İhracatımız artarak rekorlar kırıyor
KIRIKKALE'NİN HAZİRAN AYI İHRACATI YÜZDE 80 ARTARAK 917 BİN DOLARA YÜKSELDİ Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Haziran...
KIRIKKALE'NİN HAZİRAN AYI İHRACATI YÜZDE 80 ARTARAK 917 BİN DOLARA YÜKSELDİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Haziran ayı ihracat rakamlarını Kırıkkale'de açıkladı. TİM verilerine göre Haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar oldu.
CUMHURBAŞKANIMIZ ÜLKEMİZ İÇİN HAYIRLARA VESİLE OLSUN
Yılın ilk 6 aylık toplam ihracatı, yüzde 7,3 artışla 79 milyar 935 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birlik kaydından muaf ihraç kalemleri hariç net mal ihracatının ilk 6 aydaki kümüle artış performansı ise yüzde 6,7 oldu. Büyükekşi, güncel ekonomik ve politik konular hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı sicimlerinde, tüm adaylara başarılar dileyen Büyükekşi, seçim sürecinin ülkemizin demokrasisi derinleştirmesini, toplumsal uzlaşı ve mutabakat zeminim öne çıkarmasını diledi. İlk defa doğrudan seçeceğimiz Cumhurbaşkanımızın ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni etti.
KIRIKKALE SİLAH VE SAVUNMANIN MERKEZİ
Kırıkkale'nin silah ve savunma merkezi olduğunu hatırlatarak, yatırım teşvik sisteminde 4. bölgede bulunan Kırıkkale'ye iş, adamlarını yatırım yapmaya davet etti. TİM Başkam Mehmet Büyükekşi, "Merkez Bankasının piyasa dinamiklerinin ge- isinde kalmadan kademeli faiz indirimlerine pro-aktif bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Yüksek faiz firmaların yat-n -u iştahını negatif etkiliyor" dedi. Büyükekşi, "IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi yüzünden Irak'a ihracatımızda sıkıntılar yaşanmaya başladı. Haziran ayında ihracatımız yüzde 21 gerilerken, Haziran ayı bazında Irak en fazla ihracat yaptığımız 3. ülke konumuna düştü. Şu aşamada sadece alternatif Kerkük yolu üzerinden sınırlı miktarda ticaret yapılabiliyor" diye konuştu.
AB EKONOMİLERİNDEKİ TOPARLANMA VE
CANLANAN TALEP RÜZGÂRIM DEĞERLENDİRMELİYİZ
FED'in politika faizlerinin uzun vadede geleceği seviyeyi aşağı yönlü olarak revize ettiğini hatırlatan Büyükekşi, "ABD'nin büyüme beklentisi de yüzde 2.9'dan yüzde 2.1-2.3 aralığına getirildi. Fed ayrıca, aylık tahvil alım hacmini 10 milyar dolar daha azaltarak 45 milyar dolardan 35 milyar dolara düşürdü" diye konuştu. Büyükekşi, Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen ek parasal genişlemeyle birlikte AB'nin büyümesi ve artan iç taleple, ithalatının artış trendine girmesini beklediklerini söyledi.
İLK ÇEYREKTE BÜYÜMENİN KALİTESİ BİZLERİ MEMNUN ETLİ
2014'ün ilk çeyreğinde Türkiye'nin tüm uluslararası tahminleri aşarak, yüzde 4,3 büyüdüğüne dikkat çeken Büyükekşi, " Türkiye bu büyüme temposuyla gelişen ülkeler arasında 4. sırada yer aldı. Türkiye aynı zamanda yılın ilk 4 ayındaki ihracat artış performansları karşılaştırıldığında Çek Cumhuriyeti ve Polonya'nın ardından Avrupa'da 3.sırada yer aldı. İhracata dayalı büyüme bizi yukarılara taşıdı" diye konuştu. Büyükekşi, dış ticaret açığının yüzde 25 gerilemesinin makroekonomik politikaların ne kadar isabetli olduğunu gösterdiğini ifade etti.
FAİZ İNDİRİMLERİ PRO-AKTİF ŞEKİLDE DEVAM ETMELİ
Büyükekşi, MB'nin geçen hafta gerçekleştirdiği faiz indirimini "kısıtlı" olarak tanımladı. "'Geçen hafta Merkez Bankası, borç verme faizini 0,75 puan daha indirerek yüzde 8.75 seviyesine çekti Biz Merkez Bankası'nın piyasa dinamiklerinin gerisinde kalınmadan kademeli faiz indirimlerinin pro-aktif bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Yüksek faiz oranı bilhassa tüm sektörlerdeki firmaların yatırım iştahını negatif etkiliyor. Faiz düşüşünün devamıyla rekabetçi kur seviyelerinin korunması gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Büyükekşi, "AB-28 ülkelerinin ilk 4 aylık ithalatı yüzde 2 geriledi, 13 milyar Euro daraldı. Biz aynı dönemde AB'ye ihracatımızı yüzde 14 artırdık. Talebin daraldığı bir pazara daha fazla hacimde ihracat yapmak, belirgin bir fiyat baskısı yaratıyor. Bu da kurların belli bir seviyede tutunmasını gerektirir" dedi.
