Kırıkkale turşuya yöneldi

Kırıkkale turşuya yöneldi

Kırıkkale’de eylül ayı başından itibaren başlayan kış hazırlıklarından salçalık yapımı hafifledi. Kent halkı şimdide kış hazırlıkları arasında yer alan turşuluk yapımına yöneldi. Kışlık turşu yapımında en ucuz maliyetlisi ise domates turşusu.

Yaz sezonu Eylül ayı Kırıkkale’de salçalık ayı oldu. Kış hazırlıkları arasında yer alan salçalık yapımı bu günlerde hafifledi. Sonbahar ayına girilmesiyle birlikte kent halkı turşu yapımına yöneldi. Kış hazırlıkları arasında yer alan turşu yapımı kent halkının olmazı olmazlarından. Bu nedenle kentin hemen hemen her bölgesinde bugünlerde turşu yapılıyor. Turşu yapımında bugünlerde en ucuz maliyet gerektiren ise domates turşusu oldu.

YEŞİL DOMATES UCUZLADI

Sezon sonuna girilmesiyle birlikte tarlada domateslerin kızarması artık mümkün olmuyor. Geride ise sadece yeşil domates kalıyor. Yeşil domates ile yapılan turşunun lezzeti de diğerlerinden hiçte aşağı değil. Pazarlarda tezgahların çoğunluğunu kızarmamış yeşil domatesler oluşturuyor. Yerli halkın tarlasında kalan yeşil domatesler ise tezgahlarda fiyatı epey ucuzladı. Turşuluk için tezgahlara gelen yeşil turşuluk domatesler 5 TL’ye kadar düştü. Salatalık fiyatları 30 ile 40 TL’ye kadar yükseldi. Turşuluk kullanımı için ihtiyaç duyulan biberin fiyatı 30 TL de sınırlanırken, sarımsağın fiyatı ise değişiyor. Kilosu 15 TL’den başlayan sarımsak 40 TL’ye kadar çıkıyor.

yesil-domates-tursusu-nasil-yapilir-kaynayan-suyla-yesil-domates-tursusu-nasil-yapilir-1661938690-7087.webp

ÇOK FAYDASI VAR

Kırıkkale’de hemen hemen her evde tüketilen yeşil turşunun faydaları ise saymakla bitmiyor. İşte faydaları :

”Diyetetik lif bakımından zengin olan yeşil domates sindirim siteminin daha iyi çalışmasını destekler. Aynı zamanda vücudun yağ yakımıza yardımcı olur. Fazla yağı enerjiye çevirir. Yapılan araştırmalarda da içinde bulunan ATF4 adlı protein maddesi kas ve kemik sistemini güçlendirerek hastalıklardan uzak tutuyor. Yaşlılığa bağlı gelişen kas erimesini de engelliyor. 2 ay boyunca düzenli tüketildiğinde kasların yüzde otuz oranda daha güçlü olmasını destekliyor. Yeşil domates anti karsinojenik ve anti bakteriyel özellikleri sayesinde vücutta serbest dolaşan radikallerin sayısını azaltarak bağışıklığı güçlendirir. Böylece vücuda girmeye çalışan ya da oluşmaya çalışan tümörlü hücreleri engeller. Al yuvar üretimini artırarak temel savunma mekanizması hazırlar. Vücutta bulunan zararlı hücreleri dışkılama ve idrar yolu ile atmaya yardımcı olur. Yüzyıllar boyunca kabukları tıbbi ilaçlarda kullanılan yeşil domates cilt ve cilt hastalıklarına da iyi geldiği bilinir. Deforme hücreleri yenilemede etkili olan besin kellik ve kepek gibi saç rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır. Göz içerisindeki vitamin ve mineral dengesini sağlayarak kuruluk kaşıntı ve görme gibi problemlerin yaşanma ihtimalini azaltır. İçerdiği yüksek kalsiyum sayesinde vücuda yeterli enerjiyi sağlayarak gün boyu yorgunluk gibi rahatsızlıkların yaşanmasını önler.”

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.