Hz. İbrahim Neslinden Hz. Muhammed Türk Müdür? (1)
Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed, “Son Peygamber” olup, Yüce Yaratan tarafından bütün Âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir. Kâinat ona hürmeten yaratılmış olup, bütün insanlar, cinler ve peygamberler ondan şefaat dileyeceklerdir. Zira O, bütün kâinatın peygamberidir. Cenab-ı Allah, Kur’an-ı Kerim’inde; “And olsun ki biz, Allah’a kulluk edin diye her Ümmet’e bir Peygamber gönderdik” (Nahl s.36) buyurmaktadır. Bir başka Ayetinde; “Rabbin, kendilerine ayetlerimizi okuyan bir Peygamberi memleketlerinin ana merkezine göndermedikçe, o memleket helak edici değildir.” (Nahl s.59) buyurmaktadır. Her kavme mutlaka bir Peygamber gönderildiğini bu iki Ayet-i Kerime’den anlamaktayız. (1)
Hz. İbrahim’in, Türük’ten hareketle kendisinin Türk olduğunu ve KANTURA adında Türk bir prensesle evlendiği rivayet edilir. Hz. Muhammed’in; “Kantura Oğullarına ilişmeyiniz. mürüvvet, nimet ve saltanat onların olacak” diye bir hadisi vardır. (2)
Hz. İbrahim tezinden hareketle, Hz. İsmail’in soyundan gelen Hz. Muhammed’in de Türk olduğu ileri sürülmektedir. Arap kaynaklarının Peygamberimiz ve ailesi için söylenen “Arab-ı Müstağribe” sözü “Garip Arap, Yabancı Arap, sonradan Araplaşan” manalarına gelmektedir. Mısır Kralı Mukavvis, Peygamberimize dört cariye gönderir. Hz. Muhammed, bunlardan “Mariye” isimli Türk kızı ile evlenir ve Mariye’den oğlu İbrahim doğar. (3)
Prof. İsmail Hakkı İzmirli, Hz. Muhammed ve çevresinin Türklüğünü sadece Hz. İbrahim’in Arap Yarımadasına gelmesiyle sınırlı tutmuyordu. Evs ve Hazreç kabileleri, Mezopotamya’dan Sümer ilinden kalkıp, Yemen’e gelmişler buradan da Medine’ye göçmüşlerdi. Kendilerinde Türk Kültürü görülmekte ve Türk olabilecekleri anlaşılıyor.(4)
--------------------------------------
Figür-207-Hz. İbrahim’in Ur’dan Göç Ettiği Harran Şehri
(1) Diyanet İşleri Başkanlığı, Kur-an-ı Kerim, Nahl Suresi, s,36-59 Ayetler,
(2) Prof. Dr. Zekeriya Kitapçı, Hz.Peygamberin Hadislerinde Türk Varlığı, TDAV Yay. s.38
(3) Muharrem Kılıç, Gizlenen Türk Tarihi ve Hz. Muhammed, TÇ Yay. İstanbul, 2007, s.119
(4) İ.Hakkı İzmirli, Peygamber ve Türkler, 2. Türk Tarih Kongresi Tebliğleri, C.1,1937, s.1013
Devamı yarın