Kırıkkale’de pekmez yapımı başladı

Kırıkkale’de pekmez yapımı başladı

Kırıkkale’nin Hasandede köyünde bağ bozumu ile birlikte üzüm pekmezi yapımına başlandı. Kazanlar dolusu üzüm şırasını pekmez haline dönüştüren Hasandede halkı, hem kışlık ihtiyacını karşılıyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.

Kırıkkale’de geleneksel olarak her bağ bozumundan sonra başlayan üzüm pekmezi yapımı Hasandede köyünde başladı. Kırıkkale’ye bağlı köy ve ilçelerde yetişen üzümlerin toplanmasıyla kurulan kazanlarda kaynatılan üzüm şırası pekmez haline getiriliyor. Hasandede de birçok hanede geleneksel olarak yapılan üzüm pekmezi, kışlık hazırlık olarak ön plana çıkıyor. Kazanlar dolusu yapılan pekmez ile hem kışlık ihtiyaçlar gideriliyor hem de aile ekonomisine katkı sağlanıyor.

462588973-2693968424145739-1716488421829147623-n.jpg

Kırıkkale’nin Hasandede köyünde üzüm pekmezi yapımını kış gelmeden hazırlamak üzere kazanların kurulduğunu belirten Veysel Güngör, toplanan üzümlerin suyunu bırakması için kapalı bir odada en az 2 gün bekletildikten sonra suyu sıkılarak şırasının alındığını belirtti. Alınan şırayı büyük kazanlara koyarak odun ateşinde 24 saat kaynattıklarını ifade eden Güngör, belirli bir kıvama gelen şıranın pekmeze dönüşmesiyle işlemin sona erdiğini söyledi. Hasandede köyünde birçok hanede yapılan üzüm pekmezi yapımı sağlık açısından da faydalı bir ürün olarak öne çıkıyor.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.