MHP kongresinde son durum ne? Kongre neden önemli?
MHP'de yılan hikayesine dönen kongre sürecinde bu pazar kritik bir gelişme daha yaşanacak. Muhalif kanat çağrı heyetinin kararıyla kongreye gidiyor ancak...
MHP'de yılan hikayesine dönen kongre sürecinde bu pazar kritik bir gelişme daha yaşanacak. Muhalif kanat çağrı heyetinin kararıyla kongreye gidiyor ancak genel merkez kanadı bu çağrıyı tanımıyor? Peki pazar günü ne olacak? işte MHP'deki kongre sürecinden öne çıkan detaylar.
MHP’nin tarihinde olağanüstü seçimli kongre talebinde ilk kez dönemin eski Genel Sekreteri Koray Aydın bulunmuştu. Ancak, mahkeme aleyhte karar verince o kongre yapılamadı. Yıllar sonra bu kez yargı kararı ile parti içi muhalefet olağanüstü tüzük kurultayı kararı alarak önemli bir hukuk zaferi kazandı.
Muhalif kanat, 19 yıldır Genel Başkanlık yapan Devlet Bahçeli ile MHP’nin tek başına iktidara geleceğine ya da koalisyon ortağı olacağına inanmıyor. 19 yıllık süreçte alınan seçim sonuçlarını gerekçe gösteren muhalifler partide değişim istiyor.
HEP ELEŞTİRİ KONUSU
MHP’de milletvekili, belediye başkanı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyelerinin “temayül” yoklaması ile seçilmesi de hep eleştiri konusu oldu. Her seçim öncesi partililer üzerinde yapılan temayül yoklaması sonuçları da hiç açıklanmadı. Sonuçları sadece Genel Başkan Devlet Bahçeli gördü. Muhalifler, bu sistemi değiştirip aday belirlemede ön seçim gibi yeni kriterlerle başarılı olmayı hedefliyor.
KONGRE TARTIŞMASI
Genel Merkez ile muhalifler arasında tüzük kongresi konusuna ilişkin hukuki tartışma var. Muhalifler, Yargıtay’ın onama kararı doğrultusunda 19 Haziran’da yapacakları tüzük kongresinin meşru ve yasal olduğunu savunuyor. “Parti tüzüğümüzün 63. maddesi aynı gün tüzüğü değiştirip, Genel Başkan ve parti organlarına dönük yapmamıza cevaz vermiyor. 10 Temmuz’da iki aşamalı olağanüstü seçimli kurultay yapılması yasal olarak mümkün değil” tezini savunuyor. Önce tüzüğün değiştirilmesi ve orada alınacak seçimli kurultay kararı ile Genel Başkan, MYK ve MDK seçimlerinin yapılabileceğini ve bunun için en az 20 gün geçmesi gerektiğinde ısrarcı.
MHP yönetimi ise tüzüğün ilgili maddelerini argüman olarak kullanarak, “Genel Başkan, Teşktilat Başkanı ya da Genel Başkan’ın görevlendireceği bir MYK üyesinin açılışını yapmayacağı bir kurultayın” hükümsüz olduğunu iddia ediyor.
30 BİN KİŞİ BEKLENİYOR
3 kişilik çağrı heyeti, bu hafta Ankara Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ile Büyük Anadolu Oteli’nde bir toplantı yaparak alınacak güvenlik önlemlerinde mutabakata vardı. Kongreye 800-850 üst kurul delegesi ile 20-30 bin partilinin katılması öngörülüyor. Kongreye MHP’nin Meclis grubundan katılacak milletvekili sayısı da 4’e yükseldi. Tüzük gereği milletvekilleri doğal delege sayılıyor. O nedenle; Genel Başkan adayı Ümit Özdağ hem vekil hem MYK üyesi sıfatı ile kongreye katılacak. Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Balıkesir milletvekili İsmail Ok ile Isparta milletvekil Nuri Okutan kongreye katılacaklarını deklare etti. Kongreye 75 kişilik Merkez Yönetim Kurulu’ndan en az 15 üyenin de katılması bekleniyor.
1211 DELEGE
Bahçeli, milletvekilleri ve MYK üyelerine verdiği iftarda, “19 Haziran’da hükümsüz olan kongreye katılanlar hakkında gerekli disiplin sürecini başlatırız” diyerek ihraç mekanizması işleteceği tehdidinde bulunmuştu. Bahçeli’nin bu tehditinin pek işe yaramayacağı değerlendiriliyor.
Pazar günkü kurultayda Yargıtay Başsavcılığı’nda kayıtlı gözüken 1211 delegenin en az 606’sının katılması halinde tüzük değişikliğinin yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor. MHP yönetimi bunun için de yarının bir fazlası değil, delegelerin 3’de 2’sinin oyunun şart olduğunu dile getiriyor. Muhalifler, Genel Merkez’in yapacakları tüzük kongresini mahkemeye götürememesi için o yüzden en az 810 delegeyi o gün Ankara’da toplamanın ince hesaplarını yapıyor.
Çağrı heyetinin görevi Divanın oluşmasından sonra bitiyor. Hukukçulara göre tüzük kongresinin toplanmasında yasal bir engel söz konusu değil. Kongrede, Bahçeli’nin deklere ettiği 10 Temmuz dışında başka bir tarihte seçimli kurultay toplanması yönünde karar alınabilir. Ancak, muhalifler 10 Temmuz’a sıcak bakıyor ve o yönde bir karar almayı hedefliyor.
İSTİFA EDER Mİ ?
Parti kulislerinde, Bahçeli’nin muhaliflerin pazar günü 800’ün üzerinde delegeyi toplaması halinde görevinden istifa edeceği ve 10 Temmuz’daki seçimli kongrede aday olmayacağı konuşuluyor. Genel Başkanlık yarşının nasıl sonuçlanacağı ise şimdiden kestirilemiyor. Meral Akşener halk desteği ve aldığı rüzgarla avantajı elinde bulunduruyor. Şu anda Meral Akşener dışında Ümit Özdağ, Sinan Oğan, Koray Aydın, Süleyman Sazak, Sait Gönen ve Hüseyin Sözlü adaylıklarını açıkladılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.