme bulutlar: Bulutların altında asılı torbalar varmış gibi görünür. Bir meme bulutu kümesi gördüğünüzde fırtına çok yakınınızda demektir.

21. Sedefli gibi görünüşleri sebebiyle bu bulutlara 'inci bulutu' deniyor. Sadece kutup bölgesinde güneş batışından sonra ya da doğumundan önce görülebiliyorlar.

22. Undulatus asperatus: Cloud Appreciation Society ( Bulut Değerlendirme Kurulu ) adlı grubun önerisi ile yakın zaman içinde adlandırılmış ve Cenevre'de bulunan Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından kabul edilmiş bir bulut türü.

23. Natron Gölü, Tanzanya: 2.5 milyon flamingonun beslenme ve üreme bölgesi olan zengin mineralli sıcak sularla beslenen bir tuz gölüdür.

Ağır metal zehirlenmesinden dolayı flamingo nüfusu hızla azalıyor

24. Spotted Gölü, Kanada: Dünyada en fazla magnezyum sülfat, kalsiyum ve sodyum sülfat içeren göldür.

25. Maldivler'deki fitoplankton dalgaları: Dalgalar tarafından kıyıya getirilen fitoplanktonların kimyasal enerjileri ışık enerjisine dönüşür.

26. Red tide ( kırmızı dalga ): Suda yaşayan bazı fitoplanktonların yüksek konsantrasyonlarının neden olduğu durumdur. Bu durumda ateş rengi algler kırmızı veya kahverengi renk alır.

27. Işık sütunları: Dünya'nın atmosferinde mevcut buz kristalleri tarafından güneş ışığı veya ay ışığının yansıması ile oluşan bir optik fenomendir.

28. Gökkuşağı Okaliptüsü: Dış kabuğunda farklı zamanlarda ortaya çıkan mavi, mor, turuncu ve kavuniçi tonlarıyla gökkuşağına benzetilen bir ağaç türüdür.

29. Buz Çiçekleri: Genellikle deniz ve göller üzerinde yeni oluşan buz tabakalarında -22 derece civarı sıcaklıklarda görülür.

30. Kar bacaları, Erebus Dağı, Antartika: Güney'deki en aktif volkan üzerinde oluşuyor. - onedio.com

UFOYA BENZERLİKLERİ KORKUTTU!

Güney Afrika'da görünen UFO'ya benzerlikleriyle dikkat çeken bulutlar, görenleri heyecanlandırdı.

Twitter ve Instagram'da bulutların fotoğraflarını paylaşanlar bu olayın nasıl olduğunu sordu.

Uzmanlar ise bu olayın sıradan bir doğa olayı olduğunu ve bu şekildeki bulutlara "lenticular" bulutlar dendiğini belirtiyor.

Lenticular bulutlar dağların tepelerinden aşağı doğru inen hava tarafından bu biçimde şekilleniyor.

NADİR GERÇEKLEŞEN ETKİLEYİCİ DOĞA OLAYLARI!

1. Su Altı Buz Saçağı

Buz saçaklarının suyun altında gerçekleşen haline, İngilizcede “brinicle” deniliyor. Kelimenin Türkçe karşılığı henüz yok ama, su altı buz saçağı demek doğru bir tanım olabilir. Bu ilginç buz saçakları, aşırı soğuk bir tuzlu su akıntısının okyanusa ulaşması sonrasında oluşuyor.

2. Volkanik Patlama Şimşeği

Volkanik duman bulutların, çok büyük miktarda elektriksel yük ve statik ürettiği biliniyordu fakat görünene kadar bu durumu bilim insanları da tahmin etmiyordu. Nadir bazı durumlarda, bu duman bulutlarının içinde çok vahşi şimşek fırtınaları oluşabiliyor.

3. Tayf - Elf - Mavi Jet

Küçükken 'Gökkuşağı' gördüğünde sevinen bir milletiz biz fakat bunlar bambaşka. Fotoğrafta görülen rengarenk şekiller, atmosferdeki elektrik yükünün boşalması sonucu ortaya çıkıyor.

