Kırşehir Anekdotları
Bizim Duran Erdoğan duymasın sakın… Kırşehir üzerine yazdığı o çok değerli kitabının başlığını önceki gün gittiğimiz Kırşehir için hazırladığım...
Bizim Duran Erdoğan duymasın sakın…
Kırşehir üzerine yazdığı o çok değerli kitabının başlığını önceki gün gittiğimiz Kırşehir için hazırladığım gezi yazımızın başlığı olarak belirledim.
Anadolu Gazetesi Kırşehir temsilcisi Duygu Borhan’ın çalışmalarına katkı sağlayabilmek amacıyla Ankara’dan yola çıktığımız Kırşehir gezimiz, merkezde buluştuğumuz yazarımız Duran Erdoğan’ı aracımıza almamızla başladı. Anadolu Gazetesi Kurucusu aynı zamanda Kırşehir doğumlu olan Ali Çetin ve (eşi tarafından Kırşehirli olan) mesai arkadaşımız Leyla Kızılırmak ile beraberiz. (Leyla Hanım heyecanlı, memleketinin topraklarını henüz ilk defa görüyor)
REKTÖR SAYLAM 3,5 YILINI ANLATTI
İlk durağımız Kırşehir’in şahlanışında aslan payına sahip Ahi Evran Üniversitesi. Rektör Prof. Dr. Sebati Kudret Saylam’ın makamı. Biz kapıdan içeriye girmeden az evvel Duran Erdoğan’ın gazetemizdeki “Mucur” başlıklı yazısını okuyormuş.
Selamlaşmanın hemen ardından Duran Erdoğan’a Rektör Saylam’dan bir serzeniş geliyor. “Mucur’u o kadar güzel anlatmışsın ama bizim Meslek Yüksek Okulları’ndan bahsetmemişsin”
Duran Erdoğan şaşkın bakışlarla kaçamak yapmak istese de Ahi Evran Üniversitesi’nin Mucur’a yaptığı yatırımları atladığının farkında…
Rektör Saylam Erdoğan’ı daha fazla sıkıştırmadan, üniversitede göreve geldiği 3,5 yılda yaptıklarını anlatmaya başlıyor.
GENÇ YAŞINA RAĞMEN KIRIKKALE’Yİ YAKALAMIŞ
2000 yılından sonra kurulan 54 Devlet Üniversitesi arasında ilk sıralara oturmuş olan Ahi Evran Üniversitesi’ni dinlemeye doyamıyoruz. Öğrenci sayısı 10 bin 400’den 19 binlere yükselmiş. Hemen yanı başında bulunan Kırıkkale Üniversitesi çok daha eski bir üniversite ve Ankara’ya yarım saatlik mesafede olmasına rağmen Ahi Evran Üniversitesi Kırıkkale’yi yakalamış, önümüzdeki yıllarda geçer gibi görünüyor.
KIRŞEHİR’DE YAŞAMALARI ZORUNLU
149 olan öğretim üyesi sayısı 243’e ulaşmış. Toplam öğretim elemanı sayısı ise 650’yi bulmuş. Rektör Saylam, öğretim elemanlarının şehirle bütünleşmesi adına, her aldığı öğretim üyesi ’ne haftanın 5 günü Kırşehir’de kalma ve ikamet etme zorunluluğu getirmiş.
TIP FAKÜLTESİ’YLE SAĞLIK ATILIMI
Rektör Saylam, Tıp Fakültesi’ni oldukça önemsediğini de söylüyor. Tıp Fakültesi’ni sürekli geliştirerek Kırşehir’de sağlık alanında önemli bir atılım yapmak istediklerini ifade ediyor. Mucur’a Sağlık hizmetlerini içeren bir Meslek Yüksek Okulu projesinden bahsediyor.
