Kaza ve kader değil katliam
Kırıkkale Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan bir grup Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasında ölenleri anarak sorumluları protesto etti. KAZA...
Kırıkkale Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan bir grup Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasında ölenleri anarak sorumluları protesto etti.
KAZA DEĞİL, CİNAYET
'Kaza değil, cinayet', 'Acımız, öfkemiz büyük. Sorumlular hesap versin' yazılı dövizler taşıyan grup adına açıklama yapan, KESK Kırıkkale Şubeler Platform Dönem Sözcüsü Yüksel Şahin, "Türkiye işçi sınıfının iş cinayetlerine, güvencesiz çalıştırmaya karşı sabrı kalmamıştır. Çünkü biz biliyoruz ki bu katliam kaza ile olmamıştır. Yine çok iyi biliyoruz ki, önceki cinayetlerde olduğu gibi işçi kardeşlerimizin ölümü kader değildir. Özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenler Soma'da yaşananların başlıca sorumlularıdır" diye konuştu.
YÜREĞİMİZ YANIYOR
“Yüreğimiz yanıyor! Türkiye işçi sınıfı Soma’da yitirdiği arkadaşlarının anısı önünde ayağa kalkıyor. Sadece işçiler değil tüm Türkiye, onların anısını yaşatmak, yakınlarına başsağlığı dilemek, Soma’nın acısını paylaşmak ve sorumlulardan hesap sormak adına bugün işyerlerinde, sokaklarda, meydanlarda bir araya geliyor. Soma’da yüzlerce işçinin can verdiği katliam bu ülkede biraz olsun vicdanı olan, bir az olsun onuru olan herkes için bir milat olacaktır. Türkiye işçi sınıfının iş cinayetlerine, güvencesiz çalıştırmaya karşı sabrı kalmamıştır”
KARDEŞLERİMİZİN ÖLÜMÜ KADER DEĞİLDİR
“Çünkü biz biliyoruz ki bu katliam kaza ile olmamıştır. Ve yine çok iyi biliyoruz ki, önceki cinayetlerde olduğu gibi işçi kardeşlerimizin ölümü kader değildir. Özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenler Soma’da yaşananların başlıca sorumlularıdır. Yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı madenler, özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşanmıştır. 2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetleri yüzde 40 artmıştır. Bunun nedeni özelleştirmedir, taşeronlaştırmadır, maliyetleri düşürmek için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin savsaklanmasıdır, TTK bünyesinde çalışan işçi sayısının üçte bir oranında azaltılmasıdır”
EĞİTİM-SEN BİNASINA KADAR YÜRÜDÜLER
“Bu dönüşüm sayesinde Soma’da katliamın yaşandığı işletmenin patronun övündüğü rakamlar ortaya çıkmış, kömürün tonunun maliyetini 130 dolardan 23 dolara düşmüştür. Bunun tasarrufun bedeli de yüzlerce işçinin ölümüyle ödenmiştir. Özelleştirme ve taşeronlaştırma politikaları sonrası Türkiye ölümlü maden kazalarında Avrupa’da birinci sıraya yükselmiştir. Dünyada ise bu alanda ilk üç sırada yer alan Türkiye maalesef bu sene birinciliği kimseye kaptırmayacaktır” dedi. Açıklamanın ardından Eğitim-Sen binasına kadar yürüyen grup, daha sonra olaysız dağıldı.
KIRIKKALE HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.