IRAK EN FAZLA İHRACATI YAPTIĞIMIZ ÜLKELER SIRALAMASINDA 2’LİTNE 3’LÜĞE GERİLEDİ
Irak'ta yaşanan son gelişmelere değinen Büyükekşi şöyle konuştu: "Irak'ta yaşanan son gelişmeler bizleri endişeye sevk ediyor. IŞİD'in 80 vatandaşımızı kaçırması bizleri hayli üzdü. Diğer taraftan IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi yüzünden Irak'a ihracatımızda sıkıntılar yaşanmaya başladı. Sadece alternatif Kerkük yolu üzerinden çok sınırlı miktarda ticaret yapılabiliyor.
REKORLAR KIRIYOR
Irak’ta, yıllık 12 milyar dolar ihracat ile Almanya'nın ardından ikinci büyük ihraç pazarımız. 2014'ün ilk 5 avında Irak'a ihracatımız yüzde 11 artışla 5 milyar 40 milyon dolara yükseldi. Ancak Haziran ayında aylık ihracat yüzde 21 geriledi. Suriye'de de benzer şekilde krizle beraber ilk dönemde ihracatımız ciddi şekilde düştü, ancak doğal olarak gerçekleşen talep ve ihtiyaçları karşılamak üzere ihracatımız tekrar artarak rekorlar kırıyor. Irak'ta oluşan kaybımızı yeni hedef pazarlardaki performansımızla telafi edeceğiz, Nasıl ki 2009'da Avrupa pazarındaki krizi Orta Doğu pazarıyla aştıysak şu anda Orta Doğu'da yaşanan daralmayı da canlanan AB pazarı ile telafi edeceğiz'
İHRACAT RAKAMLARI
Mehmet Büyükekşi tarafından açıklanan Haziran ayı rakamlarından bazı başlıklar ise şöyle:
Haziran ayında ihracat, geçen yılın aynı ayma göre yüzde 6,6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar oldu. Irak'a olan ihracatın olağan seyrinde devam etmemesinin ihracat artışına 2,5 puan negatif etkisi oldu.
İlk 6 ayda ihracat yüzde 7,3 artışla n9 milyar 935 milyon dolar oldu.
Son 12 aylık ihracat ise yüzde 2,6 artışla 156 milyar 594 milyon dolara yükseldi.
Haziran ayında en fazla ihracatı 2 milyar 31 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, 1 milyar 601 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörü ise 1 milyar dolar 524’ün milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.
Haziran ayında en fazla ihracat artışını yüzde 31 ile fındık ve mamulleri sektörü yakaladı. Bu sektörü yüzde 21 ile tütün ve yüzde 15 ile kimyevi maddeler sektörleri izledi.
Haziran ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya. İngiltere, Irak. Fransa ve İtalya oldu.
Almanya'ya ihracat yüzde 10, İngiltere'ye ihracat yüzde 22. Fransa'ya ihracat yüzde 12 İtalya'ya ihracat yüzde 18 aitti. Irak'a ihracat ise yüzde 21 geriledi.
En fazla ihracat yapılan 10 ülke arasında en yüksek ihracat artışını yüzde 40 ile İran'a gerçekleştirdik.
Haziran ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu. Haziran'da Umman'a ihracat yüzde 181, Katar'a yüzde 154, Hırvatistan'a yüzde 108, Suriye'ye yüzde 94, Güney Kore'ye yüzde 64 arttı.
Haziran ayında AB'ye ihracat yüzde 15 artarken, Kuzey Amerika'ya yüzde 12 ve Ortadoğu'ya yüzde 2 ihracat artışı yakalandı.
En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatım en fazla artıran il yüzde 13,3 artışla İzmir oldu.
En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 13 artışla İzmir oldu.
İzmir'i yüzde 12 artışla Denizli ve Kayseri, yüzde 8 ile İstanbul, Manisa ve Sakarya, yüzde 6 ile Kocaeli, yüzde 5 ile Bursa, yüzde 1 ile Gaziantep takip etti. Ankara'nın ihracatı ise yüzde 3 geriledi.
Kırıkkale'nin Haziran ayı ihracatı yüzde 80 artarak 917 bin dolara, ilk 6 aylık ihracat ise yüzde 82 artarak 4 milyon dolara yükseldi.