AHİ’DEN MEZUN OLANLAR KPSS BİRİNCİSİ
Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir’in bütün ilçeleriyle adeta bütünleşmiş. “Her ilçede bir MYO var” demek mümkün. Fakat dört ilçe hariç, Akpınar, Boztepe, Aktepe ve Akçakent. Bu ilçelerin nüfusu 10 binin altında. YÖK 10 binin altında nüfusu olan ve şehir merkezine mesafesi 50 km’yi geçen ilçelere MYO açmaya izin vermiyor. Ahi Evran Üniversitesi bu ilçelerde de bölümler bulunduruyor. Beş kampüs ile hizmet veren Ahi Evran Üniversitesi’nden mezun olanların KPSS’de Türkiye birinciliği bulunuyor. Rektör Saylam “Bu da ayrı bir gurur kaynağımız” diyor.
Mc DONALD’S KIRŞEHİR’E GELİYOR
19 bin öğrenciden bahsediyoruz. Bacasız fabrika. Şehirde ekonomiye önemli katkısı var. Esnafın yüzünü güldürüyor. Pekâlâ, Kırşehir 19 bin öğrencinin sosyal ihtiyacını karşılayabiliyor mu? Rektör Saylam bu manada önemli çalışmaların yapıldığına dikkat çekerken, öğrenciye hitap edecek aktivistlerin Kırşehir’e yatırımlara başladığına dikkat çekiyor. Ünlü hamburger firması Mc Donald’s dahi Kırşehir’e şube açmaya karar vermiş. Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin önemli bir projesi olan Kent Park ta öğrencilerin sosyal alanı haline gelmiş.
***
KENT PARK KIRŞEHİR’E VİZYON KATTI
Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci’nin genç yaşının verdiği temposuyla Belediye Başkanlığı’nın ikinci döneminde de şevkle çalıştığını görüyoruz. Kapısının önü ziyaretçi kaynıyor. Özel Kalem Müdürü ve yakın dostum Derviş kardeşimizin de işi kolay değil hani. Başkan Bahçeci’nin makamındaki toplantı masasında 8–10 kişi, önlerinde projeler “içeriye kim girdi, kim çıktı” aldırmadan harala gürele çalışıyorlar. Öylesine bir çalışma var ki kafalarını dahi kaldıramıyorlar.
Başkan Bahçeci gözümün o masada kaldığını görüyor ve “Biz her gün böyleyiz” diyor. Kırşehir’e girdiğimiz andan itibaren herkesin dilinde dolaşan Kent Park’ı Başkan Bahçeci’ye soruyoruz. Tek cümlede cevap: “Kırşehir’in değerini artırdı, Başbakan’ın dahi övgülerle bahsettiği sosyal bir alan yaptık”
***
VALİ ŞENTÜRK KIRŞEHİR’E YAKIŞMIŞ
Kırşehir’in henüz çiçeği burnundaki Valisi Necati Şentürk Kırşehir gezimizin son durağı. Yozgat Valiliğinden geldiği için Orta Anadolu insanına yabancı değil. Oldukça samimi ve sıcakkanlı. Koyu sohbeti var. İşin doğrusu Vali Şentürk Kırşehir’e yakışmış.
Makamdaki sohbetimizin büyük çoğunluğu Anadolu lehçeleri üzerine oluyor. Vali Şentürk yerel lehçelerin gitmesiyle beraberinde yerel kültürün de kaybolduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor: “Anadolu’da ‘Ramazan’ denilmez. ‘Iramazan’ denilir. ‘R’ harfinin başına mutlaka bir harf eklenir. Bu Orta Anadolu lehçesidir. Bırakın ‘Iramazan’ olsun.”
Vali Şentürk’ün hiç unutamadığı Orta Anadolu lehçelerinden anılar…
“OĞLANI ZOR KÖTEK HIZLI TRENE DIKTIK”
Bir gün makama bir amca geldi “Nasılsın, çoluk çocuk nasıl?” diye sordum. ‘İyiyiz. Oğlanı da zor kötek hızlı trene dıktık’ dedi. Oğlu demiryollarında işe başlamış onu anlatıyor, kendi lehçesinde.
Gelini oğlundan ayrılmış, ‘Oğlanı yelledi yelledi boşadı’ diye anlatıyor.
Benim annem halen kullanır “Oğlum ne tatar atlısı gibi dolanıyorsun” diye..
Bırakın bu lehçelerimiz devam etsin. Yeni nesil kullanmasın tamam ama bunları da unutmasın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.