Kırıkkale'nin köylerinden Türkiye'ye örnek davranış
Kırıkkale merkeze bağlı Ahılı Köyü sakinleri tüm Türkiye'ye örnek olacak bir karar aldılar
Kırıkkale ve Türkiye'de uzun cenaze yemeği geleneği halen devam ediyor. Yakının kaybeden kişiler acılarını bir kenara bırakıp eve taziye için gelenlere yemek dağıtmakla uğraşıyor.
Oysa bu gelenek bundan 30 yıl önce bu şekilde değildi. Cenazesi olanın evinde asla yemek pişmez köy ahalisi sırasıyla cenaze evine yemek getirirdi. Zamanla bu gelenek kayboldu. Onun yerine cenaze sahipleri yemek vermeye başladı. Bu durumda cenaze sahiplerini zor durumda bırakıyor. Hatta bazı cenaze sahipleri maddi durumlarının yetersizliği dolayısıyla kredi çekerek taziye yemeği vermek zorunda kalıyor.
Kırıkkale'de bir diyanet görevlisi cenaze yemeğinin dinde yeri olmadığı belirterek şu ifadelere yer verdi: Cenaze sahiplerinin üzüntü kederi varken yemek vermesi doğru değil. Cenaze taziyesi üç gündür. Aynı memlekette oturanlar için 3 günden sonra taziye olmaz. Bu üç gün içerisinde cenaze sahibinin yemek hazırlaması komşular için ayıptır. Dinimizde cenaze sahibinin yemek yapması mekruhtur, uygun değildir. İllaki cenaze sahibinin yemek vermesi, kendini buna zorunlu hissetmesi bidattır. Cenaze sahiplerinin maddi durumu iyi olmayabilir. Bunun için kredi çeken insanlar var. Buradaki olay çevrenin mahcubiyetinden kurtulmaktır. insanlar ne der korkusu vatandaşı buna yönlendirdi. Asla doğru değil.
Ahıllı köyünden örnek karar
Kırıkkale'de Ahıllı Köyü tüm ülkeye örnek olacak bir karar aldı. Köyde cenaze sonrasında verilen yemek kaldırıldı. Ahıllı Köyü'nün aldığı bu karar diğer köylere de örnek oluyor. Tilkili Köyü'de cenaze yemeğini kaldırdıklarını açıkladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.