Kızılırmak’ta su seviyesi alarm veriyor

Kızılırmak’ta su seviyesi alarm veriyor
Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak’ta su seviyesindeki ciddi düşüş dikkat çekiyor. Sivas’ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ’dan doğarak Karadeniz’e ulaşan nehirde, bu yıl beklenen su artışı gerçekleşmedi.

Bölgeden gelen görüntüler, nehrin birçok noktasında suyun çekildiğini, yer yer zemin ve taşların tamamen ortaya çıktığını gösteriyor. Vatandaşlar, Kızılırmak’ın bu kadar kuruduğunu daha önce hiç görmediklerini söylüyor. Bazı bölümlerde su seviyesi o kadar düştü ki, insanlar karşıdan karşıya yürüyerek geçebilir hale geldi. Dronla kaydedilen görüntülerde, nehrin ortasında oluşan küçük adacıklar ve kurumaya yüz tutmuş yataklar dikkat çekiyor. İmranlı’dan başlayarak Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırıkkale, Kırşehir ve Aksaray gibi birçok ilden geçip Samsun’un Bafra ilçesinden Karadeniz’e dökülen Kızılırmak, 1.355 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun nehri olma özelliğini taşıyor.

Bölgedeki ziraat mühendisleri ve çevre uzmanları, yağışların yetersizliği ve uzun süredir devam eden kuraklığın bu tabloya neden olduğunu belirtiyor. Ayrıca suyun tarımsal sulama ve enerji üretiminde yoğun kullanımı da doğal akışta bozulmalara yol açıyor.

Çiftçi endişeli

Kızılırmak’tan sulama yapan çiftçiler ise su seviyesinin bu şekilde devam etmesi halinde ekili arazilerin zarar görebileceğini ifade ediyor. Nehir çevresinde yaşayan vatandaşlar, bu yılki değişimin diğer yıllara göre çok daha ciddi olduğunu ve yetkililerin konuyla ilgili acil adım atması gerektiğini söylüyor.

Kaynak:İHLAS HABER AJANSI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.