Hasandede’de salça yapımı başladı
Kırıkkale'de Salçalık domates pazarda yerini almaya başladı. Yemeklerin vazgeçilmez tatlandırıcısı salça yapımı Ağustos, Eylül aylarında başlıyor. Salçalık domatesin piyasaya çıkmasıyla beraber evlerde ve bahçelerde salça yapımı da başladı.
Normal domatesin aksine en güzel saçla uzun domatesten yapılıyor. Salçalık domatesin daha az su barındırması salçanın daha hızlı kıvam almasını sağlıyor. Fakat artan enflasyon ve maliyetler nedeniyle salçalık domatese de zam geldi. Kırıkkale'de geçtiğimiz yıl 3-5 TL arasında pazarda yer bulan domatesin bu yılki Pazarda 7 TL’ye kadar düştü.
Kırıkkale Hasandede köyünde Güngör ailesi salçalık hazırlıklarını kendi bahçesinde yetiştirdiği domatesleri doğrayarak başladı. Hasandedeli Güngör ailesi, dilimler haline getirilen domatesleri içinde barındırdığı suyunu çekmesi için bir süre bekletileceğini söylüyor. Suyunu çeken domatesler daha sonra ince kıyım haline getirilerek hazırlanan kazanlara aktarılacak. Odun ateşinde uzunca bir süre kaynatılan ince kıyılmış domates, koyu kıvama gelinceye kadar karıştırılacak. Salça haline gelen domatesler artık hazır demektir.
Kasabada salça ile birlikte kış hazırlığı için patlıcan patlatması da yapılıyor. Salça yapımı sonrasında kalan ateş böylelikle boşa gitmiyor. Hasandede de Güngör ailesinde iş bölümü incelikle yapılıyor. Salçalıkları kaynatan hanımlar kalan ateşi patlıcan patlatması için erkeklere devrediyor. Böylelikle kış için bir yandan salça diğer yandan patlatılmış patlıcan da hazır hale gelmiş oluyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.