MKE VE TÜPRAŞ GİBİ ÖNEMLİ TESİSLERİMİZ VAR
Vali Ali Kolat, Haziran ayı ihracat rakamlarını Kırıkkale'de açıkladığını dile getirerek, “Kırıkkale Cumhuriyet ile birlikte doğan bir şehir MKE ile oluşan bir şehirdir. Özel sektörün gelişmediği yerlere baktığımız zaman orada kamu sektörü ön plandaysa maalesef özel sektör gelişmiyor. Kırıkkale’de nüfus olarak bütün iller var. Her ilden bir kişi var. MKE ve Tüpraş gibi önemli tesislerimiz var”
GELİN BURADA YATIRIM YAPIN
Teşvik bakamından 4. Bölgede olduğumuzu belirten Kolat, “Sanayi Bölgesine yatırımda ise 5. Bölge teşvikinden yararlanıyoruz. Buna rağmen bizler işadamlarımızın peşine düşüyoruz ‘Gelin burada yatırım yapın’ diye. Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi son derece önemlidir. MKE bir parça ürününü alt yüklenicilere ve özel sektöre yaptırıyor. Kırıkkale’de 50 bine yakın emeklimiz var. Çok önemli bir potansiyel var ilimizde” diye konuştu.
KIRIKKALE, ORTA ANADOLU'NUN MERKEZİ
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök ise; “Kırıkkale, Orta Anadolu'nun merkezinde, İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak yöresinde yer alır. Kırıkkale devlet karayollarının kesiştiği, ülkemizin doğudan batıya, güneyden kuzeye giden vasıtalarının geçtiği önemli bir kavşaktadır. Kırıkkale'nin karayolundan sonra diğer önemli ulaşım bağlantısı da demiryoludur. Özellikle Ankara Yozgat - Sivas hızlı tren hattının tamamlanmasıyla ilin cazibesi artacaktır”
ÇOK ÖNEMLİ BİR POTANSİYEL
“2013 TÜİK verilerine göre 274.658 kişi olan ilin nüfusunun 195.971 kişisi il merkezinde yaşamaktadır. 2012 yılına göre ilçe nüfusları artarken il merkezinin nüfusu 4.654 kişi azalmıştır. İlimiz 2013 yılında 15.089 kişi göç almış ama 17.818 kişi de göç vermiştir. Bu anlamda Kırıkkale göç veren bir il durumundadır. İlimizde kilometre kareye 61 kişi düşerken ortalama hane halkı büyüklüğü 3,5 kişidir. Bu Türkiye ortalamasının (3,8) altındadır. Nüfusun %85'i il ve ilçe merkezlerinde yaşarken geriye kalan %15'lik kesim köylerde yaşamını sürdürmektedir. Kırıkkale genç bir nüfusa sahiptir. Nüfusun %46'dan fazlası (127.293 kişi) 30 yaşın altındadır. Bu gençler eğer doğru bir şekilde eğitilip istihdam edilirse ilimiz için çok önemli bir potansiyeldir”
TÜRKİYE'NİN YAŞANABİLİR İLLER ARAŞTIRMASI
“Kalkınma Bakanlığı tarafından 2011 yılında yapılan "İllerin ve Bölgelerin Sosyo - Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması" araştırmasına göre Kırıkkale, 81 il arasında gelişmişlik açısından 41. sırada ve 4. derecede gelişmişlik grubunda yer almaktadır. İş Bankasının "İllerin Gelişmişlik Düzeyi Araştırmasına" göre Kırıkkale en hızlı gelişen iller arasında yer almaktadır. 2010'da 47. sırada olan ilimiz 2012'de 40. sıraya yükselmiştir. Kırıkkale'de de sosyal göstergelerdeki iyileşmenin söz konusu yükselişlerde etkili olduğu görülmektedir. Ancak Finansal gelişmişlik açısından ilimiz maalesef 58. sırada yer almaktadır. CNBC-e Business Dergisi tarafından 2011 yılında hazırlanan "Türkiye'nin Yaşanabilir İller Araştırması" verilerine göre ise Kırıkkale, genel sıralamada 11., ekonomide 55., eğitimde 31., sağlıkta 3., güvenlikte 73., kent hayatında 70. ve kültür sanat 6. sırada yer almaktadır”
TREND DEVAM ETMELİ
