HANGİ HALLER ÇALIŞMA SÜRESİNDEN SAYILIR?
Çalışma Süresinden Sayılan Haller: (4857 Sayılı İş Kanunu-Madde:66) Aşağıdaki süreler işçinin günlük...
Çalışma Süresinden Sayılan Haller: (4857 Sayılı İş Kanunu-Madde:66)
Aşağıdaki süreler işçinin günlük çalışma sürelerinden sayılır:
a) Madenlerde, taşocaklarında yahut her ne şekilde olursa olsun yeraltında veya su altında çalışılacak işlerde işçilerin kuyulara, dehlizlere veya asıl çalışma yerlerine inmeleri veya girmeleri ve bu yerlerden çıkmaları için gereken süreler.
b) İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler.
c) İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır bir halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler.
d) İşçinin işveren tarafından başka bir yere gönderilmesi veya işveren evinde veya bürosunda yahut işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler.
e) Çocuk emziren kadın işçilerin çocuklarına süt vermeleri için belirtilecek süreler.
f) Demiryolları, karayolları ve köprülerin yapılması, korunması ya da onarım ve tadili gibi, işçilerin yerleşim yerlerinden uzak bir mesafede bulunan işyerlerine hep birlikte getirilip götürülmeleri gereken her türlü işlerde bunların toplu ve düzenli bir şekilde götürülüp getirilmeleri esnasında geçen süreler.
İşin niteliğinden doğmayıp da işveren tarafından sırf sosyal yardım amacıyla işyerine götürülüp getirilme esnasında araçlarda geçen süre çalışma süresinden sayılmaz.
ARA DİNLENME SÜRELERİ NE KADARDIR? GECE SÜRESİ VE GECE ÇALIŞMASI NEDİR? ÇALIŞTIRMA YAŞI NEDİR? ÇOCUK İŞÇİLER NERELERDE ÇALIŞTIRILAMAZ?
Ara Dinlenmesi; (4857 Sayılı İş Kanunu-Madde:68)
Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında o yerin gelenekleri ve işin gereğine göre ayarlanmak suretiyle işçilere;
a) 4 veya daha kısa süreli işlerde on beş dakika,
b) 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar (yedi buçuk saat dahil) süreli işlerde yarım saat,
c) 7,5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat,
Ara dinlenmesi verilir.
Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.
Gece süresi ve gece çalışmaları: (4857 Sayılı İş Kanunu- Madde: 69)
Çalışma hayatında "gece" en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla 11 saat süren dönemdir.
İşçiler Posta Değişimlerinde kesintisiz 11 saat
Dinlendirilmeden diğer postada(Vardiyada) çalıştırılamaz.
Çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağı: (4857 Sayılı İş Kanunu-Madde 71)
15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak, 14 yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocuklar, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.
Temel eğitimi tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde yedi ve haftada otuzbeş saatten fazla olamaz. Ancak, 15 yaşını tamamlamış çocuklar için bu süre günde sekiz ve haftada kırk saate kadar artırılabilir.
(Okula devam eden çocukların eğitim dönemindeki çalışma süreleri, eğitim saatleri dışında olmak üzere)
Yer ve su altında çalıştırma yasağı:(4857 Sayılı İş Kanunu- Madde 72)
Maden ocakları ile kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer altında veya su altında çalışılacak işlerde onsekiz yaşını doldurmamış erkek ve her yaştaki kadınların çalıştırılması yasaktır.
Gece çalıştırma yasağı: (4857 Sayılı İş Kanunu-Madde: 73)
Sanayiye ait işlerde 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin gece çalıştırılması yasaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.