4. Gökkuşağı Alevleri (King Of The Rainbow)

Bir önceki resimde gökkuşağından bahsederken, bunu atlasak olmazdı.Çok yüksekteki bulutlarda bulunan buz kristallerinden yansıyan ışık, ortaya bu görüntüyü çıkarıyor. Ama aslında gökkuşağı alevlerinin ne ateşle, ne de gökkuşağıyla alakası var. Yalnızca rengarenk olmaları ve alevler gibi değişken şekilleri olması sebebiyle bu isimle anılıyorlar.

5. Bembeyaz Gökkuşağı

Tamam tamam, rengarenk olanlarını hepimiz gördük, hava atmaya gerek yok. Bembeyaz olanından gördün mü ondan haber ver! Beyaz gökkuşağı , sisin içinde görülen bir doğa olayı. Sisin içindeki yoğunluk çok fazla odluğu için ışık yansımıyor. Bu yüzden de gökkuşağını oluşturan renkler çok soluk, beyaza yakın renklerde görülebiliyor.

6. Gökkuşağı değil "Aykuşağı"

Hep gökkuşağı olmaz biraz daha özelleri de lazım ama dimi? Aykuşakları, güneşten değil de ayın yüzeyinden yansıyan ışıklar sayesinde ortaya çıkan, bir çeşit gökkuşağına verilen isim. Ayın yüzeyinden yansıyan ışığın çok az olması sebebiyle, aykuşakları da oldukça solgun bir doğa olayı olarak karşımıza çıkıyor.

7. Alev Hortumu (Anafor)

Biz havadan olanından korkuyorken yaradan neleri veriyor.Alevlerden oluşan hortumlara, ateş anaforları deniliyor. Aşırı sıcaklık ve türbülanslı rüzgarlar çıktığı zaman oluşuyorlar.

8. Yıldırım Şelalesi (Catatumbo Yıldırımları)

Her genç kızın hayalidir şelale altında öpüşmek. Resimden de anlaşılacağı gibi ilkokulda öğrendiğimiz 'Belirtili İsim Tamlaması' çok ama çok önemli. Catatumbo yıldırımları, yalnızca Venezuela’nın Catatumbo nehrinde görülen, korkunç bir doğa olayı. Fırtına bulutlarının girdap oluşturması sonrası ortaya çıkan bu görüntü, yılın 160 gecesi, günde 10’ar saat ve saatte 280 kez görülebiliyor.

9. Sabah Sefası

Bu kadar güzel bir görüntünün neden oluştuğunun bilinmemesi oldukça garip. Sabah sefası bulutları o kadar nadirlerdir ki, neden ortaya çıktıklarını araştıracak fırsat olmamıştır ve bu bulutların neden ortaya çıktığı hala bilinmiyor. Avustralya’daki Burketown adlı küçük kasabada, sonbaharda görüyorlar.

10. Işık Halkası (Glory)

Bu seferki de gökkuşağı ama biraz değişik. Aslında baya bi değişik. Optik bir olay olan ışık halkası, tıpkı bir gökkuşağı gibi oluşur ve bir haleye benzer. Yağmur damlalarının arasındaki havanın oluşturduğu ışık tünelleri, ışığı geri yansıttığında ortaya çıkar

11. Su hortumu

Suyun üzerinde oluşan vortekslere su hortumu denilir. Ancak girdap suyu emmez ve hortum sadece, yoğunluk sebebiyle ortaya çıkan sudan oluşur

12. Lentiküler Bulutlar (Big Canyon Clouds)

En ilgi çekicilerinden biri de Büyük Kanyon Bulutları. Lens şeklindeki bu bulutlar, nemli hava bir dağın üzerinden geçtiği sırada ortaya çıkıyor. Bulut bu geçiş sırasında katman katman oluyor. Garip bir şekli olduğu için bu bulutlar bazen UFO zannedilebiliyor.

