Havamız temiz

Havamız temiz

Kırıkkale Çevre Sağlığı Komisyonu raporlarına göre 12 noktadan Hava kirliliği ölçülen Kırıkkale, yaz ayında kirlilik kalitesi bakımından sayılı iller arasında yer alıyor. Ancak kış ayında katı yakıtlar Kırıkkale’nin havasını bozuyor.

Kırıkkale Çevre Sağlığı komisyonu Kırıkkale’nin hava kirlilik oranlarını ölçtü. Rapor haline getirilen ölçümlere göre Kırıkkale hava kalitesi bakımından 12 noktadan partikül maddeler karbon monoksit , kükürt dioksit , azot dioksit ve ozon oranı ölçümleri yapıldı. Rapor haline getirilen ölçümlerde Kırıkkale’nin yaz aylarında hava kirliliği oranı sayılı iller arasında yer aldığına dikkat çekilirken, kış aylarında ise katı yakıtların hava kalitesini olumsuz yönde etkilediğine yer veriliyor. Raporda her ne kadar kış aylarında Kırıkkale’nin hava kirlilik oranı değişmiş olsa da minimum seviyelerde kontrol altına alınabildiğini dikkat çekiliyor.

Kırıkkale’nin hava kirlilik oranı için hazırlanan Çevre Sağlığı komisyonu raporunda şu görüşlere yer verildi. Modern yaşamın getirdiği şehirleşmenin bir sonucu olan hava kirliliği, yerel ve bölgesel olduğu kadar küresel ölçekte de etki alanına sahiptir. Hava kirliliğinin insan sağlığına önemli etkileri olması sebebiyle, hava kalitesi konusuna tüm dünyada büyük önem verilmektedir. Hava kirliliği problemlerini çözmek ve strateji belirlemek için, bilimsel topluluk ve ilgili otoritenin her ikisi de atmosferik kirletici konsantrasyonlarını izlemek ve analiz etmek konusuna odaklanmışlardır.

İlimiz genelinde 12 adet meteroloji istasyonları bulunduğu, Kırıkkale – kırıkkale hacılar – Balışeyh – Delice – Karakeçili - Keskin – Çelebi - Sulakyurt – Delice Taşyazı – Keskin Kasımağa Köyü – Yahşihan – Yahşihan Kılıçlar Köyü olup bu istasyonların verileri İl Müdürlüğünce Çevre ve Şehircilik Bakanlığına aktarıldığı, Yetkililerce yapılan kontrollerde eksoz emisyon raporu olmayan ve günü geçen araçlara cezai işlem yapılmakta olup gerekli durumlarda araçlar trafikten men edildiği, yetkililerin hava kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi konusunda sorumluluklarının yanı sıra, halk sağlığını doğrudan etki eden bir konu olması sebebiyle, kamuoyuna iletişim araçları vasıtasıyla hava kirliliği güncel bilgilerini sunması da sorumlulukları arasında olduğu,

İlimizde dış ortam hava kalitesine ilişkin parametrelerin yönetimi Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği gereğince gerçekleştirilmekte. Ancak farklı kirleticilere ait ölçümleri anlamak bu konuda çalışan bir bilim insanı için mümkün olsa bile genel halk ve yerel otoriteler için oldukça zor olmaktadır. Bu sebeple, hava kirliliğinin/hava kalitesinin durumunu kamuoyuna açıklarken halkın kolayca anlayabileceği bir sınıflama sistemi kullanıldığı,

İlimizde ve Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan, Hava Kalitesi İndeksi denilen bu sınıflama sistemi ile havadaki kirleticilerin konsantrasyonlarına göre hava kalitesi için iyi, orta, kötü, tehlikeli şeklinde derecelendirme yapılmakta, Dünyanın pek çok ülkesinde indeks hesaplanmasında kullanılan yöntem ve kriterler, kendi ülkelerinde uygulanan hava kalitesi standartlarına uygun şekilde oluşturulmuş, Bir ulusun hava kalitesinin iyileştirilmesi konusundaki başarısı, yerel ve ulusal hava kirliliği sorunları ve kirlilik azaltmadaki gelişmeler konusunda doğru ve iyi bilgilendirilmiş vatandaşların desteğine bağlı olduğu, Bir bölgedeki kirletici seviyelerini anlamak için uygun bir aracın geliştirilmesi büyük önem arz etmekle birlikte Bu araç, vatandaşın hava kirliliği seviyesi hakkında doğru ve anlaşılabilir şekilde bilgi sağlarken, aynı zamanda ilgili otoritelerin toplum sağlığını korumak için önlem almaları konusunda kullanılabilir olması gerektiği,

Bu amaçla, geliştirilen standart değerler, gerek uyarıcı ve anlaşılabilir olması gerekse de kullanımı açısından yaygın olarak bir indekse çevrilerek sunulabilmekte, Belli bir bölgedeki hava kalitesinin karakterize edilmesi için illerin kendi sınır değerlerine göre dönüştürdükleri ve kirlilik sınıflandırılmasının yapıldığı bu indekse Hava Kalitesi İndeksi adı verilmektedir. İndeks belirli kategorilerde farklı tanım ve renkler kullanılarak ifade edilmekte ve ölçümü yapılan her kirletici için ayrı ayrı düzenlenmektedir. Yerel hava İndeksi, ulusal mevzuatımız ve sınır değerlerimize uygun olarak oluşturulmuş, 5 temel kirletici için hava kalitesi indeksi hesaplanmakta, Bunlar; partikül maddeler karbon monoksit , kükürt dioksit , azot dioksit ve ozon olarak belirlenmiş, Yaz aylarında hava kirlilik derecesi iller derecesinde çok iyi konumda olup Kış aylarında katı yakıt tüketimi sebebi ile oluşan kirlilik yapılan denetimler neticesinde minimumlarda tutulabildiği yapılan Komisyon çalışmasından anlaşılmıştır.

İlimizde Yaz aylarında hava kirlilik derecesi diğer illere göre derecelendirildiğinde çok iyi konumda olup Kış aylarında katı yakıt tüketimi sebebi ile oluşan kirlilik yapılan denetimler neticesinde minimum seviyelere indirildiği alınan bilgiler arasındadır.

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.