FAS GEZİMİZ! (2)
İlk molamızdan sonra, otobüste yerlerimizi alıyoruz yeniden.
Rehberimiz konuşmasına devam ederken devam eden otobüs yolculuğumuz bitmeden gelin FAS hakkında biraz bilgilenelim.
446.550 km2’lik bir yüzölçümüne sahip. Fas Krallığı Afrika kıtasında bulunmasına rağmen Afrika Birliği’ne üye olmayan tek ülkedir. Berberice’de “El-Magrib” olarak anılan Fas, “batıdaki yer” anlamını taşımaktadır. Türkçe’de Fas olarak bilinmesi ise, Osmanlı döneminde üretilen feslerin ülkenin Fes şehrinde üretilmesinden kaynaklanmaktadır.
Geniş yetkilere sahip bir Kralla Temsilciler Meclisi ve Danışmalar Meclisi olmak üzere ikiye ayrılan parlamenter bir Monarşi rejimiyle idare edilmektedir. Kral hem avukat hem de liderdir.
Fas’ın vaktiyle Fransız sömürgesi altında olması ülke halkının ana dili seviyesinde Fransızca konuşabilmesine neden olmuştur. Bozulmayan Akdeniz ve okyanus sahilleri, verimli topraklarıyla Fas, Afrika’nın en kendine has ülkesi olarak görülmektedir. Başkent Rabat’ın resmi ve kurumsal havasının yanında ülkenin en turistik ve bilinen şehirleri Marakeş ve Kazablanka’dır. Renkli Pazar yerleri, portakal ağaçlarıyla dolu caddeleri, kızıl ve gizemli havasıyla Marekeş’i ve Portekizce’de ‘beyaz ev’ anlamına gelen Kazablanka’nın beyaza bürünmüş sokaklarını görmek için her sene binlerce turist ülkeyi ziyaret ediyor.
Resmi dini İslam’dır. Halkın yaklaşık % 90’ı Müslüman’dır. Çoğu Avrupa asıllı olan Hristiyan’ların oranı ise % 1’dir. Yahudiler ise nüfusun % 0,5’ini temsil eder. Müslümanlarda Maliki mezhebine mensup kişiler çoğunluktadır. Ardından Hanefiler gelir. Kazablanka’daki dünyanın en büyük üçüncü camisi olan II. Hasan Camii 25.000 kişilik kapasiteye sahip ve aynı zamanda 210 metrelik minaresiyle dünyanın en uzun minaresine sahiptir.
Fas’ın Kültürüne bir göz atacak olursak; Marakeş’in en renkli meydanı, ‘Sonsuzluk Meydanı’ anlamına gelen Djemaa El Fena dır.. Seyyar mutfaklar, sebze-meyve suyu satıcıları, yılan-maymun oynatıcıları, falcılar, kına yakan kadınlar, geleneksel kıyafetli dansçılarıyla bu meydan tam bir panayır yeridir ve Fas kültürüne dair çok şey anlatır. Afrika ülkesi olmasına rağmen coğrafi konumu açısından Avrupa’ya olan yakınlığı sebebiyle Fas kültürel, ekonomik ve siyasi açıdan diğer Afrika ülkeleriyle farklılıklar göstermektedir. Ülke kültürünün genelinde İslam ve Avrupa izleri görülmektedir. Camilerde İslam, bahçe ve çeşmelerde Endülüs, binaların yapısında ise Fransız kültürünün etkileri görülmektedir.
M.Ö. 8000 yıllarına dayanan geçmişiyle Fas, Arapların Kuzey Afrika’yı fethinden 100 yıl sonra, 788’de Faslı Müslüman hanedanlarının yönetimine geçmiştir.
1860 yılında İspanya Kuzey Fas’ı işgal etmiş ve işgal edilen Fas ve karşısındaki güçlü Avrupa devleti arasında ülkenin egemenliğine zarar verecek bir ticari rekabet başlamıştır.
1912’de Fransa’nın ülke üzerinde hakimiyet kurmasıyla başlayan bağımsızlık mücadelesini 1956’da kazanmış ve bağımsızlık ilan etmiştir.
Fas, 1975 yılındaki ‘Yeşil Yürüyüş’ denilen bir yürüyüşle ellerinde sadece Kur’an’larla Sahra Çölü’ne giren Fas halkı bu eylemlerinden sonra karşı bir direnişle karşılaşmadan çölün hakimiyetini kazanmışlardır. Günümüzde Fas ve Afrika Birliği arasındaki Sahra Çölü problemi halen devam etmektedir. Fas, Batı Sahra’nın tümü üzerinde hak iddia etse de Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği bunu reddetmektedir.
Bu bilgilerden sonra birlikte başlayalım gezimize:
Akşam üzeri ‘Ryad Mogador Menara” isimli otelimize gelip yerleşerek yemeklerimizi yedikten sonra 20.30’da otelin lobisinde buluşacaktık.
Buluşma öncesi otelin önüne çıktığımızda, hayretler içerisinde kaldık. Aracıyla, motosikletiyle, at arabasıyla yüzlerce kadını- kızı, genci yaşlısı Fas bayraklarıyla, tezahüratla caddeyi işgal etmişler konvoy halinde geçiyorlardı. Ne olduğuna şaşırdık. Hiçbir yerde görülmeyen bir manzara. Sorduğumuzda; deplasmanda bugün oynanan Fas-Fildişi Dünya kupası elemeleri Play-Off karşılaşmasını sonucunun sevinciymiş. Fas 2 – Fildişi 0.
Fas Milli Takımı FİFA 2018 Dünya Kupasında mücadele hakkı elde etmiş.
Konvoy bitmek bilmiyordu. Dakikalarca sürmesi devam ediyordu.
devam edecek…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.