Kurutmalık domatesler yere serildi
İç Anadolu ve özellikle Kırıkkale’de kışa hazırlık için yapılan konserve, salçalık ve kurutmalık sebzeler Kırıkkaleli tüketicilerin vaz geçemediği geleneksel bir hazırlık. Karaahmetli'de kurutmalıklar yere serildi, tüketiciye sunulmayı bekliyor.
Kırıkkale’nin Karaahmetli köyünde domates hasadının devam etmesi ve sonuna gelinmesi nedeniyle, Türk soflarının ve Kırıkkale halkının vazgeçilmezi kurutmalık domateslerde hazırlanmaya başladı. Karaahmetli’de hasattan sonra kalan domatesleri bölerek kurutmaya atan üreteci, kurutulan domatesleri tüketicinin tercihine sunuyor. Türkiye’de olduğu gibi Avrupa ülkellerinde de tercih edilen kurutmalık domatesin, kurutulmaya bırakıldığı zaman büyük önem taşıyor.
Konu hakkında bilgi veren Karaahmetli’deki bir üretici, "domates hızlı şekilde kurutulmazsa küf ve mantar gelişiyor, domatesin kalitesi bozuluyor. Bu nedenle yüksek sıcaklık, düşük nem oranı olan bir bölgede kurutulması gerekiyor. Şu an için Karaahmetli’de oldukça elverişli bir ortam olduğu için 3-5 gün içerisinde domatesler kuruyor. Herhangi bir hastalığın gelişmesine izin verilmiyor." dedi.
Çiftçilerin büyük emekle ürettiği domateste dekar başına yüksek verim elde edildiğini bildiren Karaahmetli üreticisi, bunun da çiftçinin yüzünü güldürdüğünü kaydetti. Kurutulan domateslerin iç pazarda tüketicinin tercihine sunulduğu ifade eden üretici, ”kuruttuklarımızı halk pazarları veya Baharatçılara veriyoruz. Elbet bizimde kışlık ihtiyaçlarımız oluyor. Akraba eş dostlara veriyoruz. Herkes memnun kalıyor” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.