13. Penitente Buzları

Bu dağda gezinti yaparken kaymaz taban ayakkabı giymekte yarar var mazallah. Yüksek dağlarda görülebilen uzun ve ince şekilleri olan, sertleşmiş karlara penitente deniliyor. Bu kadar yüksekte olunca, güneş ışınları buzu eritmeksizin, direkt olarak suya çeviriyor. Bazı alanlarda suyun buhara dönüşmesi daha hızlı şekilde gerçekleşiyor. Böylece düz kar yüzeyinde bir takım çökmeler yaşanıyor. Bu çökmeler sonrasında, işte bu ince uzun kar şekilleri ortaya çıkıyor.

14. Süper Hücre Fırtınası

Tatlı görünebilir ama aldanmamak gerekir. Süper hücre fırtınası, en nadir ortaya çıkan ve en tehlikeli fırtına türlerinden birisi olarak biliniyor. Tıpkı diğer fırtınalar gibi oluşuyorlar. Ancak dikey olarak yukarı yönlü hava akımının oluşması sebebiyle, kaybolmaları çok daha uzun sürüyor.

15. Donmuş Çiçekler

Çiçek deyip geçmemek gerekiyor, onlarda çok 'içli' varlıklarmış.Fotoğraftaki görüntü bitkilerin köklerinde bulunan özlerin donması, bitkinin gövdesinden dışarı çıkması ve sonra da genişlemesi ile ortaya çıkıyor. Daha sonra sular çatlakların içinden çekiliyor ve havayla temas ederek donuyor. Sonrasında da ortaya ilginç şekiller çıkıyor.

16. Güneş Köpekleri (Guardians Of Sun)

Atmosferde oluşan bu fenomen, güneşin belli bir yükseklik ve açıya ulaşması sonrasında, buz kristallerinin ışığı daha parlak göstermesi sonrasında ortaya çıkıyor.

17. Mammatus Bulutları

Bir nevi dışlanmış bulut memecikleri de diyebiliriz. Bir bulutun altından beliren bu bulut keseciklerine mammatus bulutları deniliyor. Bulutun nem oranı, havadaki nem oranından farklı olunca, ağır olanlar aşağı sarkıyor.

18. Kar Çörekleri (Snow Donuts)

Sıcağı makbul ama ne yapalım, elimizde bunlar var. Bazen büyük kar parçaları ve içindeki bazı başka maddeler, rüzgarla savruluyor ve birikebiliyor. Ancak ortadaki kısım zayıf kalıyor ve rüzgar yüzünden düşüyor. Böylece ortaya donut şeklinde, ortası boş kar birikintileri çıkıyor.

19. Venüs Kemeri (Nam-ı Değer Çoban Yıldızı)

Küçüklüğümüzden beri 'Çoban Yıldızı' olarak keklendiğimiz Venüs'ün Dünya'mız üzerine olumlu etkilerinden biri.Gökyüzünde görülen pembeliğe bu isim veriliyor. Dünyamızın gölgesi yarı saydam atmosfere düştüğünde, Dünya’nın gölgesi tekrardan üzerine yansımış oluyor.

20. Asperatus Bulutları (En nadir doğa olayı)

Sona kalan resmimin ise gördükleriniz arasında en çekingen olanı. Dünyalılar olarak biz onu sadece bir kere kaydedebildik. Bu ilginç fenomen yalnızca 2009 yılında, Yeni Zelanda’da görüldü. Neden ve nasıl ortaya çıktıkları konusunda elimizde pek bir bilgi yok. Ama bu yine de görüntüye uzun uzun bakıp, doğa ananın ne kadar başarılı bir sanatçı  olduğunu takdir etmemize engel değil.

GAZETE HABERTÜRK
ABD’nin Idaho Eyaleti’ndeki Picabo kenti yakınlarına, bazıları 30 santimetre çapında kartopu yağdı.

ABD Doğa Koruma Kurulu tarafından dağıtılan fotoğraflarda, yerde yuvarlanan topların daha da büyüdüğü görülüyor.

Amerikalı meteoroloji uzmanları, nadiren de olsa bu tür yağışa, aşırı soğuk ve fırtınalı günlerden sonra rastlanabildiğini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.