Karaahmetli Tokmak Köfte coğrafi işaret tescil belgesini aldı
Kırıkkale’nin yöresel lezzetlerinden biri olan Karaahmetli Tokmak Köfte, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili alarak resmen tescillendi.
Tescil sürecini başlatan ve takip eden Kırıkkale Pastacılar Aşçılar Kebapçılar Derneği Başkanı Özgür Dönmez, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özgür Dönmez, 19 Şubat 2023 tarihinde başlattıkları tescil sürecinin tamamlandığını ve coğrafi işaret belgesini, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe’den teslim aldıklarını belirtti. Dönmez, “Kırıkkalemizin turizm cenneti Karaahmetli Köyü’nün dillere destan Tokmak Köftesi’ni tescillemek için çıktığımız bu yolda mutlu sona ulaştık. Başta Karaahmetli köyüne, Kırıkkale’ye, Türk ve dünya mutfağına bir marka kazandırmanın gururunu yaşıyoruz,” dedi.
Tescil süreciyle birlikte Karaahmetli Tokmak Köfte’nin, Kırıkkale merkezi ve ilçelerini kapsayan 8 ayrı noktada satışına başlanacağı müjdesini de veren Dönmez, bu başarının sadece bir yemek tescili olmadığını, aynı zamanda Kırıkkale’nin gastronomi alanındaki görünürlüğünü artıracak önemli bir adım olduğunu vurguladı.
“Kırıkkale’nin yöresel yemeği yok” algısının bu tescil ile yıkıldığını söyleyen Dönmez, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Memleketimizde hâlâ tescillenmeyi bekleyen birçok yöresel yemek var. Buradan Kırıkkale’de gastronomi alanında faaliyet gösteren dernek ve kişilere açık çağrıda bulunuyorum: Açtığımız bu yolda yürümeye devam etsinler. Kırıkkale mutfağının tanıtılmasının ve kalıcı hale gelmesinin tek yolu, coğrafi işaretli ürün sayısının artmasıdır.”
Dönmez ayrıca, süreç boyunca Karaahmetli Tokmak Köfte’nin yurt içinde ve yurt dışında tanıtımı için çaba gösteren Karaahmetli ve Kırıkkaleli hemşehrilerine, dernek yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Karaahmetli Tokmak Köfte’nin tescillenmesiyle birlikte, Kırıkkale gastronomisinin marka olma yolculuğunda yeni bir dönem başlamış oldu.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.