“Ankara çekim merkezinin etkisinde olan Kırıkkale'de işgücüne katılma oranı ve istihdam oranı Türkiye ortalamasının gerisindedir. 2012 yılı verilerine göre, Kırıkkale'de bu oranlar sırasıyla %41,7 ve %38 olurken, ülke ortalamaları %50,8 ve %46,8'dir. Kırıkkale'nin rekabetçilik ve yenilikçilik kapasitesi oldukça düşüktür. İlin ülke ihracatı içerisindeki payı neredeyse yüzde sıfırdır, kişi başına düşen ihracat tutarı ülke ortalamasının onda biri seviyesindedir ve marka ile patent başvuru sayıları ülke ortalamasının oldukça gerisindedir. Ülke genelinde teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırımların ancak binde biri Kırıkkale'de bulunmaktadır. Ancak Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre ilimiz Mayıs 20I4'te ihracatını en fazla artıran ilk on il arasında yer almaktadır. 2012 yılında yaklaşık 8 milyon dolar olan ihracatımız 2013 yılında %71 artarak 13.7 milyon dolar seviyesine çıkmıştır. Aynı dönemde ithalatımız ise 4,7 milyon dolardan 3,8 milyon dolara gerilemiştir. Bu trend devam etmeli ve ilimizi çok daha üst seviyelere çıkarmalıyız”
KIRIKKALE İMALAT SANAYİNDE MAKİNE SANAYİNDE YOĞUNLAŞMIŞTIR
“Genel olarak İlimizde özel sektör yatırımlarının azlığı dikkat çekmektedir. İl merkezindeki kamu tesisleri kent merkezine sanayi şehri görünümü kazandırırken, ilçelerde tarımsal ağırlıklı bir ekonomik yapı hakimdir. Kırıkkale imalat sanayinde makine sanayinde yoğunlaşmıştır. Kamuya ait büyük işletmeler, özelleşen TÜPRAŞ ve mobilya sektöründeki Moda Life öne çıkmaktadır. Tarımsal ürün olarak hububat, ayçiçeği, şeker pancarı, kavun, karpuz ve üzüm yaygın olarak üretilmektedir”
47.170 EMEKLİ VAR
“İlimizde toplam 4.126 işyeri olup toplam aktif olarak çalışan 57.202 kişi ve 47.170 emekli vardır. Aktif olarak çalışanların 30.624 kişisi SSK'lı, 10.262 kişisi Bağkur'lu ve 16.316 kişisi ise memur olarak çalışmaktadır. Genellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler ağırlıklı olarak faaliyet göstermektedir. İlimizde 212 Anonim Şirket, 2 İktisadi Devlet Teşekkülü (İDT), 2 Kolektif Şirket, 80 Kooperatif, 1014 Limited Şirket, 348 Gerçek Kişi Ticari İşletmesi, 10 Kamu Kuruluşu, 1 Müessese, 1 Diğer İktisadi İşletmeler ve Itane de Girişim Ortaklığı bulunmaktadır. TÜPRAŞ’ta 884 kişi, OSB'deki fabrikalarda çalışan kişi 1.236 iken (900 kişisi Moda Life’ da), MKE Fabrikalarında 2038 işçi ve 971 memur çalışmaktadır”
11 FİRMAYA ARSA TAHSİSİ YAPILMIŞTIR
“Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi'nde 32 firma inşaatlarını tamamlayarak üretime geçmiştir. 3.000-5.000 kişiye yeni istihdam alanı sağlanacağı öngörülmektedir. Kırıkkale Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi İlimi/in Arpalık Çukuru Mevkii'inde 500 dönüm arazi üzerine 60 parsel olarak planlanmaktadır. Silah İhtisas OSB Türkiye'de ilk olma özelliğini taşımaktadır. Kırıkkale olarak Türkiye Savunma Sanayii'ne önemli katkılarda bulunacağı düşünülmektedir. Keskin Organize Sanayi Bölgesi 1. Etapta 25, 2. Etapta 58 parsel olmak üzere toplam 83 parselden oluşmaktadır. Keskin Organize Sanayi Bölgesi üzerinde 2 adet üretimde olan firma, 2 adet inşaat halinde olan firma, 5 adet proje aşamasında firma bulunmakta olup toplam 11 firmaya arsa tahsisi yapılmıştır. 06.09.2011 Tarihinde Organize Sanayi Bölgeleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle yatırımcılara %90 ücretsiz yer tahsisi yapılması başlamıştır. İl merkezinde küçük ölçekli sanayi esnafının ihtiyaçları doğrultusunda düzenli ve modem bir mekân oluşturmak amacıyla, Yahşihan İlçesinde 24,5 hektar üzerine 376 işyeri kapasiteli ve 816 çalışanı ile il ekonomisine önemli bir yer tutmakta olan Kırıkkale Küçük Sanayi Sitesi inşası yapılarak faaliyete geçirilmiştir” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Kırıkkale’de 2013 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren şirketlere plaketleri takdim edildi.
- Mispa Mobilya Sanayi temsilcisi Zekeriya Canpolat
- Emniyet Sanayi Firması temsilcisi Emre Baştuğ
- Karakoyunlu Transport Firması temsilcisi Cengiz Öztürk.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.