GAZETELER NİÇİN VARDIR?-ALİ AYDEMİR
Siyasi, iktisadi, sosyal konularda bilgiler vermek, bu bilgileri yaymak, yorumları ortaya çıkarmak için günlük ve belirli sürelerde ortaya...
Siyasi, iktisadi, sosyal konularda bilgiler vermek, bu bilgileri yaymak, yorumları ortaya çıkarmak için günlük ve belirli sürelerde ortaya çıkaran yayınlara gazete denildiğini çoğumuz biliyoruz.
Gazeteler; arzuları, duyguları yazılı olarak herkese açık bir şekilde takdim eder. Çevremizde, ülkemizde ve Dünyamızda olup bitenleri duyurmak için bütün çabaları gösterir. Olumlu ve olumsuz tüm olayları halkın gözünün önüne serer. Tabi, okumayı sevenler ve duyarlı olanlar için.
Tarihimizde ilk yazılı haberleri halka duyurmayı Romalıların başlattığı söylenmektedir. Kanuni Sultan Süleyman zamanında da halka savaş haberlerini veren mektupları okuyanlara ödenen Venedik Parasına gazetta adı verilirmiş.Zamanla ortaya şimdiki gazete kelimesi çıkmıştır. Bu isim Türkiye’de uzun yıllar ceride olarak kullanılmıştır.
Türkiye’de çıkarılan ilk gazeteler yabancılar tarafından olmuştur. İlk Türk gazetesi Takvim-i Vakayı 11 Kasım 1831 de Sultan İkinci Mahmut tarafından çıkartılmıştır.15. Yüzyılda matbaanın keşfiyle gazete ve dergilerin hızlı bir şekilde gelişmesine yol açmıştır. Matbaanın yurdumuza geç gelmesinin sonuçlarını yıllarca çektiğimiz ortadadır.
Teknolojinin de sayesinde şimdi her yerde binlerce gazete ve dergiler çıkarılmaktadır. Gazeteler yayımlandığı saatlere göre sabah gazetesi, akşam gazetesi, sıklığına göre günlük, haftalık olarakta yayınlanmaktadır. Hitap ettiği kitlelere göre de; yerel, ulusal ve uluslararası olarak yayınlar yaparlar. Ayrıca belirli kesimleri ilgilendiren spor, din, magazin, ekonomi ve siyaset alanlarında da gazeteler çıkmaktadır.
Her gazetenin bir kuruluş günü ve tarihi vardır. Köşe yazarlığını yaptığım Kırıkkale İl Gazetesi, kuruluşunun 31. Yıl dönümünü yaşamaktadır.16 Eylül 1983 Yılında Ali ÇETİN, Mehmet ÇETİN ve Ramazan ÇETİN tarafından halka hizmete açılan bu gazete günden güne gelişmekte ve hizmetlerine hizmet katmaktadır.
16 Eylül 2014 tarihiyle koskoca 31 yıl geride kalırken; gazete çalışanlarının öz verili hizmetleri, modern teknolojiden yararlanma yollarını en iyi bir şekilde değerlendirmeleri ve okuyucusuna yaklaşımları gözlerden kaçmamaktadır.
Bu yıl halkın hizmetine sundukları ANADOLU ve Kırıkkale’nin Sesi SÖZCÜ gazeteleri Kırıkkale’ de geniş kitlelere hitap etmektedir.
Kırşehir’de yayınlanan Yeşilyurt, Memleket, Çağdaş, Çiğdem ve Âşık Paşa Gazetelerinde zaman zaman makalelerim, şiirlerim ve anılarım yayınlanmaktadır. Mucur’da haftada iki kez çıkan Mucur Siyasi Gazetede de yazmaktayım. Sivas’ta çıkan Bizim Sivas Gazetesi’ne gönderdiğim yazılarım da arada sırada yayınlanmaktadır.
Halka ve Hakk’a hizmeti kendime ilke edindim. Gelecek kuşaklara yararlı miraslar bırakmak bizlere düşen görevlerdendir. Çevremizde ve dünya da olan olayları yorumlamak, aktarmak bir yazarın ve şairin görevlerindendir. Makale yazmak, gerçekleri aktarmak bir bilgi ve cesaret işidir. Risklere girerek objektif yazılar yazanlar haliyle bazı sıkıntılar da yaşamaktadırlar. Gücü kendisinde bulanlar; kendi yanlışlarının ortaya çıkmasından rahatsızlık duyarlar. Yazılmasını istemedikleri gibi, yazanları da baskı altına almaya çalışırlar. Ekmek parası kaygısı bazı yayın sahiplerini haliyle tedirgin etmektedir. Tehdit ve korkular yüzünden yazarların yazıları süzülmek zorunda bırakılmaktadır. Gazeteler ve yazarlar aslında yanlış yapanlara dahi iyilik etmektedirler. Birleri bazı gerçekleri yazmak durumundadırlar. Hatalarını anlayan yönetici ve sorumlular kendilerine çeki düzen verirse, hatalarında dönerse, gerçekleri kabullenirse ortaya daha olumlu işler çıkacaktır.
Hakaretler ve yalan haberler olmamak şartıyla yazılan makaleler ve şiirler saygıyla karşılanmalı, yazarların kalemleri tutulmamalıdır.Halk arasında şu söz yaygındır: “ Düşük zekâlı insanlar; kişileri. Orta zekâlılar; olayları. Üstün zekâlı insanlar da fikirleri konuşurlar.” Fikirler üretmek, problemleri ortaya çıkarmak ve çözüm yollarını da göstermek, yazarlara, yayın sahiplerin düşen görevlerdendir.
Gazeteye, gazeteciye, yazarına sahip çıkılmayan ülkelerde baskı vardır. Zorbalık hüküm sürer. Azmini ve cesaretini elden bırakmayanlar, onurlarıyla mücadele verenler halkın gözünde daima kahramandırlar. Gazeteler olmalı, gerçekleri halka duyurmalı ve mutluluğu yaşamalıdırlar.
Kırıkkale İl Gazetesi sahiplerini, tüm çalışanlarını, emekleri geçenleri, 31. Kuruluş yılında kutluyorum. Yazılarımın çıktığı tüm gazeteleri titizlik gösterip bana ulaştırdıkları için teşekkürlerimi sunuyor, hizmetlerinin ve başarılarının devamını diliyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.