Kırıkkale’de cepleri yakan uygulama
Kırıkkale’de birçok hanede yaşanan arızalar hem can sıkıyor hem cep yakıyor. Arızaların giderilmesi için firmaları arayan vatandaş, aradığına arayacağına pişman oluyor. Nedeni ise servis ücretlerinin aşırı yüksek olması.
Türkiye’de olduğu gibi Kırıkkale’de bir ailenin yaşadığı arızalar, hem can sıkıyor hem de cep yakıyor. Elektrik arızasından, kombi ve su tesisatı arızasına varıncaya kadar firmaları aramak zorunda kalan vatandaş, arızanın giderilmesiyle bir oh çekiyor ancak karşılığında istenilen servis ücretini duyunca kulaklarına inanamıyor. Arıza için gelen servis elamanın bir anahtarı veya bir tornavidayı çevirmenin karşılığında istediği ücret neredeyse parmak ısırtıyor. Çünkü vatandaş, en küçük arızanın karşılığında 500 TL ücret ödemek zorunda kalıyor.
Artan enflasyona bağlı olarak yükselen fiyatlar aynı zamanda mekanik ve elektronik eşyaların parça fiyatlarını da uçurmuş durumda. Servis ücretiyle birlikte parça fiyatının da eklenmesi sonucu, evde oluşan bir arızanın bedeli neredeyse tamir edilen eşyanın üçte bir fiyatına ulaşıyor. Bu durum vatandaşların cebini yakarken, aynı zamanda canını da sıkıyor. Fiyatlar doğal olarak servis yapılan mahallelere göre değişkenlik gösteriyor. Özellikle kent merkezi dışında yapılacak bir tamirat için istenilen servis ücreti neredeyse iki katına ulaşıyor.
Öte yandan aynı durum otomobiller için de geçerli. Aracı bozulan sürücüler tamir bakım için gittikleri işyerlerinde el emeği olarak tabir edilen işçilik ücreti karşısında şaşkınlık yaşıyor. Yolda aracı kalanlar için ayrı bir tarifenin uygulandığı Kırıkkale’de, sürücüler servis ücreti ödemeye adeta mecbur kalıyor. Aşırı servis ücretleri konusunda tepkisini dile getiren Kırıkkaleli A.K isimli vatandaş, ”serbest piyasa var deniliyor. Ancak bakıyoruz bütün firmaların tarifeleri sözleşmiş gibi aynı. Kısaca mağdur olan vatandaş istenilen ücreti ödemek zorunda bırakılıyor” dedi.
Kırıkkale’de bir çok aileyi ilgilendirecek servis ücreti konusunun yasal bir zemininin olup olmadığını merak ettiğini belirten A.K, “Türkiye hukuk devletidir. Esnaflık ise Ahilik Ahlakı gerektirir. Bunları takip edecek merci kimdir, neresidir? Var ise neden takip edilmiyor. Geçimin zorlaştığı ülkede yazık değil mi vatandaşa.” diye tepki gösterdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.