Kırıkkale’de iş kurmak isteyen hükümlüye destek hazır

Kırıkkale’de iş kurmak isteyen hükümlüye destek hazır

Kırıkkale’de iş kurmak isteyen engelli ve eski hükümlüler için mali destek verilecek. İş kurmak isteyen engelli ve hükümlüler, en geç 15 Aralık tarihine kadar e-devlet üzerinden başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Kırıkkale’de eski hükümlülerin topluma kazandırılması amacıyla iş kurmak isteyen engelli ve hükümlülere verilecek mali destek masaya yatırıldı. İş-Kur toplantı salonunda yapılan toplantıda proje getiren engelli ve hükümlülere verilecek mali destek hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Kırıkkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ferhat Metin başkanlığında yapılan toplantıya Kırıkkale Tüm Engelliler ve Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği, Beyaz Ay Derneği, Kırıkkale Görme Engelliler Derneği, Kırıkkale Ortopedik Özürlüler Derneği ve Kırıkkale Adnan Şener Özel Eğitim Merkezi ile Kırıkkale Üniversitesi, Kırıkkale Belediyesi, Kırıkkale Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü temsilcileri katıldı.

1a2b142d-c872-4e53-b334-30976a8f86bc.jpg

BAŞVURULAR ELLDEN YAPILAMAYACAK

Toplantıda Kırıkkale’de iş kurmak isteyen engelli ve eski hükümlülere verilecek mali destekler konusunda bilgiler veren Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ferhat Metin,, proje başvurularının 15 Aralık tarihine kadar yapılabileceğini açıkladı. Projesi olan engelli ve eski hükümlü başvurularının elden kabul edilmeyeceğini duyuran İl Müdürü Metin, başvuruların e-devlet üzerinden yapılması gerektiğini hatırlattı. İl Müdürü Metin, yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi. “2024/1. Dönemi Engelli ve Eski Hükümlü Proje Başvurularını Proje başvurularını 15 Aralık 2023 tarihi saat 23:59’a kadar e-Devlet üzerinden çevrimiçi (online) olarak yapılacaktır. İl Müdürlüğü veya Hizmet Merkezlerine elden veya posta yolu ile yapılacak proje başvuruları kabul edilmeyecektir. Proje başvurularında istenen tüm bilgi ve belgelere eksiksiz ve doğru olarak yer verilmesi gerekmektedir. İl Müdürlüğü tarafından yapılacak kontrollerde bilgi ve belge eksikliği olan projeler sistem üzerinden iade edilecektir. İade edilen projeler eksik bilgi ve belgelerin tamamlanması şartıyla sistem üzerinden 30 Aralık 2023 tarihine kadar tekrar gönderilebilecektir. Bu tarihten sonra eksikliklerin hiçbir şekilde tamamlanması mümkün değildir. Eski hükümlülere yönelik hibe desteğinde eski hükümlünün projesini Adalet Bakanlığının ilgili birimleri (denetimli serbestlik müdürlükleri, koruma kurulları gibi) aracılığı ile “Proje Başvuru Rehberi’’nde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde hazırlamaları ve yine ilgili birimler aracılığı ile İl Müdürlüğüne iletmesi gereklidir.

İŞ KURMA DESTEĞİ

Eski hükümlünün doğrudan kendisinin yapacağı başvurular dikkate alınmaz ve proje sahibine iade edilir. Bu projede amaç, kendi işini kurmak isteyen ve istihdamında güçlük çekilen engelli ve eski hükümlülere kendi işlerini kurmaları için destek sağlamaktadır. Hayvancılık ile ilgili (Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, arıcılık) projeleri de kapsayan bu hibe desteğinin geri ödemesi bulunmamakta burada tek şart işletmenin faaliyetinin üç yıl devam etmesidir. Bu destek, kendi işini kurmak isteyen engelli ve eski hükümlüler için büyük bir fırsattır. Bu destekten faydalanmak isteyenlerin Girişimcilik Belgesi, Hayvancılık Projelerinde Sürü Yönetimi Belgesi Arıcılık Projelerinde Arıcılık Belgesine sahip olması gerekmektedir. Sürü Yönetimi Belgesi İŞKUR’un düzenlediği kurslara katılarak Arıcılık Belgesi ise İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden alınabilmektedir. Girişimcilik Belgesi E-Devlet üzerinden KOSGEB’in sayfasına girerek elektronik ortamda en fazla üç günlük bir kurs ve basit bir sınava tabi tutularak alınabiliyor.

7009d4ae-edd2-4041-b650-20c6f4a907d8.jpg

GİDER DESTEĞİ BİLE VAR

İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere en fazla 10.000 TL, İşletme gideri desteği olarakta Sözleşme imza tarihinden sonra 12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, kira ve tanıtım) en fazla % 60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 30.000 TL. (tarım ve hayvancılık sektörüne ait projelerde kira desteği sağlanmadığından en fazla 15.000 TL.) Demirbaş desteği olarak, Tarım ve hayvancılık sektörüne ait projelerde sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili demirbaş maliyetleri için vergiler dâhil en fazla 90.000 TL, diğer sektörlere ait projelerde sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil en fazla 110.000 TL hibe desteğinde bulunulduğu ayrıca eski hükümlüler için destek miktarı Toplam tahsis edilecek bütçe miktarı, hiçbir şekilde tarım ve hayvancılık sektörüne ait projelerde vergiler dahil 90.000 Türk Lirasını, diğer sektörlere ait projelerde vergiler dahil 110.000 Türk Lirasını geçmeyecek.”

MESLEK EDİNECEKLER

İl Müdürü Metin, projenin amacı engelli ve eski hükümlülerin kendi iş yerlerini kurmasına ve istihdamlarına yardımcı olmak, engellilerin mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyon kursları sayesinde meslek edinmiş olanlarının işgücü piyasasına entegrasyonunu sağlanmasının kolaylaştırılması amaçlandığını belirtti.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.